La Grătiești a fost lansat clubul de limbă engleză

club de engleza, centrul media pentru tineri, daniela caraman

Dorința Danielei Caraman este să devină specialistă în domeniul limbilor străine și să-și construiască propriul birou de traduceri. Până atunci, pentru că e pasionată de limba engleză și pentru că vrea să transmită copiilor din satul Grătiești ceea ce cunoaște ea, în luna noiembrie, 2018, Daniela a lansat proiectul „English means abilities” – un club de limbă engleză, unde participanții își dezvoltă abilitățile de a menține dialoguri în limba străină.

„Ideea de a organiza clubul [Engleza înseamnă abilități] a venit din dorința mea de a realiza un proiect în care să mă implic cât mai mult. În perioada adolescenței eram foarte interesată de a acumula cunoștințe în limba engleză. Prin intermediul acestui club vreau să transmit ceea ce am învățat, într-un mod interactiv și prietenos. Am preconizat înscrierea a șase copii din satul Grătiești, dar acum sunt nouă copii, interesați de limba engleză” – Daniela Caraman, coordonatoarea proiectului, elevă în clasa a XII-a, la Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Chișinău.

Clubul de limbă engleză se organizează la Asociația „Steaua Călăuză/Centrul Nicușor”, de la Grătiești. Echipa ONG-ului a susținut-o pe Daniela din copilărie și-a ajutat-o și în procesul de organizare a clubului.

„Daniela organizează clubul în fiecare sâmbătă. Am observat că-i place să facă ore cu elevii mai mici. La început am ajutat-o să procure manualele, materialele necesare, iar acum, Daniela se descurcă singură. Familia o susține mult. Fratele ei și părinții sunt cei care o ajută să se deplaseze și o însoțesc până la club” – Viorica Capșa, directoare AO „Steaua Călăuză”, Grătiești.

La club, participanții discută în limba engleză asupra unor subiecte generale, dar importante – despre profesii, produse alimentare, fructe și legume etc.

„Lecțiile sunt interesante. Daniela știe să facă clubul, astfel încât să fie pe placul meu. Am învățat cuvinte noi, ne-am jucat și ne-am distrat”Cătălin, participant.

„Copiii sunt entuziasmați de ceea ce facem. Fiecare întâlnire are puțină teorie, după care avem jocuri și activități din care învățăm, iar copiii nu-și pierd entuziasmul. După prima sesiune a clubului mi-am dat seama că o oră este un timp foarte scurt, astfel că în prezent lucrăm mai mult, în funcție de dorința și disponibilitatea fiecăruia” – Daniela Caraman, coordonatoarea proiectului.

În primăvara anului 2018, Daniela s-a înscris la programul „Empowerment Youth Program”, implementat de AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea IM Swedish Development Partner. Daniela Caraman a participat la instruiri pentru scrierea unui proiect, și-a schițat ideea, iar în toamna anului 2018, a obținut 5 950 de lei, pentru organizarea clubului de engleză.

Activitatea clubului poate fi urmărită AICI.

Din cei 30 de tineri care au participat la instruiri, 10 au scris proiecte, iar cinci dintre ideile propuse au câștigat finanțare în sumă de 5 000 – 20 000, în funcție de impact și costuri.

Autor: Alina Găină

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la „Meet the Filmmaker” vizionează filmul și adresează întrebări producătorului
Next Bucură-te de farmecul Crăciunului, la un concert live marca Via Dacă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × three =