Cât de siguri se simt tinerii online? Vezi opiniile a 618 tineri în cadrul sondajului lansat de U-Report Moldova

U-Report Moldova, Unicef, CNTMoldova, spatii sigure pentru tineri, spatii civice

În fiecare an, pe 12 august, sărbătorim Ziua internațională a tineretului. Cu această ocazie, Organizația Națiunilor Unite lansează o tematică specifică acestei zile. În 2018 aceasta a fost „Spațiile sigure pentru tineri”. Pentru că fiecare dintre noi are nevoie de un spațiu sigur în care să se dezvolte și să devină un cetățean proactiv, echipa U-Report a decis să dedice acestei tematici două sondaje în care tinerii s-au expus asupra siguranței lor în spațiile civice, dar și cele digitale.

În cadrul primului sondaj s-a discutat despre spații digitale sigure. Tinerii s-au expus asupra siguranței în mediul online și cum cred că acest lucru poate fi sporit pentru ca alți tineri să nu devină victime. La sondaj au participat 618 tineri, dintre care 455 – fete și 163 – băieți. 563 dintre aceștia sunt din mediul urban, iar 55 ― din mediul rural.

Întrebați în ce scop utilizează internetul, 51% au afirmat că navighează pe internet pentru a se informa, 4% pentru studiu, 39% pentru socializare, iar 7% pentru alte scopuri.

Totodată, 29% consideră că bullying-ul este unul dintre cele mai frecvente pericole care îi urmăresc pe tineri în mediul online. Alte 13% afirmă că tinerii se pot expune sexting-ului, iar 55% spune că tinerii pot fi manipulați frecvent în spațiul digital.

Chiar dacă spațiul online pare transparent și distractiv, deseori tinerii utilizatori pot întâlni situații în care sunt agresați de abuzatori. Astfel, 24% spun că au resimțit experiența unui abuz în spațiu digital.

Abuzurile în spațiul digital pot fi diverse. Conform siguronline.md, tinerii au raportat situații în care alte persoane le expediau sau le solicitau fotografii, chiar dacă tânărul nu dorea acest lucru, sau au fost contactați cu propuneri indecente, care le inspirau nesiguranță și se simțeau amenințați. Aceste cazuri pot, și e necesar să fie raportate pentru a preveni multiplicarea lor. De asemenea, 53% din tineri ar raporta cazul unui abuz online.

În Republica Moldova există specialiști avizați care pot ajuta victimele abuzurilor online să depășească aceste situații și să le raporteze. Întrebați cui ar raporta abuzurile online, tinerii au ales în primul rând părinții și rudele (60%), specialiștii de la Protecția Copilului (27%), specialiștii de la Telefonul Copilului (6%), altor persoane (6%).

Pentru a te informa mai mult despre cum poți preveni un abuz online și unde te poți adresa în cazul în care ai fost victima unei astfel de situații, accesează: https://siguronline.md/

Rezultatele sondajului le poți accesa aici.

Dacă vrei și tu să contribui la identificarea problemelor din societatea ta și la soluționarea acestora, devino și tu U-Reporter. Te poți înregistra pe platformă accesând: www.moldova.ureport.in, scriind un mesaj care să conțină cuvântul „Începe” pe pagina de Facebook: U-Report Moldova, pe Twitter sau pe Viber.

Nu uita Vocea ta contează!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB//Centrul de Consultanță în Afaceri este în căutarea unui asistent de proiect
Next Institutul de Politici Publice este în căutarea unui manager de granturi mici
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply