Alegerea carierei: 4 criterii după care să te ghidezi


Pentru mulți tineri, procesul către descoperirea identității profesionale reprezintă o temă provocatoare și plină de nelămuriri. Alegerea carierei este un proces dinamic și cu cât începi mai devreme să analizezi oportunitățile, domeniile de interes și să dezvolți anumite abilități cheie de care ai nevoie pentru a accesa cariera aleasă, cu atât ești mai pregătit să devii un jucător valoros pe piața forței de muncă.

Iată câteva idei care trebuie să le ai în vedere dacă îți dorești o carieră de succes!

1. Cunoaște-te pe tine însuți!

Pentru a înțelege ce meserii te pasionează , este necesar să te descoperi pe tine însuți.

Acceptă orice oportunitate ce apare în calea ta, pentru a cunoaște cât mai multe domenii. De multe ori, unele întâmplări mărunte au un impact decisiv asupra viitorului nostru.

2.Folosește-ți punctele forte!

Fiecare avem anumite capacități, abilități care ne diferențiază de ceilalți. Avem anumite înclinații care ne fac să fim mai potriviți în anumite domenii decât în altele. Punctele forte sunt abilitățile tale naturale.

Este total ineficient să te arunci într-un domeniu pentru care nu ai abilități naturale și în același timp să irosești abilitățile pe care le ai în mod natural dar pe care nu le cunoști sau pe care le ignori.

3. Gândiți-vă la o meserie care să vă aducă satisfacție și împlinire.

Încercați să asociați viitorul job cu un hobby sau cu un domeniu care este foarte apropiat de activitățile pe care preferați să le desfășurați în timpul liber.

4. Testele de carieră –  esențiale pentru a te regăsi în anumite domenii!

Încearcă această metodă ca să înțelegi ce meserii ți se potrivesc , să înțelegi interesele tale, istoricul tău în muncă, obiectivele tale, trăsăturile de personalitate și mediul de lucru care ți se potrivește.

5. Practică voluntariatul!

Prin voluntariat te poți apropia mai mult de domeniu la care visezi să activezi pe viitor. Alege să faci parte dintr-un departament care îți place și ești curios să-l descoperi.

Meseria este brățara de aur a unei persoane, iar o investiție în propria personalitate, efort depus pentru atingerea țelurilor și a dezvoltării noastre personale, ne va ajuta să trăim o viață mai fericită, plină de realizări și visuri împlinite.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Mădălina Dudnic

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la IT CAREER EXPO 2022 dacă ești interesat/ă de o carieră în IT
Next Află mai multe despre istoria popcornului
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 17 =