5 motive de ce să cumperi produse autohtone


Unii cumpărători încă au o atitudine rezervată față de marfa locală. Deși, prețurile produselor importate diferă de cele ale produselor autohtone, achiziționarea celor din urmă poate prezenta numeroase beneficii. Modul în care facem cumpărături poate avea un impact major atât asupra economiei, cât și asupra mediului înconjurător.

Urmărește articolul de mai jos pentru afla despre câteva dintre motivele de ce să cumperi de la afacerile locale:

Te bucuri de produse naturale și de calitate

Nu este necesar atât de mult timp pentru ca marfa locală să ajungă în piață sau pe rafturi. De aceea, ea este deseori proaspătă și nu are nevoie de prelucrare chimică, ca să aibă un termen de valabilitate mai mare. De asemenea, la iarmaroace ai șansa să îți alegi cele mai bune și cele mai sănătoase produse; și să te informezi întrebând vânzătorul sau chiar producătorul despre sursa lor și despre procesul prin care au trecut pentru a ajunge pe tejghea.

Ai grijă de mediul înconjurător

Atunci când cumperi direct de la producător sau dintr-o piață, nu mai este necesară transportarea produselor la distanțe mari, și, astfel, poate fi redusă amprenta noastră ecologică. De asemenea, întreprinderile locale eco tind să achiziționeze materie primă de la alte întreprinderi locale pentru a elimina încă o dată necesitatea transportului. Prin eliminarea transportului este micșorată și cantitatea de ambalaje folosite. Shoppingul la nivel local va ajuta la reducerea poluării, la îmbunătățirea calității aerului și a sănătății noastre.

Sunt respectate tradițiile și necesitățile locale

Produsele locale deseori provin din resursele și posibilitățile dintr-o regiune; se bazează pe necesitățile localnicilor și corespund tradițiilor acestora. Mai mult, antreprenorii locali sunt motivați să investească în localitatea în care trăiesc sau își desfășoară activitatea, contribuind, astfel, la bunăstarea și viitorul întregii comunități. De asemenea, afacerile locale tind să doneze într-o măsură mai mare organizațiilor non-profit, spre deosebire de afacerile de proporții mari. În plus, diversitatea și concurența dintre afacerile autohtone crează mai multe opțiuni pentru consumatori.

Ai parte de comunicare și interacțiune

Procesul de achiziționarea a produselor de la o afacere locală crează  o conexiune între producător/vânzător și cumpărător. Aceștia formează o relație interdependentă, bazată pe responsabilitate și respect. Producătorul are șansa de a primi feedback chiar de la cumpărătorii lui și de a modela produsul după necesitățile acestora. Consumatorii pot exercita mai multă influență asupra afacerilor locale decât asupra celor de proporții mari, care au o atitudine distantă. 

Sprijini economia locală

Deși diferența de prețuri dintre produsele locale și cele importate poate speria unii cumpărători; odată cu dezvoltarea economiei locale și cu creșterea cererii pe piață, există multe șanse ca prețul inițial să scadă considerabil. O piață de desfacere formată din mii de întreprinderi mici este cea mai bună modalitate de a asigura inovația și prețurile mici pe termen lung.

Dacă cumperi de la întreprinderile autohtone, asiguri stabilitatea locurilor de muncă oferite de acestea și creezi, indirect, mai multe oportunități pentru localnici. În plus, cu cât există mai multe locuri de muncă într-o comunitate, cu atât mai puțin s-ar folosi localnicii de mijloace de transport care emană gaze de eșapament, ceea ce ar crea mai puțin trafic și poluare.

Michael H. Shuman, autorul cărții Going Local, a spus „Să procuri produse autohtone nu înseamnă să creezi un baraj între tine și lumea exterioară. Înseamnă să ai grijă de întreprinderile locale care utilizează resursele locale în mod sustenabil; care angajează lucrători locali oferindu-le salarii decente și care deservesc în primul rând consumatorii locali. Înseamnă să devii autonom și mai puțin dependent de import.” Aici și aici puteți citi mai multe despre acest subiect, iar de pe Iarmareco.md puteți comanda produse de la antreprenorii autohtoni.

Mai mult de atât, dacă te-am convins să susții afacerile locale vino duminică, pe 26 septembrie în Parcul Valea Trandafirilor, la IarmarEco! Aici vei avea șansa să faci cunoștință cu un mod de viață mai sustenabil și cu producătorii locali și organizațiile active din toată Moldova.

Vezi și:

Reportaj social // De ce reciclarea este o necesitate în RM?

Eveniment pentru amatorii de lectură și ecologie: carte pentru fapte la IarmarEco 2021

Vino la IarmarEco 2021 – un iarmaroc pentru oameni, torbe și suflet!

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Inovativ și unic! Absolventele și absolvenții Startup School povestesc experiențele lor
Next AI Talks cu Diana Marusic, inginer software într-un startup dezvoltat în Moldova
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 17 =