Urmează aceste 3 sfaturi pentru a deveni un tânăr eco friendly


Group of people, cleaning together in public park, saving the environment together, all of them are wearing surgical masks do to coronavirus.

Conform UNDP, criza de mediu a devenit cea mai gravă problemă a timpului nostru, resimțită de fiecare 8 din 10 persoane din regiunea Europei și Asiei Centrale. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să contribuie la ameliorarea crizei de mediu. Schimbarea poate începe chiar de la tine! 

Urmărește articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu câteva dintre acțiunile pe care le poți întreprinde pentru a contribui la bunăstarea mediului:

Refuză, reduce, reutilizează, reciclează!

Poluarea mediului cu deșeuri este o problemă acută cu care se confruntă Republica Moldova. Doar un fapt simplu: avem mai multe gunoiști decât localități! Și fiecare din noi permanent contribuie la ele, producând deșeuri. Nu am putea să nu le producem deloc, dar putem să reducem cantitatea și să le gestionăm în așa mod ca să dăuneze cât mai puțin mediului și sănătății.

La început, poate să-ți fie greu să te schimbi, însă cu pași mici, dar fermi, poți prelua obiceiuri ecologice și sustenabile. Pentru a te inspira și afla mai multe practici ale unui stil de viață fără deșeuri poți vizita grupul de facebook Zero Waste Moldova.  

O comunitate care te poate motiva să începi să reciclezi e TEP.

TEPTinerii pentru EcoPlastic – este o echipă de tineri care colectează plastic de tip 2 (HDPE),  peliculă de tip 4 (LDPE) și plastic de tip 5 (PP); cel mai răspândit material pentru capace de sticlă și recipiente pentru produse cosmetice și detergenți casnici. TEP are propriul echipament pentru transformarea plasticului uzat în obiecte decorative, articole de uz casnic, precum și bijuterii și accesorii. Poți să aduci aceste tipuri de plastic oricând la atelierul lor sau la evenimente la care ei participă. De asemenea, ei desfășoară în mod regulat activități de colectare a materialelor plastice în Chișinău.

Iată câteva linkuri care te vor ajuta să reciclezi mai ușor:

  • Pe  faradeseuri.md găsești un ghid complet de reciclare în Moldova și amplasarea punctelor de reciclare în funcție de deșeurile pe care dorești să le reciclezi;
  • Iar aici găsești informație despre colectarea deșeurilor electronice, care reprezintă un factor de risc atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediul înconjurător.

Fă voluntariat!

Dacă vrei să participi activ la ameliorarea crizei de mediu implică-te în cât mai multe acțiuni de voluntariat eco. 

Poți planta copaci sau contribui la plantarea lor prin intermediul acestor inițiative:

De asemenea te pot inspira aceste grupuri/mișcări/ organizații care susțin sustenabilitatea :

Dacă știi deja soluția la unele dintre problemele mediului care te înconjoară, poți să devii membru/ă al/a Consiliului Elevilor sau al/a celui Local. Din partea Consiliului poți să înaintezi și să participi la implementarea unor proiecte de granturi care să contribuie la rezolvarea acestor probleme.

Participă la diferite activități: workshop-uri, festivaluri, iarmaroace

Evenimentele eco sunt o sursă foarte bună de inspirație, motivație, idei noi și materiale. Ai șansa să faci cunoștință cu multe persoane din diverse domenii care te pot ajuta să devii mai eco și să-i molipsești și pe alții de grija față de mediu.

Pentru început, poți să vii la IarmarEco!  

În 2021,  IarmarEco are loc pe 26 septembrie în parcul Valea Trandafirilor. Acolo vei avea șansa să faci cunoștință cu un mod de viață mai sustenabil și cu producătorii locali și organizațiile active din toată Moldova. De asemenea, vei găsi lucrurile de care ai nevoie pentru a spune nu plasticului și poluării și pentru a deveni într-adevăr eco-friendly.

We do not think ourselves into new ways of living, we live ourselves into new ways of thinking. (Richard Rohr)

Vezi și:

Reportaj social // De ce reciclarea este o necesitate în RM?

Eco înseamnă viață. Interviu cu Valeria Rotari

Vino la IarmarEco 2021 – un iarmaroc pentru oameni, torbe și suflet!

Cinci modalități prin care poți trăi sustenabil la tine acasă

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporteră: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous TEP - Tinerii pentru ECO Plastic organizează colectarea deșeurilor la IarmarEco 2021!
Next Petrece 10 luni în Sassari, Italia, printr-un program de voluntariat
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 1 =