Un anotimp frumos, când în pofida oricăror restricții, tinerii sunt impulsionați să petreacă frumos timpul. Dar oare cauzele stării noastre de bine sunt efecte naturale sau, totuși, au loc procese chimice în interior, ca răspuns la schimbările petrecute în această perioadă?
Starea de bine a organismului tău este reglată de așa numiții hormoni ai fericirii. Ce presupun în sine? Ei bine, ca majoritatea hormonilor, aceștia influențează prin sânge ca tu să te simți cât mai bine, să lupți cu toate virusurile și bacteriile posibile și să poți reacționa prompt la orice situație. Există o anumită grupă de substanțe secretate care, precum au stabilit specialiștii, sunt responsabile de zâmbetul, excitația sau entuziasmul tău!
Serotonina este cunoscută ca fiind hormonul fericirii pentru că reglează dispoziția, înlătură anxietatea și depresia și accentuează sentimentele pozitive. Aceasta îi „spune” corpului tău cum să acționeze când ești fericit. Secreția de serotonină este provocată de mai mulți factori cum ar fi: lumina solară, alimente – bananele, vișinele, fructele de mare, ciocolata și chia,r exercițiile fizice.
Un alt hormon important pentru starea de bine este melatonina. Este substanța care, în linii mari, reglează bioritmul somnului tău. Atunci când nu dormi suficient sau prea mult, nivelul acestuia cauzează dezorientarea. Serotonina este produsă, în special, în întuneric, de aceea, odată cu venirea serii ți se face somn. Tot acest hormon e responsabil și pentru reglarea somnului odată cu trecerea la ora de primăvară/toamnă.
Dopamina este, de asemenea, de o importanță majoră în organismul uman. Deseori fiind numit hormonul dependenței sau a recompensei, dopamina oferă un plus de energie, menține concentrarea și stă la baza unui comportament exuberant. Efectul acestei substanțe este asemănător celui creat de droguri, mecanism pe care și se bazează de fapt aceste substanțe nocive.
Dar tu despre ce hormoni ai mai auzit că ar fi responsabili de fericirea ta? Crezi că sunt benefice aceste efecte naturale sau te-ai putea lipsi de ei?
Scrie părerea ta pe pagina noastră de facebook și ajută-ne să îți devenim mai aproape!
Reporter: Butnaru Sabina
No Comment