Fă cunoștință cu 5 tineri care schimbă lumea


În timp ce citești asta, în diferite colțuri ale lumii, tineri la fel ca tine, încearcă să schimbe planeta pe care trăiești într-o lume mai bună.

Indiferent de rasă, sex sau vârstă, acești adolescenți fac tot ce le stă in putință să ajute cei care au nevoie de asistență, să curețe după cei care au fost indiferenți și să contribuie la mișcări sociale în folosul comunității, toate acestea pentru că le pasă. Tot ei sunt și cei care inspiră mii de tineri și produc schimbări mari. Toate acțiunile lor demonstrează că tinerii au într-adevăr acea putere în mâinile lor de face o schimbare spre bine pentru generațiile viitoare ce le vor călca de urme.

Boyan Slat – încurajează tineri să i se alăture într-o mișcare de curățare a oceanului

La doar 19 ani, Boyan a început cea mai mare mișcare de curățare a oceanului din istorie numita The Ocean Cleanup! Ceea ce l-a făcut să-nceapă această mișcare a fost călătoria lui în Grecia pe când avea 16 ani. A rămas surprins și profund mișcat de volumul de plastic ce plutea pe mare. Slat susține că era mai mult plastic decât pește.

Imagini pentru boyan slat

Din păcate, avea dreptate. În fiecare an, peste 8 milioane tone de plastic ajung în oceane și estimat este că până în 2050, plasticul și deșeurile vor înlocui lumea acvatiă.

  Putem spune acum destul de sigur că e mai rău decât am crezut noi.

Boyan Slat

Nemulțumindu-se să stea cu mâinile în sân, Boyan a început să schițeze o soluție, și până la 19 ani, a reușit să testeze o mașinărie (după desenele lui) eco-friendly și nedăunătoare care ar putea elimina deșeurile plastice din mare.

Grupul de tineri CareGirlz – veselia pe picioare

O vizită și un cantec de La mulți ani pentru bunica ei de 100 de ani a făcut-o să realizeze cât de singuratici sunt bătrânii. Revoltată de cât de puțini vizitatori primesc bătrânii, Abigail a fondat CareGirlz, o trupă talentată de tineri ce pot cânta, dansa și își petrec timpul liber av â nd grijă de bătrâni la azile sau spitaluri.

Imagine similară

  Ador să fac tot ce-mi sta în putință pentru a îi face pe oameni să zâmbească.

Abigail Lupi

Un succes răsunător, CareGirlz a reușit să lumineze viața a peste 1000 de bătrâni și continuă să crească în fiecare an.

Krtin Nithyananda – un tănăr geniu

Krtin Nithyananda este un băiat de origine indiană de 16 ani din Marea Britanie, care în cadrul unei competiții științifice a dezvoltat un test ce a reusi sa atraga atenția mai multor persoane. Este o invenție trecătoare sau va deveni o descoperire uimitoare?

Imagini pentru Krtin Nithyananda

Pe dinafară, Krtin arată ca un copil obișnuit de 16 ani. Face sport, petrece timp cu familia, și încearcă să treacă prin liceu. Dar tot el este și cel care a făcut un test ce poate depista boala lui Alzheimer cu o decadă înainte să apară simptomele și care ar putea chiar să o oprească din a se dezvolta mai departe!

Katie Stagliano – unul dintre cei mai tineri grădiari cu scopuri necomerciale

Când avea doar 9 ani, a avut ca proiect observarea unei semințe transformându-se într-o varza. Katie a reușit să crească o varză de 18 kg și în loc să o mănânce ea, a dus-o la o cantina pentru oamenii fără adăpost, și a făcut o supa din ea.

Imagini pentru Katie Stagliano

Văzând cum doar o varză a făcut atat de multă lume să zâmbească, Katie a fost determinată să nu se oprească aici. Ea a început un proiect de creștere a fructelor și legumele, urmat de donarea lor diferitor centre de ajutor.

Tot ce ne încetinește și ne forțează să așteptăm, tot ce ne aduce înapoi în cercurile naturii, este de ajutor. Gradinaritul este un lucru de grație.

Katie Stagliano

Până acum, sute de kilograme de legume au fost crescute din ideea Katie’s Krops. Ele au fost donate oamenilor de pe străzi sau vulnerabili, și toate acestea datorită viziunii unui singur copil.

Greta Thunberg – cel urmărit activist adolescent

Înainte de alegerile locale în Suedia, Thunberg a inițiat o mișcare socială de trei săptămani la nivel de școală. Aceasta a fost un efort menit să încurajeze guvernul să acționeze în privința problemei de climă. 

Pentru prea mult timp, politicienii și cei de la putere au reușit să scape curați de indiferența către criza de climă, dar noi vom fi siguri că ei nu vor mai ieși cu mâinile curate de acum încolo. Acționez pentru că noi ne-am făcut temele pentru acasă, și ei nu.

Greta Thunberg

Până acum, Greta a inspirat sute de școli la fel ca a ei să ia atitudine față de problema cu care se confruntă toți. Pentru a afla mai multe despre mișcarea globală Fridays For Future accesați acest link.

Imagini pentru greta thunberg

Schimbarea poate porni de oriunde, important este să crezi și să iubești ceea ce faci. Indiferent dacă ceea ce faci este popular sau mai puțin cunoscut, continuă să crezi în tine, și încurajează și alți tineri să te urmeze într-o cauză nobilă!

Reporter: Daniela Panico

Pe Youth.md găsești cele mai actuale știri dedicate elevilor și studenților: locuri de muncă, admitere studii, educație formală și non-formală, acțiuni de voluntariat și un infinit de alte oportunități.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate pentru tineri: Fă-ţi opinia auzită!
Next Program de burse de master şi doctorat la CEU
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + ten =