Rezidență artistică în domeniul artelor vizuale și a instalației artistice „Au Gust”


Rezidența Artistică Au Gust este un program de rezidență în domeniul artelor vizuale și a instalației artistice în Chișinău. Au Gust AgriCulturale, în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice și Artcor, Centrului de Dezvoltare a Industriilor Creative, invită artiști/artiste din Republica Moldova, precum și artiștii/artiste internaționali/le consacrați/te, din toate disciplinele să participe la un program de rezidență în domeniul artelor vizuale, (pictura, sculptura) sau a instalației artistice (land art, intervenție în spațiul public). Participanții sau participantele sunt invitați/te să abordeze tema “Rădăcini”. 

Acest open call reprezintă oportunitatea de a explora și experimenta fuziunea dintre agricultură și cultură, de a expune în cadrul Festivalului Au Gust și de a fi selecționat/ă pentru a participa la atelierele prevăzute în cadrul Festivalului Au Gust. Lucrarea va fi realizată și expusă în cadrul celei de-a 5-a ediții, în perioada 13-14 august 2022, Durlești. Gala de premiere va avea loc sâmbătă 13 august la Casa de Cultură din Durlești. 

Scopul:

De a provoca modul în care gândim agricultura prin experimentare. Rezidența este deschisă reprezentărilor vizuale, sau orice altă abordare unică de tip performanță, instalație, land art, transformarea peisajului semi rural, și abordează în creațiile sale subiectul “Rădăcini”.

Lucrările trebuie să provină dintr-o cercetare proprie și să celebreze frumusețea la propriu sau figurat din sensul cuvântului rădăcini.

“Rădăcini” atinge o varietate de subiecte legate de pământ, refugiu, dezvoltare, agricultură. Poate exprima origini, identitate, tradiții și importanța lor în viața noastră. Dar mai poate sugera intimitatea, ajutorul, singurătatea și drumul parcurs. 

Tema “Rădăcini” se cere ca o analogie între agricultură și cultură. Prin artă să descrie agricultura, cu rădăcini puternic ancorate în lucru, în unelte, în practici; sau vigoarea și puterea rădăcinilor în contrast cu oamenii, care cultivă rădăcinile. Fie că este vorba de o pictură sau de o abordare abstractă prin tehnici mixte, te provocăm să explorezi această temă în tehnica pe care o cunoști cel mai bine. 

Criterii de eligibilitate:

Sunt eligibili/eligibile pentru a participa la acest apel Artiștii/Artistele și colectivele de artiști de toate naționalitățile cu vârsta între 18 și 30 de ani. 

Domeniile de explorare sunt arte vizuale, sau instalații artistice. 

Organizatorii caută idei inovatoare, experimentale și cu impact din domeniul arte vizuale, sau a instalației artistice (performance, media digitală, arte vizuale etc.). 

Nu există limite în ceea ce privește creativitatea sau tehnologia și materialele, atâta timp cât lucrările abordează tema „Rădacini”. 

Criterii de selecție:

Un juriu de experți va selecta un proiect din propunerile transmise pentru rezidență artistică. 

Criteriile de calitate, inovare, fezabilitate realistă și relevanța temei selectate sunt deosebit de decisive. 

Rezultatele procesului de selecție vor fi anunțate până la 12 iulie 2022.

Punerea în aplicare a proiectului:

Timp de 1 lună, câștigătoarea sau câștigătorul va avea ocazia să creeze opera propusă, în atelierul din incinta Academiei de Muzica, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Dupa finisarea operei, aceasta va fi prezentată la evenimentul Au Gust. Opera va fi de asemenea expusă timp de 1 săptămână în spațiul Centrului de Dezvoltare a Industriilor Creative Artcor. 

Rezidența oferă artiștilor internaționali posibilitatea de a dezvolta relații noi și valoroase cu scena locală a artelor vizuale. 

Cazarea și masa vor fi suportate de gazda Rezidenței.

Proiectul va fi documentat cât mai bine posibil (cu fotografii, video sau alte forme de documentare). 

Rezidentul sau rezidenta va fi asociat/asociată cu un/o membru/ă al juriului și va primi feedback profesional individual în timpul șederii. 

Activitățile personalizate sunt menite să sprijine dezvoltarea practicii artistice a artistului/artistei rezident/e, precum și să faciliteze dezvoltarea unei rețele cu artiști/artiste și profesioniști/profesioniste din domeniul artei din Republica Moldova.

Documente de depunere a candidaturilor:

  1. Date personale (nume și prenume, data nașterii, adresă, e-mail, număr de telefon)
  2. Curriculum Vitae artistic 
  3. Intenția și schița proiectului, în măsura în care este posibil 
  4. Program cu durata realizării proiectului 
  5. Fotografii explicative, schițe, descrieri, etc. 
  6. Lista cu materialele necesare pentru execuția operei. 

Juriul Rezidenței artistice Au Gust:

Olga Roșca Partener Cultural, Prodecană și Lectoră universitară la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design/Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. Olga Roșca este o artistă plastică originara din Chișinău. A absolvit Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Este o artistă implicată in organizarea si jurizearea mai multor concursuri de tinere talente precum “Operele sale au fost expuse în R. Moldova și România.

Trimiterea:

Participanții/participantele trebuie să trimită o schiță a operei propuse, cu detaliul materialelor necesare la producerea operei și o mică descriere a conceptului, la fel să nu lipseasca CV-ul și Portfoliul pe adresa de e-mail: concurs.augustfest@gmail.com cu Subiectul: “Rezidența artistică 2022”. 

Termen limită: 10 iulie 2022, ora 12 p.m. CET. 

Formate de fișiere acceptate: pdf, jpg, mp4. Marime dosar: max. 1GB

Pentru mai multe detalii accesează aici.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Expoziție de documente la BNRM: SPIRIDON VANGHELI - SCRIITORUL DIN COLIBA ALBASTRĂ A COPILĂRIEI
Next Organizarea târgurilor cu produse autohtone, în weekend-ul 11-12 iunie 2022
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × three =