Termenul de burnout descrie o stare provocată de stres care duce la epuizare fizică, mentală și emoțională. Ea este caracterizată de somnolenţă, dureri de cap, nervozitate, scădere a posibilităţii de concentrare. În articolul precedent, am făcut cunoștință cu semnele, simptomele și modurile de prevenire a burnout-ului.
Urmărește articolul de mai jos pentru a ști cum să ajuți pe cineva care se confruntă cu această stare:
Oricine este expus la niveluri ridicate de stres de-a lungul unei perioade lungi de timp riscă să se confrunte cu surmenajul psihic, atât în sfera profesională, cât și în cea personală. Dacă dorești să ajuți un/o coleg/ă sau o persoană apropiată care trece prin perioade dificile, sfaturile de mai jos îți pot veni în ajutor.
0. Informează-te și analizează
În primul rând, este necesar să cunoști cum să depistezi epuizarea. Fă cunoștință cu semnele și simptomele surmenajului psihic citind acest articol. Deși rareori poți elimina stresul din viața cuiva, îi poți oferi sprijin și ajutor în scăderea încărcăturii emoționale.
Burnout-ul poate provoca disperare și dificultăți cu abilitățile cognitive, de concentrare, ceea ce îi poate afecta sau frustra pe cei din jurul persoanei afectate. De aceea este necesar să ai răbdare cu cei care au această stare.
1. Începe o conversație
Dacă o persoană dă semne de epuizare și vrei să o contactezi, este mai bine să faci asta mai devreme decât mai târziu. Chiar dacă ea nu este pregătită să accepte ajutor sau să accepte că este epuizată, încearcă să începi o conversație. Las-o să știe că o susții și că vrei să o ajuți. Acest lucru o va face să se simtă mai puțin singură. Va vorbi cu tine când este pregătită, mai devreme sau mai târziu.
Când începi o astfel de conversație întreabă despre starea de bine, exprimă-ți îngrijorarea și arată că ești gata să oferi ajutor dacă este nevoie. Înainte de a da sfaturi și de a încerca să rezolvi ceva, ascultă atent. Ține minte: Ascultarea activă și susținerea sunt foarte importante într-o discuție. Adesea, oamenii se simt mai bine după ce-și împărtășesc problemele și simt că sunt acceptați și înțeleși.
Unul dintre cele mai rele lucruri legate de epuizare este sentimentul de izolare și de singurătate. A nu fi auzit și înțeles este îngrozitor, de aceea trebuie să te asiguri că nu doar asculți, dar și validezi sentimentele persoanei în cauză. Poți face acest lucru spunând: „Ai muncit atât de mult, înțeleg de ce te simți epuizat/ă”.
2. Întreabă cum poți fi de ajutor
Ca parte a conversației, pune întrebări deschise în loc să le orientezi către o soluție. Este ușor să fii atras de identificarea unor soluții pe baza propriilor presupuneri și proiecții. Nu uita că poți face față stresului și stării de burnout în diferite moduri. Întrebă persoana de care îți faci griji ce crezi că o poate ajuta la moment, ce sprijin ai putea să-i oferi și ce își dorește de la tine. Ea s-ar putea să nu știe răspunsul imediat, așa că oferă-i timp să se gândească la el.
În unele cazuri, oamenii epuizați sunt adesea prea obosiți pentru a se gândi la modalități prin care alții îi pot ajuta. În loc să întrebi „Cum te pot ajuta?” , îndeplinește câteva sarcini simple pentru ei, ca spălatul vaselor sau procurarea alimentelor. Pe de altă parte, gesturile simple, ca oferirea unui mănunchi de flori, scrierea unui text grijuliu sau invitarea la o plimbare, le pot aminti celor care suferă din cauza stresului că nu sunt singuri și că sunt apreciați.
3. Oferă sfaturi doar atunci când cineva ți le cere
Când încerci să ajuți pe cineva stresat nu te grăbi să dai sfaturi. Atunci când sfătuiești pe cineva, începi să concentrezi discuția asupra ta, iar acest lucru nu e tocmai ceea de ce are nevoie persoana la moment. Însă, dacă el/ea îți cere sfaturi, poți să-i oferi sugestii realiste. Încearcă să nu propui măsuri drastice, pentru că nu oricine este capabil să renunțe la locul de muncă sau să facă alte schimbări majore în viața lui. Pe cei care nu-și pot schimba radical viața, strategiile de gestionare a stresului îi pot ajuta să facă față situației.
4. Încurajează persoana să consulte un profesionist și să-și pună starea de bine pe primul loc
Cel mai frecvent simptom al burnoutului este oboseala persistentă și, de obicei, oamenii nu vor să apeleze la ajutorul unui psiholog „doar pentru că se simt obosiți”. Dar, un psiholog sau un alt profesionist oferă multe avantaje și ajută la identificarea problemelor interioare, adânc înrădăcinate în personalitate.
Încurajează persoana epuizată să dea prioritate sănătății fizice și mintale. Oamenii extenuați adesea neglijează grija de sine, renunțând la o alimentație adecvată, somn, exerciții fizice și, făcând abuz de lucruri dăunătoare precum mâncarea nesănătoasă și/sau alcoolul. Acestea din urmă contribuie la o stare de bine pe termen scurt și la probleme pe termen lung și, cu siguranță, nu ameliorează situația.
Încercați să vorbiți în mod regulat cu persoana pe care doriți să o ajutați, pentru a-i arăta că o susțineți și pentru a monitoriza progresul.
Aici găsești mai multă informație despre cum poți ajuta pe cineva care suferă de surmenaj psihic, iar aici – o serie de TED talkuri care studiază această stare.
Vezi și:
Află ce este surmenajul psihic sau burnout-ul și cum să-l previi
Ce efect produc lacrimile asupra corpului nostru?
Tehnici de relaxare care te vor ajuta să depășești stresul
Stresul și impactul său asupra luării deciziilor
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!
Reporteră: Maria Ciobanu
No Comment