Doreşti să studiezi în Marea Britanie? În acest caz, este bine sa ştii că învăţământul este obligatoriu pentru toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 5 (4 în Irlanda de Nord) şi 16 ani. În continuare, vei citi despre cele două sisteme de învăţământ din Uk şi vei afla mai multă informaţie utilă!
Aceste sisteme de învăţământ sunt compatibile, dar au accente diferite:
- Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – în mod tradiţional, aici se pune accentul pe o abordare mai aprofundată a materiilor studiate, elevii susţinând un numar mai mic de examene, la un nivel mai avansat;
- Scoţia – sistemul educaţional se distinge printr-o abordare mai largă, mai bine dezvoltată pe orizontală, elevii susţinând un numar mai mare de examene, la un nivel mai puţin avansat.
Până la vârsta de 16 ani, materiile pe care elevii le studiază în Marea Britanie sunt specificate în curriculum şi multe dintre acestea, precum engleza şi matematica, sunt obligatorii. În Anglia, învăţământul obligatoriu se desfăşoară pe parcursul a 11 ani de şcolarizare (Y1 ÷ Y11), ani ce sunt grupaţi în 4 etape cheie (Key Stages: KS1 ÷ KS4).
Învăţământul secundar
Sistemul de învăţământ din Marea Britanie este diferit de cel din Moldova. Într-adevar, trebuie remarcat faptul că în diferite părţi ale Regatului Unit, sistemele de învăţământ sunt gestionate de organisme diferite.
În Anglia, cei mai mulţi dintre elevi merg la şcoli secundare publice, pe care încep să le frecventeze de la vârsta de 4 ani. Această fază se numeşte „prima etapă principală” (în engl. Key Stage 1). După doi ani de studii, elevii trec la a doua etapă, care durează patru ani. Aceste doua etape pot fi numite şi învăţământul primar.
După o formare iniţială, începe ,,al doilea stadiu cheie”, care, de asemenea, este divizat în două etape. Prima dintre acestea durează trei ani (de la 11 la 14), iar cea de a doua – doi ani (de la 14 până la 16 ani). La fiecare etapă, elevii susţin examene. Cele mai importante sunt examenele din ultima etapă, care sunt numite ,,examenele GCSE” (din expresia englezească ,,General Certificate of Secondary Education”). La începutul celei de a patra etape, elevii aleg câteva subiecte din care vor susţine examenele ,,GCSE”.
Învăţământul superior
Dupa terminarea şcolii, persoana poate să aleagă între cursuri de formare profesională şi învăţământul superior. În primul rând, trebuie remarcat faptul că pentru persoanele care au absolvit clasa a 12-a în Moldova, învăţământul superior britanic poate fi imediat exclus din cauza diferenţelor dintre sistemele de educaţie. Britanicii ,,intră” la facultate pe baza examenelor de nivel A.
În ultimii ani de şcoală, ei studiază temeinic doar câteva subiecte, în timp ce în şcolile române, copiii învaţă mai mult de 10 subiecte. Uneori universităţile britanice recomandă cetăţenilor români care au absolvit o şcoală standard, să finalizeze cursuri pregătitoare ,,Foundation” sau, cu alte cuvinte, cursurile ,,Access”. Aceste cursuri sunt concepute pentru a te pregăti pentru universitate. În perioada de desfăşurare a acestora, se îmbunătăţesc cunostinţele asupra anumitor subiecte.
Aceasta este cea mai importantă informaţie utilă despre sistemul de învăţământ din UK. Îţi dorim mult succes în alegerea pe care o vei face!
Citeşte despre alte articole creative şi sfaturi, idei inovative în categoria BIBLIOTECA.
Reporter: Proţap Erica
No Comment