IarmarEco: Află mai multe despre ecologie și antreprenoriat social


Pe 26 septembrie, în parcul Valea Trandafirilor, a avut loc IarmarEco. Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al Antreprenoriatului Social este un eveniment anual socio-cultural în cadrul căruia cumpărătorii care prețuiesc produsele de calitate se întâlnesc cu producătorii locali.

Și în acest an vizitatorii iarmarocului s-au bucurat atât de marfă locală, cât și de muzică autohtonă și activități utile. De asemenea, ei au făcut cunoștință cu antreprenoriatul social și cu reprezentanții acestuia.

Citește articolul de mai jos pentru a te familiariza cu câțiva dintre expozanții de la IarmarEco:

Igor Hîncu, fondatorul companiei EduJoc

În ce constă afacerea dumneavoastră?

EduJoc este o afacere socială prin care promovăm educația prin joacă. Din profitul afacerii, noi facem ateliere gratuite în școli, grădinițe și alte instituții. Îi ajutăm pe părinți, pe educatori și pe profesori să le ofere celor mici o copilărie frumoasă, furnizându-le metode eficiente de învățare și alternative sănătoase ecranelor. Există o problemă mondială ce constă în faptul că copiii petrec prea mult timp în fața ecranelor. Noi am decis să rezolvăm această problemă.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră această afacere socială?

Pentru mine, EduJoc înseamnă împlinire, emoții puternice, viață trăită cu sens și multe alte lucruri de ordin spiritual sau existențial. În plus, afacerea socială ne ajută să ne punem la punct un confort personal, adică noi avem și profit, și salariu.

Ar trebui o afacere să promoveze niște valori?

Absolut. Eu mi-aș dori ca toate afacerile să fie sociale. În primul rând ca produsele, serviciile pe care le oferă să satisfacă nevoile oamenilor și să fie prietenoase cu mediul.

Avem speranță în ameliorarea problemei mediului în Republica Moldova?

Eu mă ocup de EduJoc deja de 9 ani și tot cu speranța trăiesc. Sper din suflet să avem un nivel de conștientizare mai mare și să înțeleagă oamenii că avem o singură planetă.

 Ce sfaturi le-ați da tinerilor care își doresc să creeze o afacere?

Tinerii trebuie să se implice cât mai mult, să fie curajoși, pentru că sunt foarte multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Dacă nu noi, altcineva n-o să aibă cine să le rezolve. Statul, efectiv, nu are nici un fel de responsabilitate și lui nu-i pasă, de asta trebuie noi să rezolvăm problemele. Partea bună e că sunt foarte multe inițiative care suportă financiar, și chiar dacă tu nu știi să faci afacere, sunt multe proiecte, traininguri, la care poți să înveți să faci business.

Elena Tacu, coordonatoarea programului educațional ActivEco

 Ce faceți în cadrul IarmarEco?

La moment sunt la masa TEPTinerii pentru ecoplastic, unde noi colectăm plastic de tip 2 și 5 și facem obiecte din acesta, dar mă implic și la masa proiectului social, Carte pentru fapte. Acesta este un proiect început în 2018 de mine și de o prietenă, în cadrul căruia oamenii aduc cărți și le donează și noi le vindem pentru fapte bune. La această ediție, faptele sunt dedicate schimbărilor climatice, protecției mediului.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră o afacere socială?

Antreprenoriatul social este, de fapt, modelul după care va fi construit viitorul afacerilor. Noi avem prea multe probleme ecologice și sociale și nu putem să admitem ca un sector întreg, businessul, să nu se ocupe de acestea. Antreprenoriatul social este o soluție sustenabilă pentru problemele pe care le avem. Ceea ce fac eu la Carte pentru fapte, de exemplu, este voluntariat. Acest proiect nu este sustenabil, pentru că eu pot să mă ocup de el o dată, de două ori pe an. 

TEP, pe de altă parte, funcționează ca o întreprindere socială, noi vindem produsele și banii îi investim înapoi în procesul de reciclare și în diferite activități cu persoane cu dizabilități și altele. Respectiv, TEP, e mai sustenabil, pentru că ne oferă o sursă de existență.

De aceea, voluntariatul este foarte important, dar întreprinderile sociale sunt o soluție mai sustenabilă, de durată.

Ce sfaturi le-ați da tinerilor care vor să se ocupe de voluntariat sau vor să devină mai eco?

Să se informeze și să găsească sferele din viața lor care afectează cel mai mult mediul. Să nu se ocupe de mărunțișuri, care nu au impact mare, dar din contra să aleagă anume sfera cu cel mai mare impact asupra mediului și să încerce să o înverzească pe ea.

Anna Bokk, reprezentantă a Ecovisio

Cu ce vă ocupați în cadrul IarmarEco?

Particip din partea Ecovisio, promovez gestionarea corectă a deșeurilor. Aici la IarmarEco, noi susținem colectarea separată a deșeurilor și reciclarea. De fapt, atunci când vine vorba de deșeuri, totul trebuie să înceapă cu prevenirea apariției lor. Noi încercăm mai întâi prin diferite metode să facem acest lucru și deja ce n-am putut să prevenim, încercăm să reciclăm. Adică încercăm să găsim locuri unde putem să predăm deșeurile, ca ele să meargă la reciclare.

Care este situația din Republica Moldova la acest capitol?

E puțin spus că e grea. E destul de complicată. Eu cred că suntem în criză în privința deșeurilor. Avem prea multe gunoiști și volumul de deșeuri e foarte mare. Noi încercăm să-l micșorăm și să reciclăm mai mult, ca mai puține deșeuri să ajungă la groapa de gunoi.

Considerați că avem speranță în ameliorarea situației?

Speranța întotdeauna trebuie să existe desigur, pentru că fără speranță e greu. Lucrăm. Ne dăm seama că e mult de lucrat în acest domeniu, dar trebuie să ne mișcăm în această direcție.

Ce sfaturi le-ați da tinerilor care doresc să se implice mai mult?

Să înțeleagă că noi toți depindem de natură și sănătatea noastră, de fapt, depinde de comportamentul nostru responsabil sau iresponsabil. Și aș vrea ca mai mulți tineri să devină mai conștienți, să vorbească cu părinții ca și ei să-și schimbe comportamentul lor în ceea ce ține de deșeuri. Suntem obișnuiți să aruncăm deșeurile la groapa de gunoi și să uităm de ele, dar de fapt acolo și sticlele PET și scutecele rămân încă o sută de ani și nu dispar.

Vezi și:

Eco înseamnă viață. Interviu cu Valeria Rotari

5 motive de ce să cumperi produse autohtone 

Urmează aceste 3 sfaturi pentru a deveni un tânăr eco friendly

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous TOP 10 cei mai bine plătiți actori din lume
Next Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu te invită la - Biblioteca de Oameni
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 − 1 =