Citeşte un interviu realizat cu Laurenția Marian, o tânără din Republica Molodva care, la doar 16 ani, a câștigat o bursă în Georgia, Tbilisi.
A învățat în cadrul programului IB (International Baccalaureat). Anul curent a absolvit și își va urma studiile la universitate într-o altă țară.
Laura a aflat de bursă într-un articol Youth.md și, în urma unui concurs din 3 etape, a fost selectată ca câștigătoare a bursei.
- Cum a fost experiența din Georgia?
Experiența din Georgia mi-a schimbat total viziunea asupra vieții. Când am plecat acolo aveam 16 ani și nu realizam ce greutăți voi întâmpina. Am învățat să mă simt comfortabil singură în oraș, să fac cunoștință și să vorbesc cu oameni care au trecuturi total diferite. Atunci când îmi era greu moral, nimeni nu mă putea ajuta, înafară de eu însămi, filtrând gândurile și făcând alegeri. Datorită acestei experiențe, am devenit mai curajoasă și cred că nu mă voi pierde în momentele grele din viață.
- Cum a fost să te acomodezi la viața din Georgia?
Sincer, mie mi-a fost foarte ușor să mă acomodez, deoarece îmi doream să fiu independentă de mult timp. M-am împăcat foarte bine cu toate colegele de camera (am avut 3). Am cunoscut repede împrejurimile, pentru că mergeam mult pe jos. Am reușit să învăț și câteva fraze în limba georgiană, deoarece antrenorii de la sală nu cunoșteau altă limbă. Din primul an, mi-am făcut un regim. Mă trezeam la 6 în fiecare zi pentru a reuși mai multe activități înainte de a pleca la şcoală, apoi aveam un plan al zilei de după. Nu prea îmi era dor de casă pentru că eram mereu ocupată și totul era nou și interesant.
- Programul IB oferă posibilitatea de a învăța 6 obiecte din grupe diferite, 3 la nivel standart și 3 la un nivel mai avansat. Cum a influențat programul IB în creșterea ta ca tânăr?
Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să îmi administrez timpul. Am privit multe videouri pe youtube unde studenții spuneau că nu dorm nopțile, e foarte greu și nu își trăiesc viața, doar învață. Eu cred că un așa mod de viață e dăunător sănătății mintale și încetinește dezvoltarea tinerilor. La început, nu înțelegeam cum să fac toate temele, să merg la sală, să îmi fac mâncare, să ies în oraș și să mai dorm. În 2 ani am învățat să fiu organizată și sunt foarte mulțumită pentru asta!
- Ce sfaturi le dai tinerilor care urmăresc acest interviu despre organizarea timpului?
Organizarea timpului este consecința unui scop concret. Nu are sens să fii organizat dacă nu vrei să obții nimic într-o perioadă de timp. Cred că mai întâi trebuie să își cunoască scopurile și să creeze un plan cum să le atingă. După, să includă în activitățile zilnice altele noi care îi vor aduce spre acest scop.
- Ce sfaturi le-ai sugera tinerilor, care doresc să aplice la astfel de burse?
Dacă sunteți tipul de persoană care iubește să se arunce în apă și doar apoi să învețe să înoate, vă sugerez să aplicați! Îmi place când îmi ofer provocări în viață, astfel devin mai puternică. Dacă credeți că nu sunteți pregătiți pentru o viață cu multe reguli de cămin și responsabilități, cred că bursa nu este pentru voi.
- Ai început să câştigi bani singură de la 15 ani, vânzând torte. Menţionează în interviu cum ți-a venit ideea de un astfel de mini-business? În ce mod crezi că te-a ajutat pe parcurs?
Găteam pentru familia mea și puteam să mă culc foarte târziu pentru a aștepta să se coacă un cheesecake. Între timp, făceam un curs online de business pentru școlari şi trebuia să începem afacerea noastră punând în practică ce am învățat. Așa am ajuns să vând dulciuri şi cred că această experiență m-a învățat să aflu valoarea banului muncit și responsabilitatea în fața clientului.
- Pe pagina ta de Instagram ai şi câteva rețete sovietice. De ce ai ales să le incluzi şi cum au reacționat urmăritorii?
Cred că majoritatea dintre noi au crescut cu brânzoaice, blinele, clătite cu dulceață si alte bucate sovietice. E gustul copilăriei și am vrut ca urmăritorii mei să afle cât de mult îmi plac aceste rețete. Având urmaritori din Europa sau SUA, ei au descoperit bucate noi, ușor de pregătit și foarte gustoase.
- De unde a venit pasiunea pentru culinărie?
Prima dată am gătit când aveam 15 ani, țin minte că era iarnă și era la modă lava cake, am decis să încerc să fac acasă. Nu eram pasionată de gătit din copilărie, dar când am observat că mi se primește și îmi place procesul și rezultatul – am continuat. Nu sunt pasionată să gătesc bucate cu carne sau pește, cu toate că uneori gătesc. Mai mult îmi plac deserturile sau ceva ce se poate consuma la brunch.
- Pe ce te bazezi când trebuie să iei decizii importante?
Mă gândesc cum va influența acestă decizie viața mea în următorii 5 ani. Atunci când iau decizii importante încerc să îmi ascult intuiția și ce îmi doresc eu cu adevărat, doar după asta las deoparte emoțiile și gândesc mai rece. De obicei, vrem să luăm decizii “corecte”, ceea ce înseamnă că cineva înaintea noastră a luat o astfel de decizie și a avut succes. Cu toate acestea, nimeni nu garantează că la noi va fi aceeași poveste. Deci, intuiția si inima joacă un rol important.
- Ce obiectiv crezi că tineretul nu este suficient de concentrat să atingă?
Nu aș vrea să generalizez, dar majoritatea tinerilor de vârsta mea sunt confuzi când vine vorba de carieră, scopuri și vise. Din păcate, în societatea noastră nu se ține cont de individualitatea fiecăruia. Toți sunt notați după același barem, indiferent de talente și pasiuni. Cu timpul dispar, în favoarea goanei după note de 10 la matematică. Tinerii nici nu încearcă să înțeleagă ce le place, de ce sunt atrași. Merg la universitate, doar pentru că nu știu ce să facă mai departe. Este foarte trist acest lucru si cred că astfel pierdem mulți oameni de succes.
- Poți sugera 3 idei/sfaturi tuturor tinerilor care doresc să iasă din zona de comfort şi să-şi creeze propriul business?
- Mereu faceți ceea, de ce vă e frică. Business-ul mereu a fost un risc, iar cu cât acesta e mai mare, cu atât sunt mai mari riscurile. Toți antreprenorii își asumă consecințele unei idei ce va eșua.
- La început, va trebui sa fiți administrator, să vă ocupați de promovare, transport, contabilitate, crearea de content și multe altele. Trebuie să înțelegeți că o să lucrați foarte mult fără a câștiga bani sau sume minime.
- Pentru mine e foarte important să fie cineva care să mă susțină sau să mă insipire. Le-aș sugera să iasă din zona de comfort împreună cu alt cineva, posibil această persoană să rămână în urmă sau să fie mai înainte, dar principalul e la început să simțiți că nu sunteți singuri.
Pentru un alt interviu, din care să te poți inspira de la oameni de succes, accesează platforma Youth.md și nu ezita să îți împărtășești gândurile pe paginile noastre de Facebook și Instagram!
Reporter: Lazari Delia
No Comment