Modelele în opoziție cu antimodelele!


Un model simbolizează o persoană integră din punct de vedere valoric, care implicit ne motivează să perseverăm și să avansăm în plan personal și profesional. Fiind mici suntem înconjurați de o mulțime de repere-model inspirate din desene animate, însă cu înaintarea în vârstă, ajungem să fim produsul investiției spirituale a părinților, prin urmare asimilând anumite comportamente specifice lor. Înțelepciunea, înțelegerea și răbdarea sunt acele semințe pe care le-am achiziționat de la părinții mei și cărora vreau să le ofer o continuitate firească în spiritualitatea mea.

Colaps al libertății infantile

   Cu regret, într-un colaps al libertății infantile firii umane îi sunt proprii moravurile, viciile și dependențele care vin să ne servească drept antimodele. O persoană ce aspiră spre un absolut spiritual mereu va prelua în viziunea sa, personaje care să-i ofere o energizare în calea spre progres. Deși, ignorăm și evităm să analizăm istoria din spatele unui antimodel, totuși și ele ne pot oferi lecții valoroase și importante, în cazul în care, evident suntem în stare să distingem binele de rău, nefiind tentați de a reproduce erorile comise.

Personaje


În literatura română avem suficiente personaje care să ne ofere acea bază elementară de valori și care să ne influențeze dezvoltarea din punct de vedere. pozitiv. Aici pot menționa cu certitudine câteva dintre personaje care ne învață arta cuvântului, rațiunii, dar și a dragostei necondiționate față de patrie, prin urmare, merge vorba despre mătușa Ruța din ,,Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, Apostol Bologa din ,,Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, Persida din ,, Mara” de Ioan Slavici, Ștefan cel Mare din ,,Apus de soare” de Barbu Ștefănescu-Delavrancea și evident, Felix Sima din ,,Enigma Otiliei” de George Călinescu.

În umbră nu rămân nici antimodelele cum ar fi, Alexandru Lăpușneanu  din opera cu același nume ,,Alexandru Lăpușneanu” de Costache Negruzzi, însă și acest personaj ne poate oferi o lecție  importantă și anume, că într-o societate prosperă există loc de iertare și înțelegere, compasiune în raport cu persoanele care nu ajung să ne satisfacă așteptările.

Este binevenit să avem repere vizibile


     Prin urmare, nu idolatrizăm pe nimeni, dar este binevenit să avem repere vizibile în baza cărora să ne stabilim propriile principii de viață.
    După cum am menționat anterior, personajele literare sunt o sursă de inspirație pentru cititori. Mătușa Ruța este un izvor nesecat de valori, printre cea mai evidentă fiind înțelepciunea. Toți mergeau în vizită la sfătoasa mătușa Ruța și nici un eveniment nu se putea desfășura fără militanta tradiționalismului. Este incontestabilă valoarea sugestiei educative pe care o oferă mătușa, Paulinei, afirmând că ,,sufletul e ca și cum ar fi un pământ oarecare, și pe pământul cela nu va crește nimic bun, până n-ai să ari, și n-ai să semeni și n-ai să îngrijești semănătura ceea cu brațele tale…”
    Deși, vorbea cu cuvinte măgulitoare, încercând să-și demonstreze iubirea față de Persida din opera ,,Mara” de Ioan Slavici, totuși Națl rămâne în umbra faptelor imprevizibile și crunte în raport cu unica persoană care îl iubea fără vreun temei în acest sens.

Concluzii


Din aserțiunea lui A. Pleșu ,,Totul este să alegem modele modelatoare, nu modele demolatoare: ,,model” nu înseamnă idol, ci mai curând lecție” țin să menționez că, important este să sustragem o lecție în orice circumstanță, selectând din sistemul axiologic acele valori unitare. Citatul susținut de M. Albulescu ,,Modelele rele sunt bune numai dacă ai tăria să le combați” inspiră ideea că oricine ne poate servi drept model, însă ipostaza pozitivă sau negativă, precum și decizia finală stă la discreția noastră.

Autoare: Colța Teoctista

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous On The Map a fost la Bălți, vezi ce a văzut acolo echipa „Acadelele”!
Next Autentic sau drăguț? Participă la un atelier unde vei avea răspunsul la această întrebare
Colța Teoctista
About the author

Colța Teoctista

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − one =