În acest an, cea mai mare sărbătoare a tradițiilor moldovenești a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Aceasta a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale pe 7 și 8 octombrie, în primul weekend din luna octombrie , așa cum e și obiceiul.
Ziua Națională a Vinului a întrunit anul acesta un număr record de producători autohtoni de vinuri din Regiunile cu Indicație Geografică Protejată – 47. Genericul sărbătorii din acest an a sunat astfel: „Păstrăm legenda vie”. Timp de două zile, în inima capitalei au fost amenajate standuri expoziționale ale producătorilor de vin, târgul meșterilor populari, Școala Vinului, Teatrul Gastronomic, un nou stand dedicat consumului moderat, o zonă dedicată alimentației publice și o scenă impunătoare.
De asemenea, sărbătoarea a avut un caracter eco-responsabil, îndemnând consumatorii să devină prietenoși mediului înconjurător și vinului de calitate, care trebuie consumat conștient și moderat. Pentru că a fost o ediţie cu multe noutăţi, dar şi pentru a promova consumul moderat de vin, organizatorii au pregătit vouchere care puteau fi cumpărate la cortul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
În schimbul voucherelor s-a oferit:
- un pahar de tritan (100% reciclabil) ;
- un accesoriu special de purtat în jurul gâtului (port pahar), astfel încât mâinile să fie libere;
- degustări de la 21 de vinării (pentru cele două zile ale sărbătorii);
- două degustări de divinuri autohtone;
- degustarea vinului favorit;
- bilete de călătorie cu troleibuzul, încurajând vizitatorii să-şi lase maşinile acasă;
- reducere 20% la articolele promoţionale Wine of Moldova (şepci, tricouri, pahare etc) .
În cea de-a doua zi a festivității timpul a fost ploios, însă nici faptul dat nu a constituit o piedică pentru oamenii care au format cozi la tarabele de expoziție și degustare. Pe 8 octombrie au avut loc masterclass-uri la Şcoala Vinului, decernarea premiului Polobocul de aur, Duelul fanfarelor şi numeroase recitaluri muzicale – orchestra de muzică populară „Plai moldovenesc”, colectivele etno-folclorice „Crenguţa de Ederă”, „Moştenitorii” (raionul Sângerei), „Cavalerii Armoniei” (raionul Criuleni), „Curţile Gospodăreşti”.
Ziua Naţională a Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Membrii echipei Youth.md, cea care mereu ține cont de orice eveniment din țară și-și propune să-i informeze pe cei din jur despre acestea, au încercat și ei să savureze din plin din roadele și beatitudinea republicii și e ferm că au rămas plăcut surprinși. Merită să ne mândrim că această sărbătoare a reușit să întrunească atâția oameni, printre care am întâlnit un număr foarte mare de turiști din diferite colțuri ale lumii.
Autor: Rînja Laura
No Comment