Ecologia nu se rezumă la greve: 5 paşi pentru a avea un an şcolar cât mai sustenabil


Actualmente tema ecologiei răsună în fiecare ştire, reuşind deja să marcheze noul deceniu. Odată cu mediatizarea subiectului dat uităm că un scop mare se realizează cu paşi mici. Implementând principii eco în viaţa de zi cu zi vom aduce o contribuţie mai simţitoare decât participând în campanii şi proteste (acestea rămânând a fi importante pentru promovarea crizei de mediu). Îţi prezentăm 5 modalităţi simple astfel încât tu să ai un an şcolar eco.

Mergi pe jos sau cu bicicleta

Indiferent de localitatea în care trăieşti suntem siguri că te-ai confruntat cu problema emisiilor de CO2 sau mai simplu zis poluarea aerului cu gaze de eşapament. Contribuţia ta în acest caz ar fi una simpla: parcurge drumul până şi de la şcoală pe jos sau cu bicicleta. În loc de traseul plictisitor de fiecare zi , aduci  o contribuţie şi sănătăţii tale şi mediului înconjurător.

Împachetează lunch-ul în ambalaje eco

Uneori e greu să ne dăm seama că nu e necesar să ambalăm toate produsele alimentare. Bananele, de exemplu , au un ambalaj natural eficient. Fructele şi legumele nu au nevoie de o sacoşă separată ci pot uşor fi plasate într-o caserolă reutilizabilă sau într-o pungă de hârtie. Momentan piaţa abundă de alternative ecologice pentru împachetarea alimentelor, ţie îţi rămâne doar să alegi.

Haine noi? Nu – alternative eco!

Industria vestimentară este a doua cea mai poluantă industrie din lume, întrecând-o doar petrolul. Astfel, e evidentă importanţa reutilizării şi reciclării articolelor vestimentare. Deşi noul an şcolar te împinge spre un nou look; ar fi bine să tragi cu ochiul şi la alternativele eco: second- hand sau o renovare DIY a hainelor pe care deja le ai.

Cumpără local şi sezonier:

Avem norocul să trăim intr-o ţară agrară cu fructe şi legume pentru fiecare sezon. Acest privilegiu ne permite să ne alimentăm tot anul într-un mod sănătos şi să evităm pe cât e posibil produsele importate. Pentru a importa din străinătate e nevoie de multe resurse ce dăunează mediului (transport, ambalare) iar produsele locale rămân neatinse şi ajung a fi deşeuri alimentare. De aceea cumpărarea locală reprezintă o alternativă eco ce contribuie simultan şi la economia ţării.

Reutilizează rechizitele şcolare

Este uşor să te laşi pradă consumerismului la începutul anului, când iarmaroacele şcolare sunt în toi. Noi îţi urăm tărie de caracter pentru a alege eco! Multe dintre rechizitele anului trecut pot fi refolosite, altele pot fi înnoite prin metode DIY . Dacă totuşi ai nevoie urgent de ceva; recomandăm să cumperi strictul necesar şi să revii pe parcursul anului pentru a nu cumpăra în plus .

Ecologia este un lucru complex, însă contribuind în fiecare zi cu puţinul pe care îl ai la îndemână vei face facilita mult drumul umanităţii spre un viitor mai sustenabil. Sperăm că informaţia propusă ţi-a captat atenţia şi nu vei ezita să ne îndulceşti cu un feed-back.

Te invităm să citeşti şi alte articole pe portalul Youth.md şi să accesezi paginile noastre de Facebook şi Instagram.

Reporter Youth.md: Valeria Soltan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Organizația Internațională pentru Migrație angajează asistent administrativ
Next Ai între 25 și 38 de ani? Profită de o experiență inedită în SUA în cadrul programului Community Solutions
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply