Mitologia antică: Descoperă lumea mitologică a Greciei Antice!


În timp ce explorezi mitologia unui popor, faci direct cunoștință cu valorile spirituale ale acelui popor și te lași cucerit de poveștile prin intermediul cărora acestea sunt transmise. Află mai multe despre mitologia greacă!

Curiozitatea  și creativitatea l-au însoțit pe om încă din cele mai vechi timpuri. Acestea au avut rolul de a ajuta ființa umană primitivă să descopere și să cunoască lumea. Astfel s-a născut mitul, care a fost prima încercare de explica universul și rolul omului în imensitatea acestuia.

Civilizația greacă este considerată leagănul civilizației moderne. Tezaurul cultural lăsat de acest popor este unul vast și grandios. Acesta se ramifică și influențează direct chiar și în prezent o varietate mare de domenii. Contemporanitatea  încă utilizează cunoștințele acumulate de grecii antici în sfere de activitate ca știința, politica, arta sau literatura.

Literatura greacă este, din punct de vedere a stilului și subiectelor abordate, una bogată și variată. Omul antic a reușit prin intermediul ei să-și emancipeze răspicat părerile, ideile și critica la societatea în care trăiește. Miturile sunt primele încercări de creație artistică. Ele reprezintă nucleul de la care s-a dezvoltat amplu literatura în Grecia.  

Mitologia greacă se preocupă de origini și natura lumii, viețile și activitățile zeităților, eroilor și creaturilor mitologice, și de originile și semnificația practicilor de cult și ritual. Toate aceste simboluri și motive sunt însumate și conturate sub formă de legende care te pot fascina și captiva. Odată ce lecturezi și cunoști aceste creații, pătrunzi într-o lume complexă, plină de ființe fantastice, războaie, intrigi şi zei care intervin în permanență. 

Află în continuare despre două mituri fundamentale grecești care îți demonstrează unicitatea acestei culturi și care îți pot stârni interesul spre literatura antică!

Mitul genezei lumii

Geneza lumii în mitologia greacă parcurge o serie complexă de acțiuni. Chaos este prima divinitate care a apărut, nu se știe de unde și cum, și care reprezintă o personificare a haosului primordial. Chaos a dat naștere zeiței pământului, Gaia, zeului lumii subterane Tartar, zeului iubirii, Eros, zeiței nopții, Nyx și zeului întunericului Erebus. 

Gaia a născut pe Uranus, zeul cerului înstelat, echivalentul ei, cel care o va acoperi. Din uniunea lui Uranus și Gaia s-au născut titanii și titanidele, adică zeii ce aparțin primelor generații divine. În urma relațiilor între acești titani s-au născut zeii generației olimpiene, cei mai importanți zei ai panteonului grec. 

Crescând, Cronos a vrut să-și înlăture tatăl de la tron și reușește, datorită mamei sale și a soției lui, Rhea. Cronos și Rhea au avut împreună șase copii: Hestia, Demeter, Hera, Poseidon, Hades și Zeus. Cronos s-a temut însă că ar putea fi detronat de ei, la fel cum a făcut și el cu Uranus, de aceea își devorează copiii pentru a scăpa de pericol. Rhea reușește însă să îl ascundă pe ultimul născut, Zeus, care devenind matur își biruie tatăl și își eliberează frații, apoi poartă lungi și epuizante lupte contra titanilor, ieșind învingător. Zeus devine stăpânul zeilor și al Olimpului, locul de trai al zeilor.

Mitul creației omului 

Mitul antic grecesc susține că primul om a fost înfăptuit ca o creatură din humă a lui Prometeu, care a inițiat valoric și practic oamenii atât în spiritualitate, cât și în meserii și îndeletniciri. El era considerat și un binefăcător al oamenilor, spre furia lui Zeus.

Deoarece, conform legendei, în timpurile străvechi nu existau muritori pe Pământ, nemuritorii au decis să creeze ființe care să-l locuiască. Astfel, Zeus le-a poruncit lui Prometeu și Epimetheus, doi frați titani, să le dăruiască ființelor pământene diferite calități și abilități. Epimetheus i-a cerut fratelui său să îi îngăduie lui această sarcină și le-a dăruit oamenilor frumusețe, putere, rapiditate și înălțime. Nefiind atât de inteligent ca fratele său, le-a dăruit toate armele naturale animalelor, iar pe oameni i-a lăsat neputincioși.

Pentru a repara această greșeală, Prometeu a furat inteligența de la Atena și le-a dat oamenilor rațiune. Apoi, a adus focul din atelierul lui Hephaistos și l-a dăruit de asemenea. Supărat că Prometeu i-a ajutat pe oameni atât de mult încât aproape îi egalau pe zei, Zeus l-a pedepsit pe acesta trimițându-l la capătul pământului. 

Literatura greacă este doar o mică, dar importantă parte din acest vast univers al literaturii antice. Nu ezita să explorezi în continuare această lume feerică și fantastică! Vei descoperi prin intermediul mitologiei că fiecare popor este divers și unic.

Reporter: Jangă Alexandru

Pentru mai multe curiozităţi, accesaţi cât mai des youth.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Arta poate fi noua ta pasiune! Află beneficiile exprimării prin artă
Next 5 motive pentru a te apuca să cânți la chitară!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 19 =