Evenimente ce s-au întâmplat în septembrie de-a lungul istoriei


Luna septembrie înseamnă pentru mulți dintre noi doar începutul școlii și noi memorăm doar data de 1 ca fiind importantă. De fapt, luna septembrie are o mai mare însemnătate în istorie și multe evenimente cu consecințe imense s-au produs în septembrie. De aceea, vă invit în acest articol să aflăm care sunt acestea.

1 septembrie 1939: Germania nazistă a invadat Polonia, declanșând Al Doilea Război Mondial.

1 septembrie 1923: Un cutremur a devastat orasele japoneze Tokio și Yokohama, omorând aproape 100 000 de oameni (Marele cutremur Kanto).

3 septembrie 1783: Tratatul de pace de la Versailles între Franța și Marea Britanie la sfârșitul Războiului American de Independență și respectiv dintre Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, vedeți Tratatul de la Paris (1783); Franța obținea teritorii în Marea Caraibilor și restituirea bazelor din Senegal și India, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii recunoștea existența Statelor Unite ale Americii.

4 septembrie 1972: Înotătorul american Mark Spitz câștigă cea de-a șaptea medale de aur la Olimpiada de vară de la München, devenind primul sportiv care câștigă șapte medalii de aur la o singură Olimpiadă.

5 septembrie 1698: Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

5 septembrie 1914: Primul Război Mondial: A început prima bătălie de pe Marna, în care au murit 550.000 de soldați, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.

5 septembrie 1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) și se întinde de la Goschenen la Airolo.

5 septembrie 1997: A murit Maica Tereza, misionară catolică de origine albaneză, laureată a Premiului Nobel.

6 septembrie 1863: A intrat în funcțiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu o lungime de 6,3 km; tracțiunea era realizată cu o mașina cu aburi.

15 septembrie 1830: Este inaugurată în Anglia linia de cale ferată Liverpool-Manchester, prima cale ferată din lume.

15 septembrie 1916: Primul Război Mondial: Tancurile sunt folosite pentru prima dată în bătălie – Bătălia de pe Somme, 49 de tancuri britanice.

16 septembrie 1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

17 septembrie 1939: Al Doilea Război Mondial: Armata sovietică a invadat Polonia dinspre est, la șaisprezece zile după ce Germania Nazistă a atacat-o dinspre vest.

18 septembrie 1911: Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: “Amor fatal”, “dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.

27 septembrie 1914: Moare regele Carol I al României după o domnie de 48 de ani și este succedat de Ferdinand I al României.

27 septembrie 1940: Al Doilea Război Mondial: Este încheiat, la Berlin, “Pactul Tripartit” între Germania, Italia și Japonia, prin care cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei “noi ordini” mondiale.

27 septembrie 1996: Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, îl executa pe președintele Najibullah și instaurează un “sistem islamic complet”; închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.

29 septembrie 1938: Semnarea Acordului de la München (Münchner Abkommen). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți din Cehia către Germania, și a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu  toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Teodor Zaporojan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă în cadrul proiectului ACT - activiști comunitari tineri
Next Coursera: English for Career Development
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − five =