Bianca Harea: „Toți m-au încurajat și mi-au ascultat ideile. Am făcut o echipă bună”


Bianca Harea este o tânără activă și entuziastă din comuna Grătiești, mun. Chișinău. De mai mult de un an face voluntariat la Centrul de tineret din localitate, fiind inspirată de această alegere chiar de mama ei, care cândva la fel a făcut voluntariat și a stat la bazele creării acestui Centru. Voluntariatul o ajută pe Bianca să-și testeze limitele prin muncă și să simtă, cum spune ea, empatie și generozitate, calități care o vor ajuta în viață.

„Nu conștientizam că am nevoie de aceste calități, însă le-am dezvoltat pe parcurs, iar Centrul de tineret a fost instituția care m-a ajutat”, așa descrie experiența ei tânăra într-o postare pe rețelele de socializare.

Bianca are 15 ani și este elevă în clasa a 9-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău. Pe lângă studii și voluntariat, tânăra găsește timp pentru dansuri, pictură sau broderie. În tot parcursul său, fata se bucură de susținerea familiei, care investește în dezvoltarea ei.

Am frecventat și un curs ce s-a desfășurat la Centrul Municipal de Tineret Chișinău cu scopul de a putea vorbi în public, a înțelege leadership-ul sau educația financiară. Îmi doresc să devin mai sociabilă și încă lucrez la acest capitol, totodată învăț mai multe limbi străine. Studiez germană, iar suplimentar – limba engleză și limba rusă. Am început a studia și latina și mi-aș dori să învăț franceza.”

În calitate de voluntară la Centrul de tineret Grătiești, înregistrată cu carnet de voluntară din luna septembrie 2021, Bianca a reușit să se implice la elaborarea și dezvoltarea unei inițiative civice comunitare realizate de tinerii și pentru tinerii din comunitate în cadrul programului YouCreate. Ca parte a acestei inițiative, la Grătiești a fost construit „Scuarul Tinerilor”, un spațiu unde tinerii se adună, socializează și petrec timpul util.

„Am ajutat la pregătirea și amenajarea terenului, vopsirea elementelor de decor și a mobilierului. Sunt bucuroasă că în cadrul acestei inițiative am avut ocazia să vizităm și alte Centre de tineret din țară, să facem cunoștință cu alți tineri voluntari și inițiativele lor locale, dar și să o prezentăm pe a noastră”, povestește Bianca.

Programul YouCreate a ajuns anul acesta la a 3-a ediție și împuternicește tinerii din țară, membri ai Centrelor de tineret și nu doar, să se implice în activități creative de acest fel pentru a genera schimbări în comunitățile lor.

Voluntariatul aduce foarte multe oportunități pentru viitorul nostru și al comunității. Oricine poate deveni voluntar, acest lucru fiind atât de simplu, dar în același timp esențial pentru realizarea potențialului tinerilor în ziua de azi”, adaogă Bianca Harea.

Bianca este una din miile de tinere și tineri, care au oportunitatea să-și valorifice potențialul și să participe activ la viața comunității, prin intermediul Rețelei Centrelor de tineret, dezvoltată în comun de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Biroul de cooperare al Elveției și UNFPA.

În anul 2021, implicarea în voluntariat a tinerilor din zonele rurale a crescut – 55%, comparativ cu 35% în anul 2020, iar cei mai activi voluntari în comunitățile lor sunt tinerii cu vârsta între 15-19 ani, ceea ce reprezintă peste 74% din totalul de voluntari ai Centrelor de tineret, arată Raportul statistic pentru anul 2021 privind Activitatea Centrelor de tineret.

„Anul 2022 va fi un an și mai productiv. Sunt nerăbdătoare să mă lansez în noi proiecte și să accept noi provocări. Încurajez toți tinerii să vină la Centrele de tineret din localitățile lor și să participe la activitățile de voluntariat”, spune entuziasmată Bianca.

Până atunci, ține să mulțumească neapărat directoarei Centrului de tineret Grătiești, Maria Boico, care i-a fost alături de la începuturi. La fel, este recunoscătoare părinților, colegilor și prietenilor de la Centrul de tineret: ”Toți m-au încurajat și mi-au ascultat ideile și opiniile, cred că împreună am făcut o echipă bună”.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CURS de lungă durată // Managementul voluntarilor
Next Program de voluntariat pentru tineri în cadrul unei Federații de ONG-uri
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 4 =