Vino la Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”, ce se va desfășura la Timișoara

Organizația Studenților Basarabeni, descopera basarabia, zilele culturii basarabene

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara te invită la Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”, în perioada 27 martie – 30 martie. Expoziții de artă vizuală, ateliere de imprimat tricouri, pictat de pereți, degustări de vin, teatru gastronomic, discuții despre Basarabia, show de stand-up și concerte sunt câteva dintre modurile prin care vom celebra arta basarabeană timp de trei zile, la Timișoara.

Dintre invitați vor fi: Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Alexei Luca – autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, Liuba Florica, “Comedy Zebra Show”, precum și cântărețul basarabean Mark Stam.    

Startul festivalului are loc pe data de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România. Programul  începe de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Maria Theresia, prin vernisarea expoziției lucrărilor de artă ale unor basarabeni, unde invitatul special este Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Artistul va realiza un masterclass în tuș și pastel, cu portretele invitaților, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 31 martie 2019.

Tot în prima zi a festivalului, va avea loc un atelier de lucru susținut de Radu Gușan și Valentin Vîrlan, în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, unde aceștia vor realiza imprimeuri manuale pe tricouri. De asemenea, Alexei Luca, autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, va picta un perete din Timișoara, iar participanții se vor putea alătura.

„Anul acesta vrem să prezentăm toate aspectele culturii din Republica Moldova. În comunitatea din Timișoara sunt foarte cunoscute vinurile, dar și bucatele din basarabene. Tocmai din acest motiv, în cadrul ediției din anul acesta a Festivalului Cultural <Zilele Basarabiei> dorim să organizăm două evenimente noi pentru festivalul nostru: o degustare de vin în cadrul căreia producătorii din Republica Moldova își vor prezenta produsele și un teatru gastronomic, unde Liuba Florica va învăța publicul din Timișoara cum se gătește mâncarea noastră”, transmite Anastasia Candu, coordonatorul Festivalului.

Un alt eveniment din cadrul festivalului va avea loc pe data de 28 martie – ziua în care vei Descoperi Basarabia prin gastronomie. La ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Theresia, va avea loc o degustare de vin. ‘’Vinăria din Vale’’, ’’Mileștii Mici’’, “Cricova” și “Vinăria Javgur’’ vor prezenta și vor propune spre degustare o serie de vinuri selecte. În aceeași zi, se va organiza un teatru gastronomic, în cadrul căruia se vor găti, demonstrativ, bucate tradiționale moldovenești.

Joi, 28 martie, OSB Timișoara organizează, în parteneriat cu cei de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”și de la Liceul Teoretic‘’Jean-Louis Calderon’’, evenimentul „Basarabia prin ochii copiilor” – un eveniment destinat elevilor din clasa a IV-a. Voluntarii din cadrul organizației le vor vorbi copiilor despre Basarabia, despre locurile frumoase de acolo și oamenii buni la suflet, despre mâncarea delicioasă și bomboanele dulci de la „Bucuria”, prezentându-le imagini, filmulețe și servindu-i cu bunătăți din Basarabia.

Cea de-a treia zi, 29 martie, începe la ora 20:00, la Vineri 15, cu ‘’Comedy Zebra Show’’. În cadrul evenimentului, va avea loc un spectacol umoristic care va aduce în discuție subiecte controversate, așezate în glume piperate. Prețul biletelor este de 40 de lei, iar acestea se pot achiziționa de la Vineri 15 sau din sediul OSB, de pe adresa Aleea F.C. Ripensia, căminul C16, parter.

Ediția a XIX-a a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, se va încheia cu un concert incendiar organizat de OSB Timișoara și Primăria Timișoarei. Astfel, sâmbătă, 30 martie, în Piața Libertății din Timișoara, Mark Stam va încălzi ringul de dans din fața scenei și sufletele timișorenilor. Intrarea este liberă. În aceeași zi, se va organiza un târg în Piața Libertății, în cadrul căruia meșteșugarii își vor expune lucrările sale, târgul va dura 2 zile.

Festivalul este pregătit de Organizația Studenților Basarabeni în parteneriat cu Primăria Timișoarei, Consiliul Județean, UVT și UPT. Conceptul anului acesta este ‘’Descoperă Basarabia’’. Timp de patru zile voluntarii OSB Timișoara vin cu diverse evenimente culturale care au ca scop prezentarea, artei, umorului, dansului, muzicii, literaturii și chiar a gastronomiei basarabene.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Devino super-erou în campania de Paști „Masa Bucuriei”
Next Află ce oportunități are AIESEC pentru tine, la Global Volunteer Opportunities Day
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =