Expoziție de documente la BNRM: SPIRIDON VANGHELI – SCRIITORUL DIN COLIBA ALBASTRĂ A COPILĂRIEI


Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează, începând cu 13 iunie, expoziția de documente din colecțiile BNRM cu genericul SPIRIDON VANGHELI – SCRIITORUL DIN COLIBA ALBASTRĂ A COPILĂRIEI, consacrată aniversării a 90-a de la nașterea prozatorului, poetului, traducătorului, editorului de cărți pentru copii, cunoscut ca „tatăl lui Guguță” Spiridon VANGHELI.

Expoziția cuprinde circa 120 de documente ce reflectă diversitatea creației și activității lui Spiridon Vangheli ca scriitor, publicist, traducător, autor de abecedare și manuale, antologii de poezie și proză.

Documentele sunt sistematizate în 4 compartimente: Opera literară: poezie, proză, publicistică, volume editate aparte, în antologii, culegeri și publicații periodice. Spiridon VANGHELI – traducător, redactor, alcătuitor; Spiridon VANGHELI în alte limbiReferințe critice, aprecieri.

Expoziția poate fi vizitată între 13 iunie – 14 iulie 2022, în spațiul expozițional, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).  

Scriitorul s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița” etc. Spiridon Vangheli este co-autor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.De-a lungul timpului Guguță a lui Spiridon Vangheli a fost vândut în 68 de țări, fiind tradus în limbile engleză, franceză, germană, rusă, ucraineană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, letonă, maghiară, belarusă, turcă, lituaniană, bulgară, finlandeză, estonă, arabă, georgiană, sârbă, italiană.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu ”Ordinul Republicii”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Curs online MOOC: Digital Youth Work, 20 iunie-10 iulie 2022
Next Rezidență artistică în domeniul artelor vizuale și a instalației artistice „Au Gust”
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =