Lumea lui Vincent van Gogh – curiozități despre acest pictor post-impresionist


Arta este cea mai profundă expresie a creativității umane. Pe cât de dificil aceasta ar putea fi definită, pe atât de dificil evaluată, deoarece încă de la o vârstă fragedă fiecare artist își alege propriul stil și își urmează propriile reguli în redarea unei compoziții bazată pe fapte reale sau construită piesa cu piesă în imaginația sa. A fi om al artei, înseamnă să retrăiești cu fiecare fibră procesul creației. Așa a fost și renumitul Vincent van Gogh.

Aceasta este un proces mai îndelungat în urma căruia are loc o conexiune dintre om și o lume alternativă. Datorită ideilor creative și inovatoare ale oamenilor; societatea noastră de toate zilele are șansa de a admira creațiile unor maeștrii al căror oxigen era culoarea și viața pensula. Astfel, unul dintre cele mai mari figuri artistice admirate până în zilele de astăzi a fost Vincent van Gogh.

Cine a fost Vincent van Gogh?

Autoportret, Vincent van Gogh

Vincent van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea; prin culorile lor vii și impactul emoțional. Acesta avuse o viață destul de controversată și grea; ținând cont și-a încheiat-o printr-un act de sinucidere. Pe parcursul acesteia el a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. 

Câmp de grâu cu ciparoș, Vincent van Gogh

Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai apreciate din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie care au ajutat la dezvoltarea societății noastre.

Cel mai fericit an al său a fost în Londra

Iriși, Vincent van Gogh

În 1873 când Vincent a călătorit în capitala britanică pentru a lucra la dealerul de artă Goupil și Cie. Datorită salariului câștigat acolo și sentimentelor simțite față de fiica proprietarului, Vincet a petrecut la Londra unul dintre cei mai frumoși ani ai săi din viață. Din păcate timpul său acolo nu s-a încheiat în cel mai fericit mod; devenind izolat față de lumea de afară și având mai mereu certuri cu șefii săi.

În 10 ani a pictat 900 de picturi

Odihna de după-amiază de la lucru, Vincent van Gogh

Din noiembrie 1881 până în iulie 1890, van Gogh a produs aproape 900 de tablouri. La 27 de ani, și-a abandonat cariera fără succes ca comerciant de artă și misionar și s-a concentrat pe pictură și desen. Când a început să picteze, el a folosit țăranii și fermierii ca modele; după a trecut la flori și peisaje, deoarece era prea sărac pentru a-și plăti subiecții.

A vândut o singură lucrare de-a lungul vieții

Podgoria Roșie, Vincent van Gogh

Van Gogh nu a fost niciodată renumit ca pictor în timpul vieții sale și a luptat constant cu sărăcia. Astfel pe parcursul acesteia el a vândut un singur tablou, numit: Podgoria Roșie; care a fost achiziționat pentru 400 de franci în Belgia, cu șapte luni înainte de moartea sa. 

Portretul Dr. Gachet, Vincent van Gogh

Numai după aceasta, el și-a câștigat faima, iar cel mai scump tablou al său este “Portretul doctorului Gachet ” care a fost vândut pentru 148,6 milioane USD în 1990.

Van Gogh și-a tăiat lobul urechii, nu urechea

Flori de Migdal, Vincent van Gogh

În mod popular se crede că van Gogh și-a tăiat urechea, dar de fapt a tăiat doar o parte din lobul urechii. Versiunea acceptată este aceea că artistul s-a mutilat cu un brici, după o ceartă cu bunul său prieten; Paul Gauguin, în Arles unde stăteau amândoi pentru Crăciunul din 1888. A fugit apoi la un local din apropiere unde și-a dat lobul unei prietene mai îndepărtate.

Van Gogh a murit în câmpul pe care-l pictase

Câmp de grâu cu ciori, Vincent van Gogh

La 27 iulie 1890, van Gogh s-a împușcat în piept. Nu au existat martori și arma nu a fost niciodată găsită. El a săvârșit fapta în câmpul de grâu pe care îl pictase. După a reușit să ajungă la un spital unde doi medici au încercat să-i salveze viața. Din păcate acesta a murit la 29 iulie 1890 din cauza unei infecții în rană. 

Reporter: Evelina Ciutac

Mai multe recomandări și sfaturi găsești în categoria Biblioteca.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Proza scurtă - gustă și descoperă nou gen literar
Next Job în Chișinău : People in Need angajează Fundraiser
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 9 =