Redefinește arta aflând mai multe despre Teatrul Național „Satiricus”


teatrul național satiricus

Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale” este o instituție publică din Republica Moldova subordonată de Consiliul Municipal Chișinău. Acesta face parte din tezaurul național a Moldovei care de-a lungul timpului a adus contribuții enorme în arta teatrală. Scena teatrului a dat naștere unor tineri actori cu talent remarcabil și memorabil.

Care este valoarea teatrului în societatea noastră?

În Republica Moldova sunt patru teatre dramatice naționale care sunt apreciate și vizitate zi de zi. Acestea contribuie asupra formări gustului de frumos și estetic, prin promovarea artei teatrale, punând în discuție probleme veșnice și actuale.

Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”

Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale este un teatru dramatic municipal din Chișinău care și-a avut debutul în anul 1990 din inițiativa regizorului și actorului vestit Sandu Grecu. Repertoriul acesta a fost de îndată îndrăgit de public datorită spectacolelor de satiră și umor a căror istorii reflectau realitatea omenirii. Acesta este primul teatru din republică care a criticat defectele morale ale oamenilor prin intermediul prozei. Noile realități istorice și sociale reclamau în mod imperios un alt gen de teatru. 

Teatrul Satiricus” a luat naştere şi dintr-o necesitate cultural-istorică, manifestând în mod consecvent, prin tot ce a realizat ulterior, un spirit novator şi combativ. Perioadă apariției sale este perioada furtunoasă de emancipare a conştiinţei naţionale, de demascare, dezvăluire a concepțiile comuniste şi proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova. Acest teatru doar într-o scurtă perioadă de timp a ajuns la inimile oamenilor, datorită sincerității și talentului fiecărui artist.

Mulţi regizori, impresionați de noile realităţi cultural-istorice şi influenţaţi, mai mult sau mai puţin, de cultura occidentală, abordează tot mai frecvent modalităţi revoluționere de exprimare artistică, propunându-şi să incite şi chiar să şocheze publicul. Printre aceşti regizori se numără şi Sandu Grecu, fondatorul de facto al Teatrului SATIRICUS, care după o stagiere de doi ani la Teatrul lui Constantin Raikin, „Satiricon” din Moscova, concepe într-o manieră regizorală inedită, primele spectacole ale tinerei trupe SATIRICUS.

Reporter: Evelina Ciutac

Mai multe recomandări și sfaturi găsești în categoria Biblioteca.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Informație utilă pentru tine // Ce semnifică fiecare planetă?
Next GIZ te invită la un webinar online: Provocările în raportul de muncă în contextul Covid-19
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =