De data aceasta, Youth.md şi #prinmoldovafărăhartă îţi face cunoștință cu un loc al cărui istorie e deosebită şi poartă numele de „Parcul Țaul”.
Scurt-istoric
Aproximativ la 200 km de Chișinău, în centrul satului Ţaul, raionul Donduşeni, este situat cel mai mare parc din Moldova. A fost creat la începutul secolului XX, împrejurul conacului familiei Pommer. Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale arhitectului-peisajist I. Vladislavskii-Podalko. Parcul a fost fondat în anii 1901-1904.
Descriere
La sfârșitul secolului al XX-lea, în zona de nord a Moldovei, au fost fondate zeci de parcuri dendrologice, printre care și Țaul. Este unul dintre cele mai mari parcuri ca suprafață și considerat parcul cu cea mai bună planificare arhitectural-peisagistică din Moldova. Pe lângă planificare, parcul satisface mai multe deziderate ale arhitecturii de landșaft, cum ar fi alcătuirea grupelor și masivelor de plante, caracterul amplasării lor, utilizarea reliefului.
Parcul Țaul a fost fondat de bancherul Andrei Iacob Pommer, originar din Franța.
Aspectul inițial al parcului
Parcul avea un lac în partea de sud, în vale, iar în zona cea mai uscată, era amplasat conacul cu celelalte construcții, cât și „parcul pentru amatori”. Din cele 90 desetine, sau 98 ha, plantele decorative au fost plantate pe o suprafață de 46 ha, dintre care 3,3 ha le ocupa lacul. Alte 11 ha erau sădite cu viță-de-vie, iar grădina pomicolă se întindea pe o suprafață de 31,6 ha. Drumurile, aleile și potecile ocupau nu mai puțin de 3 ha.
Vladislavski-Padalka raporta sădirea în parc a peste 200 de specii de plante arborescente, dintre care alohtone (aduse din 22 de țări) 147 de foioase și 17 de conifere, iar autohtone 40-50 de specii lemnoase. El personal a adus din Japonia 500 de exemplare de Sophora japonica.
Una din clădirile de lângă conac, care astăzi servește drept casă-muzeu, era școala din localitate pe timpul lui Pommer.
Conacul Pommer
Conacul Pommer a fost construit la începutul secolului al XX-lea pe terenurile din partea de sud a satului, cumpărate de bancherul Andrei Pommer (1851-1912) de la micii proprietari.
Până la 1945 nu s-a intervenit în interiorul conacului. La începutul anilor 1960 au fost construite spaţii de locuit și de studii pentru Colegiul agricol. În perioada sovietică – complexul conacului a suferit mai multe intervenții, inclusiv edificiul conacului. Acareturile inițiale și alte elemente arhitecturale din parc au fost demolate.
În carantină ai oportunitatea de a-ţi vizita cât mai des plaiul natal, desigur, respectând normele şi regulile necesare. De fiecare dată când treci prin aceste locuri, utilizează #prinmoldovafărăhartă şi scrie-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook.
Reporter: Proțap Erica
Prin intermediul #prinmoldovafărăhartă reporterii Youth.md te încurajează să călătoreşti, mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii şi detalii, tu vino cu dragostea de plai!
No Comment