Festivalul Industriilor Creative 2022 și diversitatea domeniului au atras mii de participanți la eveniment


Peste 2 mii de persoane  – echivalentul a o cincime din numărul total al angajaților care activează în industriile creative – au participat la Festivalul Industriilor Creative 2022. Evenimentul major al domeniului, a generat timp de 5 zile, 150 de ore de conținut creativ și a venit cu o agendă plină pentru tinerii profesioniști, freelanceri sau companiile care deja au reușit să cucerească piețele regionale.

Festivalul a celebrat diversitatea comunităților creative și media din Moldova. Pentru prima dată, Festivalul a cuprins mai multe activități tematice – de la animație la design, de la artă la new media și business – demonstrând oferta generoasă de oportunități pentru profesioniștii și studenții din Industriile Creative.

 Atelierele și prezentările de la Artcor s-au axat pe design, fotografie digitală, spațiile viitoarelor locuințe, crearea de muzică, designul personajelor animate, pictură și improvizație scenică. La fel, în colaborare cu ZIPHOUSE s-a desfășurat un pop-up

shop al tinerilor designeri, iar pe parcursul serilor, la Artcor se desfășurau concerte. Agenda activităților de la Mediacor a fost centrată pe new media, film și a cuprins și proiecții ale peliculelor pentru copii, care au rulat în „Orășelul cinematograf”. La fel, aici s-a desfășurat un atelier de animație și au avut loc mult așteptatele vizite a reprezentanților companiilor globale – Epic Games și King.

Pe tot parcursul săptămânii, au fost împărtășite poveștile de succes ale profesioniștilor moldoveni care au reușit pe piețele internaționale, iar printre acestea s-au numărat dezvoltarea identității vizuale pentru EA Sports în SUA, reprezentarea Moldovei la Festivalul de Film de la Cannes, rebrandingul identității grafice a Baletului Național JOC, crearea primului font made in Moldova –„Onest”.

Vasili Braga, directorul Asociației COR, organizatorul festivalului:Atragerea tinerelor talente a fost, de asemenea, o prioritate a festivalului, care a cuprins opt ateliere specializate în domenii precum „Character Design”, „DIY Music Making”, ceramică și pictură în acuarelă, digitalizarea fotografiiilor, design grafic și animație 3D. Activitățile aveau ca scop să demonstreze specializările disponibile pentru o carieră în Industriile Creative. În total, atelierele festivalului au atras peste 150 de participanți, studiile de caz și discursurilepeste 350 de persoane, iar la concertele de seară au venit peste 1000 de vizitatori pe toate durata evenimentului. ”

Festivalul a evidențiat și potențialul de business al industriilor creative, de aceea a fost creat „cartierul creativ” al afacerilor din Chișinău. Companii precum „Ogilvy”, „Publicis Moldova”, „Agora”, „Makani Design”, „Librăria Cărturești”, „BR Media Group”, „Pascaru Production” și altele și-au deschis ușile pe parcursul săptămânii pentru studenți și tinerii interesați de domeniu. Tururile ghidate le-au oferit participanților posibilitatea de a vedea perspectivele profesionale viitoare în mass-media și artele creative și i-au ajutat să stabilească legături cu liderii industriei din Moldova.

Festivalul Industriilor Creative au coincis cu anunțul privind elaborarea a trei programe de licență în domeniile CreaTech (new media, game design și animație), care urmează să fie lansate, anul viitor, în mai multe universități din țară. Noile programe sunt dezvoltate în baza parteneriatelor dintre universități și liderii sectorului privat, care vor ajuta la proiectarea cursurilor, vor ține orele de master și vor găzdui stagiile de practică pentru studenți. Implicarea sectorului privat va încuraja tinerii să urmeze noile programe de licență și să se asigure că abilitățile și cunoștințele pe care le dobândesc sunt aliniate cu nevoile și cerințele unei piețe globale care evoluează rapid.

Dezvoltarea economiei creative este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, care cu sprijinul USAID și al Suediei, elaborează programul „Moldova Creativă 2030”, care va fi lansat în toamna anului 2022. Inițiativa va include o strategie națională și un plan de acțiune pentru dezvoltarea industriilor creative din Moldova, atât pe piețele locale, cât și pe cele internaționale.

Industriile creative din Moldova au un mare potențial de creștere și pot fi un motor pentru dezvoltarea economică a țării, coeziunea socială și imaginea națională și sunt reprezentate de cele peste 2000 de companii active care oferă locuri de muncă pentru cei peste 10.000 angajați și 2.500 de freelanceri în domeniile de design, publicitate, media digitală, arhitectură, muzică, film, teatru, animație, editări de cărți și jocuri și AR/VR. În ultimii câțiva ani, industriile au înregistrat o creștere semnificativă a angajaților, vânzărilor și profitabilității, veniturile ajungând, în 2020, la 150 de milioane de dolari.

Festivalul 2022 a evidențiat posibilitățile Moldovei Creative pentru oamenii din întreaga țară, demonstrând amploarea comunității creative din Moldova și a modului în care aceasta poate conduce economia viitorului.

Festivalul a avut ca tematică „Industriile Creative: Acum și în Viitor” și a fost organizat de Asociația Companiilor de Creație COR și Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, în parteneriat cu Fundația Moldcell.

Evenimentul a avut loc în contextul în care centrul de excelență a industriilor creative ARTCOR a împlinit 3 ani de la inaugurare.

Festivalul Industriilor Creative are loc anual, în luna iunie, începând cu anul 2019.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous DISCOVER SOME OF OSCAR WILDE’S BEST QUOTES
Next Training în scriere de proiecte // UPSHIFT a dat start înscrierilor pentru al doilea bootcamp din 2022
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply