Ce înseamnă să fii pictor? Admiră arta artiștilor moldoveni printr-o expoziție virtuală


Deseori se vorbeşte despre minunățiile şi talentul de peste hotare, iar prin laudele pentru străini uităm să valorificăm ce avem acasă. Iată de ce, am decis să vă prezentăm câțiva pictori care face din arta lor un stil de viață şi ne fac mândrii zi de zi.

Nicoleta Vacaru

Nicoleta Vacaru (n. 1987) este inconfundabilul pictor de portrete feminine; care a ieșit din anonimat mai ales grație proiectului în care a pictat etichetele pentru un vin moldovenesc vândut în Franța. Lucrările sale sunt pline de pasiune și abundă de emoții. Nicoleta creează în ulei, acril, cafea, batic,  iar de câțiva ani e pasionată de string art; o tehnică în care se folosesc doar ținte și ață.

Eugeniu Gorean

Eugeniu Gorean (n. 1991) este un extraordinar pictor acuarelist care în pofida vârstei tinere pe care o are; a reușit să-și împărtășească talentul mult peste hotarele țării noastre. Eugen a realizat zeci de lecții de pictură și expoziții personale în Franța, Italia,  Rusia, Marea Britanie; fiind inclus în cele mai importante cataloage internaționale de acuareliști.  Atuurile sale sunt peisajele și arhitectura orașelor. Prin ochii lui Eugeniu Gorean Chișinăul este un miracol pentru turiști. Lucrările sale le găsiți și la MOLDECO.

Mihai Ungureanu

Mihai Ungureanu (n.1991), cunoscut sub numele MiHU, este un pictor și un visător care nu încetează să creadă în rădăcinile sale. Artistul s-a regăsit în pictura în ulei, mai ales prin personaje feminine care poartă ie, pe care le numește ”mândre”. În 2015 a vernisat în salonul molDeco o expoziție cu titlul ”Mândră, maci și spicul de grâu”, care a avut un succes fulminant, fiind vândute aproape toate lucrările.  Acum un an, alături de Nicoleta Vacaru și Vasile Botnaru; MiHU a participat tot la MOLDECO în expoziția de grup cu lucrări în vin și cafea.

Valeria Duca

Valeria Duca (n. 1995), cea mai tânără pictoriță din lista noastră, actualmente își face studiile la Universitatea Saint Andrews din Scoția. Valeria la doar 12 ani a avut prima expoziție personală la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei; iar de atunci a participat în peste 40 de expoziții din toată lumea. Lucrările sale se află în colecții particulare și muzee din Marea Britanie, Canada, Germania, Lituania, Italia, România, SUA, Arabia Saudită etc. Una dintre realizările Valeriei Duca a fost să reprezinte debutul Republicii Moldova la cea mai importantă expoziție de artă; Bienala de la Veneția în anul 2011.

Gheorghe Lisița

Gheorghe Lisiţa (n. 1982) este un tânăr cu un spirit foarte matur. Sunt remarcabile lucrările sale în ulei; printre care biserici, natură statică, dar mai ales portrete din viața monahală și a romilor. Prima sa lucrare a fost expusă la Galeria „Constantin Brâncuși” când avea 19 ani și ilustra  peisajele Orheiului Vechi. În 2009 Gheorghe Lisița a fost primul pictor cu care am inițiat seria de expoziții personale la salonul molDeco. De atunci expozițiile personale ale artistului basarabean au fost prezentate publicului din România, Polonia, Suedia și a diferitor ambasade din țara noastră.

Dscă ți-a plăcut acest articol și vrei să vezi mai multe de acest gen, urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau Telegram!

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Program de mentorat „Tineri și tinere pentru egalitatea de gen”. Aplică dacă ai între 14 și 18 ani
Next „Oamenii au uitat ce este respectul; se grăbesc mereu undeva, fără vreun rost”, interviu cu tânăra scriitoare Marina Hajder
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply