[foto] Frunzișul de toamnă. Cum îl valorificăm?


Frunzișul tomnatic – atât de clasic și copleșitor, încât reprezintă întruchiparea anotimpului ruginiu. Ne bucură ochii anual, mai ales când copacii își pierd mantia colorată de toamnă, iar pământul este acoperit de frunze multicolore. Întrebarea este: „Ce se face cu tot acest frunziș? Poate fi lăsat acolo sau trebuie înlăturat?”.

Frunzișul

No description available.

Frunzișul este vital. Acolo își găsesc adăpost multe viețuitoare pentru perioada rece. Mai are o importanță mare pentru sol: frunzele se descompun și astfel îmbogățesc solul cu diverse minerale și săruri. Zic doar să avem grijă atunci când un strat de până la 10 cm, de exemplu, se acumulează sub copaci, tufișuri, arbuști și pe straturile curățate de flori și legume. Ideal ar fi ca frunzele să fie introduse cu grijă în sol și acoperite cu puțin pământ, pentru a nu fi suflate de vânt și pentru ca procesul de descompunere să fie accelerat.

Urmând acești pași, veți asigura formarea rapidă de humus proaspăt și bogat, care primăvara, va ajuta plantele să înflorească în toată splendoarea lor.

No description available.

Reciclarea frunzișului

Frunzele cu descompunere rapidă ale arbuștilor cu flori și ale altor plante cu fructe sunt cele mai potrivite pentru acest procedeu, cunoscut sub numele de îngrășare a pământului. Cu această metodă foarte inteligentă de utilizare a unei cantități mari de frunze, nutrienții din frunze și din resturile tăiate devin fertilizatori ecologici. Un înveliș de frunze ce acoperă plantele menţine căldura şi izolarea, protejându-le de temperaturile reci. Totuși, nu uitați ca primăvara să îndepărtați frunzele rămase, pentru a le permite plantelor să beneficieze de suficient oxigen proaspăt și de lumină. 

No description available.

O altă idee bună pentru reciclarea frunzelor este confecționarea cuiburilor pentru arici. Astfel, protejăm aceste animale, mai ales în condițiile în care în unele țări din Europa aricii se află deja pe lista speciilor pe cale de dispariție, inclusiv din cauza activităților meticuloase de curățare a grădinilor luându-le oportunitatea  de a-și face cuib şi de a se adăposti. De ce nu am face o movilă mică de frunze și rămurele? Ariciul, activ seara și noaptea, va fi recunoscător. Larvele, râmele, păianjenii și melcii fac parte din meniul preferat al acestui mic ajutor de grădinar. Prin urmare, aricii ne pot ajuta să păstrăm o parte din grădină fără insecte și gândaci. Deoarece nu le plac legumele în mod deosebit; nu trebuie să ne facem griji cu privire la straturile de fructe sau legume!

Frunzele de toamnă nu sunt doar niște reziduri incomode pe care trebuie să le îndepărtăm din grădinile noastre. De fapt, cu sfaturile şi recomandările potrivite, vom contribui activ la protecția animalelor, oferind aricilor un cămin confortabil. Mediul înconjurător este un aspect mai important decât pare și cu cât mai mult îl vom proteja, cu atât mai mult ne vom bucura de acesta!

Nu uita să ne susții, urmărindu-ne pe paginile noastre de Instagram, Facebook, Telegram.

Fotograf Youth.md: Maria Cerbu
Reporter Youth.md: Oana Guțan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Celebrează știința și inovația participând la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020
Next „Festivalul Voluntarilor” urmărește Gala de Premiere!
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply