Explorează lumea hipnotică a trupei Gorillaz alături de Youth.md!


Muzica este arta care poate încorpora o multitudine de concepte și valori creative, depășind limita clasică a unei înșiruiri armonioase de sunete. Youth.md îți propune astăzi să explorezi lumea hipnotică a trupei britanice care utilizează într-un mod inedit acest principiu, Gorillaz.

Fiind fondată în 1998 de către ilustratorul Jamie Hewlett și muzicianul Damon Albarn, Gorillaz se evidențiază prin faptul că întreaga sa existență este una virtuală. Prima de acest fel în lume, trupa a reușit să creeze pe parcursul anilor un univers complex și bizar care să sfideze limita dintre ficțiune și realitate. 

Videoclipurile inovative, stilul vizual bogat în detalii și poveștile interactive accentuează că originalitatea muncii este cu mult mai importantă decât identitatea persoanelor ce stau în spatele acesteia.

Best tunes of 2001: #24 Gorillaz “Clint Eastwood” – My (life in) music lists
Cum a luat naștere ideea?

Povestea colaborării dintre Albarn și Hewlett începe în anul 1990. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în cadrul unui interviu realizat de ilustrator împreună cu trupa Blur, care îl avea ca solist pe Damon. Interviul a fost publicat in revista Deadline, care publica și Tank Girl, una dintre cele mai populare creații a lui Hewlett. 

La început, Jamie credea că Albarn era un “un om întors pe dos”. În ciuda acestor prime impresii, aceștia au ajuns să fie colegi de apartament în 1997, într-un bloc din Westboune Grove, Londra

Ideea de a crea Gorillaz a apărut atunci când Albarn și Hewlett urmăreau MTV. Dezamăgiți de lipsa calității în industria muzicală și de prezența în ascendență a manufacturării de trupe lipsite de un caracter distinctiv, celor doi le-a venit inițiativa de a „fabrica” o trupă proprie. 

GoriLlaz PHASE 2 | Wiki | Gorillaz Amino

Hotărâți să construiască o prezență nonconformistă, Damon și Jamie au ales ca protagoniștii proiectului muzical să fie 4 personaje animate. S-au identificat inițial drept „Gorilla”, iar prima melodie pe care au înregistrat-o a fost „Ghost Train”. Piesa a fost lansată ulterior împreună cu single-ul lor „Rock the House”. 

Componența trupei

Damon Albarn Unofficial on Twitter: "Damon Albarn by Yann Orhan, 2014… "
Damon Albarn

Muzician și compozitor, el este persoana ce dirijează procesul muzical din spatele Gorillaz. Damon este vocalistul principal al trupei.

Damon Albarn Unofficial on Twitter: "Portrait of Jamie Hewlett by @julesfaure… "
Jamie Hewlett

Ilustrator și creator de benzi desenate, Jamie este cel care a realizat design-ul cvartetului virtual. El a elaborat stilistic și tematic lumea în care trupa își desfășoară activitatea creativă.

Murdoc | Gorillaz Wiki | Fandom
Murdoc Niccals

chitară bass, ocazional voce

New 2D art ❤️ : gorillaz
2-D

– voce principală, clavietă, sintetizator, chitară ritmică

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Noodle

– chitară solo, clavietă, sintetizator, voce

Russel Hobbs | Gorillaz-Unofficial Wiki | Fandom
Russel Hobbs

– tobe, percuție, ocazional voce

Video: Gorillaz, 'Aries feat. Peter Hook & Georgia (Episode Three)' – buzzbands.la

Muzica 

Caracterizată de un sunet eterogen, trupa a reușit încă de la fondare să colaboreze cu un număr impresionant de artiști. Fiecare invitat a diversificat „organismul” trupei în felul său, aducând câte ceva nou în paleta sonoră. Principalele stiluri și genuri muzicale pe care le-a abordat Gorillaz de-a lungul timpului sunt:

 • art pop,
 • alternative rock,
 • hip hop,
 • electronic, 
 • trip hop, 
 • pop, 
 • dark pop,
 • alternative hip hop,
 • rap rock,
 • indie rock, 
 • bedroom pop, 
 • dance-rock, 
 • new wave,
 • funk,
 • worldbeat.

Prezentă de mai mult de 20 de ani în peisajul muzical, trupa a reușit să lanseze 6 albume și 3 compilații. Cele mai importante creații ale lor sunt:

Gorillaz - Gorillaz [Clean Version] - Amazon.com Music
Gorillaz (2001)

Fiind albumul lor debut, acesta i-a lansat în lumina reflectoarelor la nivel mondial. Datorită vânzărilor în creștere, ei au fost desemnați de către Guinness World Records cu titlul de „cea mai de succes trupă virtuală”. Cele mai populare cântece din album sunt: “Tomorrow Comes Today”, “Clint Eastwood” și “19-2000”.  

Gorillaz - Demon Days - Amazon.com Music
Demon Days (2005)

Definit de o tematică mai sinistră și macabră, cel de al doilea album este considerat un moment de apogeu artistic al trupei. Stilul de rock alternativ acompaniat de comentariul apocaliptic asupra lumii din prezent a reușit să confirme din plin creativitatea muzicală pe care o aveau. Cele mai populare cântece din album sunt: “Feel Good Inc.”, “Kids with Guns” și “Dirty Harry”.

Plastic Beach | Gorillaz Wiki | Fandom
Plastic Beach (2010)

Cel de al treilea album se dezvoltă pe conceptul aflării trupei pe o insulă de deșeuri maritime în mijlocul oceanului, care a fost și locuința acestora. Cu o atmosferă maritimă și un sunet mai electronic, Plastic Beach abordează teme ca schimbările din mediul înconjurător și condiția umană. Cele mai populare cântece din album sunt: “On Melancholy Hill”, “Stylo” și “Empire Ants”.  

Poți asculta și explora în continuare muzica trupei aici: https://www.youtube.com/user/gorillaz

Reporter Youth.md: Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // HelpAge angajează specialist în utilizare avansată de telefonie mobilă și IT
Next Muzica și filmul - artele ce se completează reciproc. Top 5 filme ale căror coloane sonore nu le putem uita
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 2 =