(FOTO) ISTORII URBANE #7: O NOUĂ DOZĂ DE ARTĂ PE STRĂZILE CHIȘINĂULUI

Arta Urbană, Fotografie, Picturi Murale, Chișinău,

Proiectul „Arta urbană” lansat de fotografa platformei Youth.md, Iolanda Croitor, ia amploare în Moldova. Formele și umbrele transformă pereții în adevărate opere de artă.

Picturi murale au existat încă din cele mai vechi timpuri ale organizării societății umane, pornind de la picturile din peșterile din Lascaux din sudul Franței. Pe străzile din Chișinău a început să prindă contur conceptul de „artă stradală ”, venit să preîntâmpine degradarea spațiilor publice și să producă un impact vizual armonios.

Dacă în trecut principalele simboluri cultivate în picturile murale erau cele religioase, noul curent artistic manifestat presupune cultivarea simbolurilor artistice. Stilul poate varia mult, de la cel abstract, până la cel „clasic”, desemnând pictarea directă a zidului sau a suprafeței permanente oferite.

Arta din Spaţiul Public este formată din ambientarea artistică a habitatului citadin cu lucrările de artă. Aceste picturi murale schimbă radical nu doar clădirile, ci și împrejurimile, dând mai multă viață, mai multă culoare și mai multă creativitate.

Schimbările survenite în existenţa şi structura comunităţilor umane, evoluţia formelor arhitecturale, noile modalităţi de expresie artistică, generate de noile tehnologii au influenţat revitalizarea peisajului vieții urbane.

Reporter: Druță Vlada

Fotograf: Croitor Iolanda

 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să-ți consolidezi capacitățile de identificare și mobilizare a resurselor într-un ONG? Înscrie-te
Next Vino la prezentarea cursului „Drama writing”, cu Inna Cebotari
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − five =