Dacă de fiecare data cand închideți ochii, visați la plaja cu nisip fin și ape albăstrii. Dacă v-ar plăcea ca fiecare sfârșit de săptămână să se transforme într-un city break și dacă economisiți până la ultimul bănuț pe care-l puneți într-un borcan cu eticheta „bani de călătorie”, atunci s-ar putea sa fiți fericiții posesori ai „genei călătorului”.
În engleza se numește „wanderlust”, în limba română i-am putea spune „dor de ducă”, o dorință aprinsă de a călători sau pur și simplu de a explora și descoperi noi ținuturi. Indiferent cum vreți sa o numiți, aceasta dorință nu dispare, oricat de mult ați călători.
Totuși te-ai întrebat vreodată de ce ne dorim sa călătorim/ vizităm locuri exotice? Cu toate că sunt oameni ce nu iubesc călătoritul și plecarea din locul preferat de acasă, sunt uneori tentați de a vedea ceva nou. Fiecare om își petrece timpul liber sau vizează la el făcând niste activități, totuși călătoritul este cel mai căutat și adorat. Majoritatea oamenilor visează să viziteze cât mai multe locuri neobișnuite și diferite, dar de ce avem dorința aceasta?
Mai jos îți prezentăm 6 motive pentru care travellingul ne ajută și e benefic pentru sănătatea atât fizică cât si psihică.
Vei ieși cu succes din zona de confort
Atunci când ieși din confortul casei și lași în urmă toate cele care îți sunt familiare (cum ar fi limbă, vremea, mâncarea și chiar oamenii), începi să privești lumea și pe tine însuți într-o lumină diferită. Lucruri care obișnuiau să pară inconfortabile sau chiar înfricoșătoare – luatul mesei singur într-un restaurant sau plonjatul de pe cine știe ce stâncă în apele albastre ale unei țări îndepărtate – nu-ți mai dau fiori pe șira spinării și atunci observi că ești în stare să te lansezi în provocări la care nici nu visai.
Dacă nu cunoști prea multe despre acest fenomen sau nu te-ai gândit la el sunt sigură ca de multe ori ai bănuit ca doar tu ai aceste ganduri de a călători și de a ieși din zona de confort. Totuși țin sa te informez ca:
Plăcerea travelling-ului face parte din ADN-ul nostru.
Potrivit celor mai noi cercetări în domeniu, dorința de a călători este dată de o genă derivată dintr-o alta zona numita DRD4, asociată cu nivelul de dopamina din creier. Gena în sine, DRD4-7R, este corelată cu un nivel crescut de curiozitate și neliniste fata de aceasta activitate numita calatorit. În realitate, oamenii care poarta aceasta informație genetică au un lucru în comun, și anume o istorie a călătoriilor. Gena nu este deloc comuna, asa ca cei care o au se pot declara norocoși, iar oamenii care trăiesc în regiuni ale globului unde turismul este încurajat au o probabilitate mai mare de a prezenta aceasta gena.
Studiile științifice au dovedit-o
Cercetătorul Chun Sheng Chen a realizat un studiu pornind de la premisa că originea rasei umane este în Africa și afirmă că „gena călătorului” apare la oamenii care trăiesc în societățile care au migrat departe de continentul african. David Dobbs de la publicația National Geographic susține aceste descoperiri și spune că posesorii genei sunt mult mai predispuși la a-și asuma riscuri, la a încerca și explora lucruri noi cum ar fi feluri de mâncare, oportunități sexuale etc.
Alți cercetători afirmă că aceasta genă ar putea fi legată și de comportamentul neanderthalian și ca lucrurile ar putea scăpa complet de sub control. Așa ca, înainte de a renunța la locul de munca și a vă propune sa călătoriți în următoarele luni, fiți raționali și mai gândiți-vă de câteva ori.
Înveți să pui mai mare preț pe experiențe decât pe lucruri
Cercetări recente realizate de către experții de la Universitatea Cornell din New York, Statele Unite, au confirmat că secretul fericirii sta în experiențele trăite, și nu în lucrurile materiale. Experții spun ca lucrurile pe care ni le achizitionam ne fac sa ne simtim impliniti doar pentru o scurta perioada de timp. Lucrurile noi sunt interesante doar la început, după care devin interesante. De fapt, ne obișnuim cu lucrurile pe care le deținem, iar după un timp, mulțumirea dispare.
De partea cealalta, fericirea care survine in urma unor experimente pe care le-am trăit precum călătoriile rezista testului timpului deoarece aceste experiențe devin o parte din noi, ne ajuta sa ne identificam. Așadar, în loc sa strangeti bani pentru un televizor nou, mai bine v-ati gandi sa calatoriti, sa explorati, sa descoperiți. Se spune ca experientele de viata sunt parte din noi, iar noi suntem suma totala a propriilor experiențe.
Vei deveni mai flexibil și te vei adapta mai ușor la nou
Câteodată, lucrurile iau întorsături neașteptate atunci când călătorești. Zboruri anulate, ploi care încep de te miri unde și posibil (posibil!) să se mai întâmple să adormi în timpul unei călătorii cu trenul și să mai ratezi stația… Dar partea bună a tuturor acestor aparențe neajunsuri este că înveți să te descurci în orice situație. Înveți să te adaptezi și să cauți noi soluții și, cel mai probabil, după ce trece nenorocirea, o să povestești despre ea cu gura până la urechi.
Vei înțelege mai profund și vei aprecia din suflet celelalte culturi ale lumii
Atunci când ești înconjurat de oameni din alte țări (oameni pe care îi motivează valori și tradiții diferite și care, pur și simplu, gândesc în alt fel decât o faci tu), îți dai seama că lumea-i un loc mult mai mare decât colțișorul care reprezintă tot universul tău. Vei vedea lucrurile dintr-o perspectivă nouă și vei fi în stare să înțelegi stiluri de viață diferite. Interacțiunea cu oameni și comunități din diferite părți ale lumii te învață să apreciezi diferențele și să remarci similaritățile ca pe niște revelații.
Lumea începe să se deschidă în fața ta
Când călătorim și îmbrățișăm fără frică noile experiențe, lumea se deschide în fața noastră.
Vei băga de seamă că, după ce ți-ai deschis mintea și inima pentru călătorii, experiențe, locuri și oameni noi, lumea încetează să se mai arate ostilă, părând cu adevărat un loc mai bun, mai prietenos. Privind totul cu o minte deschisă, fără teama de a te expune noului, devii mai conectat cu lumea înconjurătoare și mai capabil să te bucuri la maxim de tot ce are aceasta de oferit.
Daca ți-a placut articolul, nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Leahu Dumitrița
No Comment