ÎȚI DOREȘTI SĂ STUDIEZI PESTE HOTARE? #2 CUNOAȘTE EXPERIENȚA TINERILOR CARE AU ALES SĂ O FACĂ!

student peste hoatare, youth recomanda, oportunitati

Etapa fiecarui proaspăt absolvent este alcătuită din decizii importante, de aceea declarațiile urmatorilor studenți îți pot fi utile dacă vrei cu ardoare  să studiezi în străinătate.

Daiana Ilieș este absolventă a anului  I la facultatea din Belgia, Seraing  „Haute École de la Province de Liège”.  

„ În opinia mea, să fii student peste hotare îți permite să profiți  de oportunitățile oferite de statul în care înveți și să-ți dezvolți capacitatea de a lua decizii pe cont propriu, de aceea am ales să studiez în străinătate. Aplicarea la universitate am făcut-o direct, fiind deja în Belgia. Înainte de a aplica am făcut traducerea Diplomei de Bacalaureat și a Foii Matricole, ulterior am făcut echivalarea acestor două documente și am scris un examen de maturitate la limba și literatura franceză.

La început este mereu dificil într-o țară străină, pentru că este o nouă cultură,  limbă și mentalitate, însă oamenii sunt amabili, și dacă ești deschis și le ceri ajutor ei vor încerca să ți-l ofere. Din păcate nu am întîlnit studenți din Moldova în orașul în care trăiesc, dar sunt studenți din Rusia și România. Chiar și așa este important să ieși din zona de confort, să fii mai sociabil și să-ți faci prieteni băștinași pentru a-ți îmbogăți vocabularul și pentru a te încadra mai ușor in societate.

Ce îmi place cel mai tare la sistemul educațional belgian este accentul care se pune pe partea practică, de exemplu studenții fac proiecte în echipă, care reprezintă un procentaj din nota finală a examenului, exerciții de negociere, diverse întâlniri cu profesionalii care au absolvit universitatea, se organizează excursii la diferite companii și se fac prezentări a oportunităților de dezvoltare în regiunea în care te afli. De asemenea, profesorii sunt foarte deschiși, îți oferă tot sprijinul și informațiile necesare atât timp cât ești cointeresat și îți place să muncești.

Cred că din dezavantaje cheltuielile mari pentru întreținere este unul. Din păcate universitățile nu oferă bursă, însă suma achitată pentru studii poate fi restituită de către statul belgian, dacă trimiți o cerere la începutul anului. Universitatea ar trebui să te informeze și să-ți spună ce documente sunt necesare și la ce adresă poți trimite cererea. De asemenea, există ajutor social din partea statului care poate fi oferit studenților pe perioada studiilor, iarăși dacă faci o cerere  prin care demonstrezi cu anumite documente că ai nevoie cu adevărat de acest ajutor.

 Chiar dacă există diverse  obstacole de la început, nu regret faptul că am ales să fiu studentă în Belgia. Cred că această decizie mi-a permis să ies din zona de confort, să-mi dezvolt abilități precum flexibilitate și networking. Dacă inima vă cere să plecați să studiați într-o altă țară mult visată sau chiar să activați, nu      ratați șansa, căci doar o viață avem. ” 

Nicolae Anton, stundent al Universității din Groningen, Olanda

„Am absolvit liceul în 2018; încă din primăvară am aplicat prin intermediul unei organizații ce ajută studenții să depună actele necesare respectând procedeele de rigoare în dependență de statul ales. În urma unei analize amănunțite a instituțiilor de învățământ care m-au acceptat, am ajuns la concluzia că vreau să devin student al universității din Groningen, Olanda. După aproape un an de la decizia luată, sunt extrem de mulțumit că am făcut acest pas.

Pentru a te bucura din plin de oportunitățile oferite de către această universitate, e nevoie de multă muncă, dar orășelul este dotat pentru a satisface necesitățile studenților și ai ajuta să facă față programului dificil. Primul an este o experiență anevoiasă: ești nevoit să te acomodezi modului de viață al localnicilor, să înțelegi cum funcționează sistemul din care faci parte și ce cerințe are universitatea de la tine. Partea bună este că studenții din anii superiori sunt gata să îți întindă o mână de ajutor la nevoie. În Olanda există un program de împrumut ce are ca scop să ajute studenții pe parcursul anilor de licență și masterat, asemănător celui din Anglia. Dacă totuși ești o persoană pentru care nu este o problemă  să lucreze pentru a-și împlini visele, atunci sunt câteva opțiuni care nu o să îți fure mult timp, dar o să îți permită să te întreții de sine stătător.

Studiile superioare sunt în viața fiecărui tânăr o treaptă dificilă care îl maturizează, îl transformă într-un individ independent, într-un adult. Peste hotare ai parte de o experiență unică și de o multitudine de avantaje. Posibilitatea de a învăța de la oameni ce sunt premiați la nivel mondial te face să gândești diferit, devii pe zi ce trece o persoană ce se cunoaște pe sine și știe ce vrea.

Cu mare drag voi încerca să ajut cu ce pot pe cei ce vor avea întrebări referitor la studiile în Olanda, lăsați-mi doar un mesaj pe Facebook.

Alexandra Guzun învață la Universitatea IFA Paris (International Fashion Academy), absolventă anul I  a facultății de design și tehnologii

„Studiez la universitatea IFA Paris (International Fashion Academy), am finisat anul I la facultatea de design și tehnologii. DEC Moldova, o organizație care ajută liceeni și studenți să aplice la studiile peste hotare, mi-a fost punctul de pornire.

Domeniul pe care am ales să îl studiez e mai atipic, în Moldova nu se prea știe ce se învață la această facultate, și de aceea nu e luată în serios. Într-adevăr nu sunt examene tipice, unde răspunzi după bilete sau scrii pe o foaie răspunsurile învățate din carte, dar nu e nici ușor cum crede toată lumea. Programul include în sine nu doar cursuri de croitorie și desen, avem și IT, management, istorie… Iar examenele au loc în formă de proiecte, pe care le prezentăm în fața unui consiliu. Pentru mine cea mai plăcută realizare a acestui an de studii a fost faptul că am reușit să fiu stagiară  la Harper’s Bazaar Rusia pentru o luna și jumătate. O experiența nouă și destul de bogată pentru CV-ul meu. Datorită oportunitaților respective îmi place mult acest sistem.

Nu prea cred că m-am acomodat încă, totul îmi pare destul de ireal, m-am adaptat, dar cu certitudine încă nu am ajuns într-o oarecare zonă de confort. Pentru mine a fost nou faptul că trebuie să mă ocup singură de documente, iar birocrația franceză nu e dulce deloc. Dar treptat am reușit să înțeleg cum să trec peste  toate aceste proceduri. A fost nou si faptul că oamenii sunt diferiți, foarte diferiți, unii mai serioși, ații nu prea, și nu trebuie să îi judeci pentru asta. Viața de student a adus cu sine si mult stres, multă grabă. Mi-a trebuit ceva timp să înțeleg că  trebuie să acționezi conform situației, nu să-ți fie frică de ce încă nu a apărut.

Vorbind de oportunitățile din Paris, știu cu certitudine că un student poate să-și ia credit cu zero procente pe care îl întoarce doar după ce se angajează în domeniul studiilor(însă este foarte mult de lucru cu documentele), de asemenea este posibil să aplici la ajutor social în cazurile mai critice,  post de munca part- time, și așa mai departe. 

 Viața de student este una foarte încărcată, din această cauză încerc sa îmi organizez timpul. Am un carnet, foarte bine structurat pe luni, apoi săptămâni și zile. Fără el mă pierd, totul, absolut fiecare activitate este notată acolo. Cu roșu subliniez activitățile importante și urgente, și cu oranj cele neimportante, dar urgente. Cam asta e, în primul an încercam  să nu-mi iau prea multe angajamente pe care nu le pot îndeplini, cred că din al doilea o să fiu mai curajoasă.

Lynn Eremea, anul II la ,,Vienna University of Economics and Business” din Austria, Vienna

„ Am învățat de mică limbile străine și m-a atras mereu viața de peste hotare. Având posibilitatea, am decis să încerc, să mă bucur de o nouă experiență, pentru că  în țară voi putea reveni în orice moment și punct al vieții mele.

La  ,,Vienna University of Economics and Business” am aplicat prin EXCEL. A fost nevoie de un examen pentru confirmarea cunoașterea limbii germane, engleze, scrisoare de motivatie, scrisoare de recomandare, notele până a susține BAC-ul și, mai apoi, susținerea unui examen de intrare, în dependență de facultatea aleasă.

Ce ține de locuință, este mereu opțiunea de a sta la un cămin, unde, de obicei, sunt incluse, pe lângă cameră, și cheltuielile lunare pentru electricitate, apă, internet, care în primul an ar facilita acomodarea cu noua țară și modul independent de trai. O altă opțiune este arendarea unei locuințe împreună cu alte persoane, unde aveți bucătărie și baie comună, iar dormitorul este personal, așa numitul ‘Wohngemeinschaft’.  Este o alegere foarte des întâlnită în rândul celor care doresc să minimalizeze cheltuielile lunare. 

În ce privește taxele, pentru studenți practic totul este la preț redus. Dacă ai confirmarea că ești înscris la o universitate, achiți doar minimul atât pentru asigurare, cât și pentru transport. Cât despre cheltuielile în general, prețurile produselor nu diferă extrem de mult de ale noastre, orice tip de divertisment oferă prețuri reduse pentru studenți, iar faptul că studiile sunt gratuite este unul dintre cele mai mari avantaje.

A fost dificil probabil faptul că nu cunoșteam pe nimeni și că au un sistem de învățământ atât de diferit față de cel cu care eram obișnuită, și nu a stat nimeni cu mine în particular pentru a-mi explica fiecare detaliu, ci a trebuit să mă informez din orice sursă pe care o aveam la îndemână. Cu limba la fel a fost destul de dificil, cu toate că am învățat mult timp limba germană în Moldova, ajunsă acolo, a fost de trei ori mai dificil de înțeles, de vorbit și, în special, de studiat în limba respectivă.

Pe cei care își doresc să studieze peste hotare,  i-aș sfătui să se informeze din timp, din cât mai multe surse posibile, să vorbească cu foști absolvenți stabiliți deja acolo, pentru a afla de la așa zisa ,,principala  sursă” ce îi interesează; să aplice la mai multe universități, pentru a avea mereu un plan de rezervă;să se intereseze cu cât timp înainte, în dependență de țara aleasă, trebuie să înceapă a căuta locuință și să se pregatească moral de o perioadă dificilă de adaptare, cu multe provocări, îndoieli și un constant dor de casă .

Reporter: Camelia Damian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB//CNTM angajează a un/o coordonator(oare) comunicare și relații publice
Next JOB//KIVORK este în căutarea unui „quality analyst”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + ten =