Jack-o-lantern și Halloweenul


Cu toții știm denumirea de Jack-o-lantern, dar de unde provine acest nume și ce are în comun cu Hallowen-ul?

Denumirea de „Jack O’Lantern”, proveniență

Oamenii au făcut jack-o’-lanterns pentru Halloween de secole. Practica provine dintr-un mit irlandez despre un bărbat poreclit „Stingy Jack”. Potrivit poveștii, Stingy Jack l-a invitat pe Diavol să bea ceva cu el. Stingy Jack nu a vrut să-și plătească băutura, așa că l-a convins pe Diavol să se transforme într-o monedă pe care Jack o putea folosi pentru a le cumpăra băuturile. Odată ce Diavolul a făcut acest lucru, Jack a decis să păstreze banii și să-i pună în buzunar lângă o cruce de argint, ceea ce l-a împiedicat pe Diavol să revină la forma sa originală.

Jack l-a eliberat în cele din urmă pe Diavol, cu condiția să nu-l deranjeze pe Jack timp de un an și că, dacă Jack va muri, să nu-și revendice sufletul. În anul următor, Jack l-a păcălit din nou pe Diavolul să se cațere într-un copac pentru a culege o bucată de fruct. În timp ce era sus în copac, Jack a sculptat un semn al crucii în scoarța copacului, astfel încât Diavolul să nu poată coborî până când Diavolul i-a promis lui Jack să nu-l deranjeze încă zece ani.

La scurt timp după, Jack a murit. După cum spune legenda, Dumnezeu nu i-a permis să intre în cer. Diavolul, supărat de șmecheria pe care i-o jucase Jack, nu l-a lăsat pe Jack să intre în iad. L-a trimis pe Jack în noaptea întunecată cu doar un cărbune aprins pentru a-și lumina drumul. Jack a pus cărbunele într-un nap cioplit și de atunci cutreieră Pământul. Irlandezii au început să se refere la această figură fantomatică drept „Jack of the Lantern” și apoi pur și simplu „Jack O’Lantern”.

Fețe din naipi

În Irlanda și Scoția, oamenii au început să-și facă propriile versiuni ale felinarelor lui Jack, sculptând fețe înfricoșătoare în napi sau cartofi și plasându-le în ferestre sau lângă uși pentru a-l speria pe Stingy Jack și alte spirite rele rătăcitoare. În Anglia se folosește sfecla mare. Imigranții din aceste țări au adus tradiția jack-o’-lantern cu ei când au venit în Statele Unite. Ei au descoperit curând că dovlecii, un fruct originar din America, ce fac felinarele perfecte.

Cum au devenit jack-o’-lanterns asociate cu Halloween-ul?

Halloween-ul are la bază festivalul celtic Samhain, o sărbătoare în Marea Britanie și Irlanda antică care marca sfârșitul verii și începutul noului an la 1 noiembrie. Se credea că în timpul Samhain sufletele celor care au murit în acel an călătoreau în lumea de dincolo și că alte suflete s-ar întoarce să-și viziteze casele.

Sper că îți va fi utilă informația dată și noi ți-am fost de folos. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Autoare: Moldovan Iana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Primăria Zgarangea din raionul Ungheni a încheiat un acord privind soluționarea problemei maidanezilor
Next Sărbătorește Halloween-ul la America House Chișinău!
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − 2 =