Inflația în Republica Moldova: cauze, grupurile vulnerabile și recomandări de politici


După ce în 2015, pe fundalul crizei bancare și a declinului economic, inflația anuală s-a apropiat de nivelul de 10%, Republica Moldova a intrat într-o fază de creșteri moderate a prețurilor. Totuși, anul 2021 a marcat sfârșitul acestei perioade. 

Rapida recuperare economică la nivel global în contextul promovării politicilor economice stimulatorii și relaxării măsurilor anti-Covid în mai multe state, apariția problemelor legate de funcționarea lanțurilor logistice, precum și condițiile climaterice severe (sezonul rece din anii 2020-2021 a fost lung și friguros) au generat o explozie a prețurilor la energie, produsele alimentare și materiale de construcție. Drept urmare, economia globală a fost lovită de un puternic val inflaționist.  

Declanșarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei a dus la o perturbare adițională a lanțurilor logistice internaționale și a periclitat distribuția bunurilor agro-alimentare la nivel global, ceea ce a intensificat și mai tare tendința de majorare a prețurilor la nivel global demarată în 2021.

Republica Moldova, la fel, a fost afectată de evoluțiile economice internaționale și s-a ciocnit cu o creștere rapidă a prețurilor. În noiembrie 2021 inflația anuală a depășit nivelul de 10%, iar deja în aprilie 2022 creșterea prețurilor a ajuns la 27,1% f-a-p. De altfel, pentru anul 2022 BNM prognozează un nivel înalt al inflației medii anuale care va constitui 27,3%. În acest context prezentul studiu și-a propus drept scop analizarea mai detailată a evoluțiilor inflaționiste din ultima perioadă, identificarea impactului creșterii prețurilor asupra sărăciei și formularea unor recomandări de politici menite să atenueze impactul acestor șocuri.

Evoluția inflației în Republica Moldova
Accentuarea tendințelor inflaționiste în a doua jumătate a anului 2021 și, mai cu seamă, în 2022 vine după ce mai mult de un deceniu creșterea anuală a prețurilor a fost mai mică de 10%. Din 2010 Banca Națională a Moldovei (BNM) urmează regimul de țintire a inflației. După 2010, în mare parte, inflația a oscilat în limitele țintite: o țintă pentru creșterea Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) de 5% încadrată într-un coridor de 3,5/6,5%. Între 2010 și 2021, depășiri mai importante a limitei de sus a coridorului s-au produs în 2010 și 2011 – în primii ani de implementare a regimului de țintire a inflației, și în 2015 – în contextul recesiunii economice regionale și a crizei bancare interne.

Mai multe detalii accesați în nota analitică integrală.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tekwill vă invită la Shared Breakfast cu Inga Codreanu pentru a discuta despre „Cine este un Engineering Manager”
Next Înscrie-te la Fashion Innovation Through Biodesign
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 1 =