Pasărea Phoenix – legenda păsării care reînvie din propria cenușă


Unele păsări sunt foarte cunoscute, iar unele sunt chiar legendare. Însă, foarte puține creaturi mitice sunt considerate la fel de mărețe precum nemuritoarea Pasărea Phoenix, care era înzestrată cu darul de a muri în flăcări și a renaște din propria cenuşă.

Vechii greci și egipteni au descris-o ca fiind o creatură magnifică, un simbol al reînnoirii și al renașterii. Pasărea Phoenix a avut un uriaș impact asupra culturilor, religiilor și civilizațiilor din întreaga lume și din toate timpurile.

Etimologia cuvântului

Pasărea Phoenix este cunoscută sub diferite forme și sub diferite nume, din Orientul Mijlociu și îndepărtata Asie, până la Marea Mediterană și Europa. Numele acestei creaturi fabuloase îşi are originea în Grecia antică.

El provine din cuvântul „phoinix” care înseamnă purpuriu sau violet, și ar avea, se pare, legătură cu un alt cuvânt, și anume „phoinos”, care înseamnă roșu ca sângele.

Legenda Păsării Phoenix

Cea mai cunoscută legendă a Păsării Phoenix spune că aceasta a apărut dintr-un ou de aur, care plutea în apele oceanului primordial. Fiind prima din specia ei, ea nu putea să se reproducă. Pasărea respectivă trăia în deşerturile Arabiei timp de 500 de ani, potrivit unor referințe, și chiar 700 de ani dacă este să ne luăm după alte scrieri.

Atunci când îşi simțea sfârşitul, zbura în Fenicia unde alegea cel mai înalt palmier și își făcea un cuib din ramuri de plante din smirnă, laudanum, mir de nard si cassia. La următorul răsărit de soare, pasăre se așeza cu fața către spre soare și începea să cânte.

Se spune că atât de frumos era cântecul, încât zeul soarelui, Apollo, și-a oprit carul ca să îl asculte.Când acesta și-a reluat călătoria, o scânteie a căzut din cer și a aprins cuibul, iar pasărea a ars o dată cu el.

Trei zile mai târziu, Phoenix a renăscut din propria cenuşă pentru a trăi încă 500 de ani.

Noua Pasăre Phoenix o îngropa pe precedenta, punându-i rămăşiţele într-un înveliş făcut din smirnă şi tămâie în formă de ou. Apoi, împreună cu un cortegiu format din alte păsări ce zboară împrejurul său le ducea la sanctuarul din Heliopolis.

Tânăra pasăre se întorcea în Arabia unde îşi trăia viaţa solitară. Pentru a nu răni alte vietăți, Pasărea Phoenix se hrănea cu aer sau cu perle de tămâie, dacă este să dăm crezare altor scrieri, până când regenera din propria cenuşa o altă pasăre.

Pasărea Phoenix la greci

Cea mai veche referință despre Pasărea Phoenix datează din Grecia antică și a fost făcută de Hesiod în secolul VIII i.Hr. În mitologia greacă, Pasărea Phoenix a reprezentat „transmigrația sufletului”, mai exact credința că sufletul trăiește și după moarte pentru a se reîncarna și a începe o viață nouă.

Pasărea Phoenix la egipteni

O pasăre similară cu stârcul, denumită Bennu, era zeitatea egipteană cu trăsături similare ale Phoenix-ului grecilor. În Egiptul antic, pasărea Bennu era legată de zeul soarelui Ra și se credea că este simbolul viu al lui Osiris, zeul vieții de apoi. De asemenea, Bennu simboliza bogăția și fertilitatea pământului. Aceste conexiuni au făcut din Bennu un simbol al renașterii și al nemuririi, ceea ce o făcea parte esențială a culturii lor.

Pasărea Phoenix la evrei

Mitologia evreiască are o pasăre cunsocută sub numele de Milcham, una dintre creaturile care au trăit în Grădina Edenului alături de Adam și Eva.

Legenda spune că, după ce Eva a cedat ispitei de a mânca mărul, ea a oferit fructul interzis multor animale din grădină, iar Milcham a fost unul dintre creaturile care au rezistat tentației.

Pentru a-i răsplăti credința, Dumnezeu a făcut-o pe Milcham imună la atingerea Îngerului Morții și i-a oferit un oraș cu ziduri pentru eternitate. Se spune că ciclul renașterii se întâmplă odată la 1.000 de ani.

Pasărea Phoenix la hinduși

Mitologia hindusă are o versiune a sa a Păsării Phoenix, denumită Garuda. Este descrisă ca fiind o creatură gigantică asemănătoare unei păsări, care era stăpână peste toate păsările.

Garuda arăta ca un vultur care stătea pe muntele zeului hindus Vishnu, una dintre principalele zeități ale hinduismului. În același timp, această pasăre este cunoscută ca protectoare împotriva răului, simbolizând, eventual, asocierea sa cu soarele.

Pasărea Phoenix la nativii americani

În mitologia nativilor americani, Pasărea Phoenix este cunoscută sub numele de Thunderbird. Asemenea altor versiuni ale Phoenix-ului, și în acest caz este vorba despre o creatură gigantică asemănătoare unei păsări.

Se spune că Thunderbird protejează împotriva răului și este descris frecvent în artă, în cântecele și în istoria multor culturi de pe coasta de nord-vest a Pacificului.

Ea se găsește și sub diferite forme printre unele popoare din regiunea de sud-vest a SUA care include statele Arizona și New Mexico și porțiunile adiacente ale California, Colorado, Nevada, Oklahoma, Texas și Utah. Deși împărtășește multe caracteristici cu Garuda, Thunderbird nu trebuie confundat cu Phoenix-ul hindus.

Ce simbolizează Pasărea Phoenix?

Pasărea Phoenix este considerată în general un simbol al vieţii, timpului, purităţii, renaşterii, învierii, reînnoirii, noilor începuturi, longevităţii, protecţiei, soarelui, nemuririi, distrugerii şi creaţiei, transformării şi puterii.

În tradiția creștină, se crede că Phoenix simbolizează răstignirea și învierea lui Hristos. S-a crezut că și Phoenix reprezintă creația și eventuala distrugere a Pământului ca urmare a focului cosmic.

Pe lângă nemurire, se credea că Parărea Phoenix are și alte puteri. Se spunea că lacrimile Phoenix au proprietăți de vindecare și că este imposibil să spui o minciună în prezența ei.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la concertul „Muzica Desenelor Animate” de Ziua Copiilor
Next Activități cultural-artistice de weekend în cadrul proiectului „Dialog cultural cu chișinăuienii”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 4 =