Cu toții știm că E-urile nu sunt bune pentru sănătate. Dar te-ai întrebat vreodată ce anume se întâmplă în organismul nostru atunci când le consumăm?
Despre acest lucru dorim să vă vorbim, pentru ca voi să puteți alege cele mai bune alimente pentru voi și familia voastră.
Ce sunt E-urile?
E-urile sunt aditivi care se folosesc în industria alimentară în diverse scopuri. În funcție de aceste scopuri, E-urile se împart în mai multe categorii. Cele mai întâlnite sunt următoarele:
- Antioxidanți – împiedică alimentele să râncezească sau să-și schimbe culoarea, reducând riscul ca grăsimile să se combine cu oxigenul
- Coloranți – pentru intensificarea culorii alimentelor
- Emulsificatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifiere – ajută la amestecarea și îngroșarea ingredientelor
- Potențatori de aromă – folosiți pentru a amplifica aroma alimentelor
- Conservanți – folosiți pentru conservarea alimentelor pe termen lung
- Îndulcitori – cu o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului
Majoritatea aditivilor sunt permiși doar în unele produse și doar în cantități limitate, reglementate de legislația Uniunii Europene.
Cum acționează E-urile asupra organismului?
Sunt două mari căi prin care aditivii alimentari ne influențează organismul: ne păcălesc simțurile și ne afectează sănătatea.
Impactul asupra simțurilor
Arta creşterii atractivităţii alimentelor prin coloranţi nu este o practică nouă. În antichitate, romanii de exemplu, foloseau şofran pentru a-şi colora mâncarea într-un galben pozitiv şi liniştitor.
Atributele vizuale ale unui produs precum forma, culoarea şi modul de prezentare, joacă un rol important în succesul comercial şi ne pot convinge sau nu să alegem mâncarea. Forma, de exemplu, ne permite evaluarea prospeţimii şi a poftei, iar culoarea inspiră aşteptări despre gust (de exemplu, ne aşteptăm ca o roşie verde să fie acră şi necoaptă, iar o prăjitură maro să aibă gustul ciocolatei).
În al doilea rând, consumul constant de produse procesate poate duce la alergii cutanate (dermatite, eczeme, etc), tulburări gastrointestinale, pot afecta funcția de detoxifiere a ficatului și pot scădea imunitatea.
Unii aditivi alimentari sunt însă mai periculoși decât alții. De exemplu, oamenii de știință au studiat legătura dintre aditivii alimentari și hiperactivitatea la copii. Un studiu britanic publicat în 2007 în revista The Lancet a demonstrat cum consumul de conservanți și coloranți artificiali se asociază cu ADHD la copii.
Printre cele mai periculoase și mai des întâlnite E-uri din industria alimentară aș menționa monoglutamatul de sodiu, sulfiții și nitritul de sodiu.
Monoglutamatul de sodiu (E621)
Monoglutamatul de sodiu (E621) se găsește în toate mezelurile, în chipsuri și în mai toate alimentele semipreparate. Se folosește ca potențator de aromă dar în același timp afectează funcția creierului care îți dă semnalul de sațietate. Acest lucru conduce în cazul multor persoane la creșterea în greutatea.
Monoglutamatul de sodiu este considerat de asemenea și o excitotoxină, iar consumul regulat poate duce la depresie, dezorientare, tulburări de vedere, oboseală, dureri de cap și obezitate.
Sulfiții (E221)
Sulfiții (E221) se găsesc în vin și în fructe uscate. Persoanele sensibile la sulfiți pot manifesta dureri de cap, probleme respiratorii, eczeme și alergii cutanate.
Nitritul de sodiu (E250)
Nitritul de sodiu (E250), substanța care îi dă cărnii culoarea roz, se găsește în mezeluri, pește afumat sau orice alt tip de carne procesată.
Reporter Youth.md: Proțap Erica
No Comment