Stresul și impactul său asupra luării deciziilor


Fiecare persoană are capacitatea să-şi găsească echilibrul şi răspunsuri noi faţă de situaţii noi. Stresul nu este neapărat un fenomen negativ, astfel poate constitui o greşeală concentrarea doar asupra efectelor sale patologice. Un nivel moderat de stres poate fi chiar un important factor motivaţional sau poate fi un instrument în dobândirea unei adaptări dinamice la noi situaţii. Pentru a afla informații suplimentare despre stres, dar și modalități de evitare și soluționare a acestuia, te îndemn să citești articolul de mai jos!

Ce reprezintă stresul și ce consecințe poate aduce organismului?

Stresul este definit ca un ansamblu al tulburărilor organice sau psihice petrecute în organism datorită acestui șoc. Nivelul ridicat de stres conduce la o varietate de tulburări şi boli. Acestea includ o gamă largă de consecinţe patologice, ce se întind de la oboseală cronică la depresie, şi includ: insomnia, anxietatea, migrene, accese emoţionale, alergii, abuz de alcool şi tutun. De asemenea, poate altera funcţiile sistemului imunitar, care, în cele din urmă, pot facilita dezvoltarea formelor de cancer. Stresul poate avea efecte negative asupra comportamentului unei persoane, având ca rezultat incapacitatea de a acţiona în modurile de promovare a unei stări de sănătate. Pe termen lung, stresul poate afecta în mod serios o persoană deja vulnerabilă la boală şi îmbolnăvire.

Pentru a face faţă stresului este nevoie să urmezi treptat pași de reabilitate. Asigură-te că ai un regim alimentar sănătos. Dezvoltând un stil de viaţă, ce are la bază o alimentaţie sănătoasă şi exerciţii regulate, organismul tău funcţionează la un nivel optim. Aceasta este cea mai bună defensivă împotriva stresului. Indiferent că situaţiile sunt percepute ca fiind bune sau rele, corpul tău reacţionează. Cu cât sunt mai frecvente şi mai mari schimbările, cu atât mai greu îi vine organismului să menţină echilibru. Schimbarea lumii este un lucru imposibil. Singurul lucru, care-ţi stă în putere, constă în schimbarea modului în care percepi şi reacţionezi. Eşti complet responsabil pentru maniera, în care te manifeşti faţă de lumea din jur. Identifică şi apoi schimbă modul în care percepi factorii stresori. 

  • Învaţă să spui “nu”. 
  • Încearcă să ai în jurul tău oameni optimişti.
  • Râzi! În situaţii dificile este mai bine să faci haz de necaz. 
  • Acordă o mare atenţie odihnei: culcă-te mai devreme şi dacă îţi permite orarul, dormi la prânz. 

Fiecare dintre sfaturile de mai sus necesită un plan bine pus la punct pentru a fi integrate în viaţa zilnică. Nu există o viaţă lipsită de stres, însă se poate atinge oricând o viaţă calmă, în care factorii stresori să fie mediaţi. Cel mai important lucru constă în stabilirea priorităţilor. Dacă atenţia ta se îndreaptă către ce este important, iritaţiile zilnice îşi pierd din semnificaţii.

Iată câteva metode de schimbare a modul în care percepi factorii stresori 

  • Vorbește pozitiv cu tine însuţi pentru a-ți influenţa puterea interioară de a face faţă situaţiilor neprevăzute şi mai puţin plăcute; te ajută să decizi cum să reacţionezi în faţa stresului. Când aplici latura opusă – gândirea negativă, autocritică – automat îţi determină avansarea în grad a stresului.
  • Aminteşte-ţi lucruri, pe care le-ai făcut foarte bine în trecut şi care au fost urmările – ai fost promovat datorită ultimelor lucrări pe care le-ai făcut.
  • Ceaiurile de plante te pot destinde destul de mult.
  • Gândeşte-te la lucruri relaxante pe care le poţi face şi încearcă să le incluzi vieții cotidiene sau măcar sfârşitului de săptămână. Există şi metode de relaxare care-ţi ocupă din timpul zilnic numai câteva minute. Ce găseşti a fi relaxant? Dansul, artele, meditaţia, pescuitul, plimbările alături de prieteni, lectura unei cărţi, muzica, discuţiile cu un prieten sau sportul? Ce părere ai în legătură cu masajul? Poate în cazul tău merge yoga sau un curs de tai chi? Ce zici de o baie caldă, cu o spumă de baie reconfortantă, în compania lumânărilor sau a beţişoarelor parfumate? 
  • Respiraţie profundă – inspiră cât mai adânc şi apoi expiră foarte lent, concentrându-te să laşi muşchii organismului să se relaxeze. Focalizează-ţi respiraţia – trage aer cu putere în plămâni şi, în timp ce expiri, adresează-ţi diferite încurajări – “Relaxează-te” sau “Sunt calm”.

Unul dintre cele mai importante lucruri este să ajungi să te cunoşti foarte bine. Cu cât ştii mai multe despre tine (cunoaşterea punctelor delicate şi a celor puternice), cu atât mai calm, plin de încredere şi curajos vei fi.Cel mai mare test de curaj este să fii tu însuţi în permanenţă, în timp ce restul oamenilor încearcă să fie altcineva decât ei înşişi.

Reporter Youth.md: Spinei Alexandra

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job pentru tineri // CRJM angajează asistent/ă de comunicare
Next Burse pentru tineri cercetători oferite de către Guvernul Elveției (ediția 2022-2023)
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × five =