Informaţie de la un reporter Youth.md despre beneficiile lecturii


informaţie

Tot mai multe persoane se întreabă ce beneficii aduce lectura, de ce trebuie să citesc? Dar există și persoane care sunt pasionate de lectură, simt trăirile personajelor, simt emoţiile lor şi fac cunoştinţă cu o informaţie valoroasă.

„Cititul este pentru minte la fel ca și exercițiile fizice pentru corp”

Gândul este argumentat de studii serioase și confirmat de personalități. Tot mai multe studii, realizate pe diverse meridiane, demonstrează influența benefică a lecturii asupra minții. Tot mai multe voci se pronunță asupra importanței lecturii de plăcere. Se face în timpul liber și nu este impusă de necesitățile profesionale, cum este lectura motivațională care predomină clasamentele.

Nu este greu de pătruns în esența îndemnului scriitorului Michel Tournier „Citiți, citiți, cititul vă face fericiți și inteligenți”. Privitor la inteligență totul este foarte clar, cât privește fericirea, aceasta poate fi gândită și prin prisma faptului că lectura oferă șanse egale pentru cunoaștere și dezvoltare.

Unele studii demonstrează că lectura prelungește viața omului și, cu cât omul citește mai mult, cu atât trăiește mai mult. Altele că lectura cărților bune face omul mai bun, că lectura poate ajuta omul să se însănătoșească mai repede, există chiar un curent care se ocupă de biblioterapie. Un studiu publicat în „Economic Journal” şi realizat de economiştii Giorgio Brunello, Guglielmo Weber şi Christoph Weiss de la Universitatea din Padova demonstrează importanța cărților și cât de mult înseamnă să le oferim copiilor acces la lectură de la vârste cât mai fragede. Copiii înconjuraţi de cărţi au şansa de a câştiga mai mult ca adulţii, demonstrează studiul care a implicat 6000 de subiecţi din nouă ţări europene.

Cercetarea arată că persoanele, care au crescut înconjurate de un număr mare de cărţi, au înclinaţia naturală de a învăţa cât mai mult pe parcursul vieţii. Emană curiozitate intelectuală şi capacitatea de a se adapta mai uşor, în timp ce pentru persoanele, care nu s-au bucurat de avantajul lecturii în copilărie, provocările intelectuale sunt, în general, destul de greu de depăşit.

Fiecare bibliotecar trebuie să aibă la îndemână un minim de informaţie. Toate acestea pentru a putea trasa o strategie, a realiza activități de advocacy, a purta o discuție de orice nivel.

De ce este lectura importantă? Uite câteva motive:

  • Lectura este fundamentală pentru funcționarea în societatea de astăzi.
  • Lectura este importantă, deoarece dezvoltă mintea. Mintea este un mușchi. Este nevoie de exercițiu. Înțelegerea cuvântului scris este un mod în care mintea crește în capacitatea sa.
  • Citirea este modul în care descoperim lucruri noi. O persoană care știe să citească se poate educa în orice domeniu de activitate în care este interesat.
  • Citirea dezvoltă imaginația.
  • Citirea dezvoltă partea creativă a oamenilor.
  • Citirea este fundamentală în dezvoltarea unei imagini bune despre persoana proprie.
  • Non-cititorii sau cititorii slabi au adesea opinii slabe despre ei înșiși și abilitățile lor.
  • Citirea ajută la extinderea vocabularului.

Într-un final, cea mai plăcută dintre senzații este să știi că ai ceva bun de citit înainte de culcare. Youth.md îţi poate asigura doza zilnică de informaţie şi îţi propune sfaturi utile. Spune-ne ce ţi-a plăcut la articol, printr-un mesaj pe pagina noastră de Facebook.

Reporter: Proțap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Go Online Moldova, workshop 6: Facebook și Google Ads
Next Job // Promo-LEX angajează pentru poziția de monitor al finanțelor partidelor politice
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − five =