Greta Thunberg – tânăra luptă să salveze lumea de schimbările climatice


climatice

Pentru o doză de inspirație îți oferim povestea Gretei Thunberg, tânăra activistă care luptă împotriva încălzirii globale și schimbărilor climatice. Află mai multe despre tânăra de 17 ani, numită vocea noii generații!

Activismul

Greta Thunberg to lead youth climate strike in 150 countries on Friday - Vox

La vârsta de doar 8 ani a auzit pentru prima dată despre schimbările climatice. La vârsta de 11 ani a suferit din cauza depresiei, încetând să mănânce și să vorbească.

Începând prin a-i convinge pe părinții ei să renunțe la unele lucruri și să își schimbe modul de viața, familia ei a renunțat la zborul cu avionul, au devenit vegani și promovează reciclarea și materialele fabricate din obiecte reciclate. În august 2018, Greta a început protestul Skolstrejk för Klimatet sau Greva școlară pentru climă. Protestul a fost ținut în fiecare zi până la alegerile din Suedia din septembrie. A continuat în fiecare vineri, elevi din toată lumea alăturându-se. În prima jumătate al anului 2019, Greta s-a alăturat protestelor în întreaga Europă, continuând în a doua jumătate în Canada și Statele Unite ale Americii.

Premii și titluri

Climate activist Greta Thunberg photographed on the shore in Lisbon, Portugal December 4, 2019

În urma vastei sale munci în activism, Greta a primit un număr mare de premii și onorarii. În anul 2019 a fost inclusă în lista revistei Time “100 cei mai influenți oameni” și a fost desemnată de către Time Persoana Anului, fiind cea mai tânără câștigătoare a titlului. La fel, în anul 2019 a fost inclusă în lista revistei Forbes „100 cele mai influente femei”. Greta a fost desemnată de 2 ori consecutiv la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2019 și 2020.

Impactul și „Greta Effect”

Environmentalist Thunberg back in school after year off

Thunberg a primit atât susținere, cât și critică la adresa activismului ei. Politicieni, ca prim ministrul australian Scott Morrison, cancelarul german Angela Merkel, președintele Rusiei, Vladimir Putin, OPEC și, în repetate rânduri, Donald Trump, au criticat-o pentru acțiunile sale. Greta a inspirat un număr mare de elevi să protesteze, acest manifest fiind numit “Greta Effect”. A inspirit mulți politicieni din Marea Britanie și Parlamentul European să se alăture în luptă. În august, anul 2019, cărțile pentru copii despre schimbările climaterice s-au dublat în vânzări. Doar în decembrie 2018, peste 20.000 de elevi au făcut greve în cel puțin 270 de orașe, în urma Grevii școlare pentru climă. Astfel, Thunberg a devenit vocea tinerilor, care luptă pentru viitoarea lor casă!

Pentru mai multe informații interesante și utile la tema ecologie, schimbări climatice, accesați articolele marca Youth.md și nu ezitați să ne lăsați ideile și părerea pe paginile noastre de Instagram și Facebook!

Reporter: Lazari Delia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous O carte a fost îndeajuns. Descoperă scriitorii care au devenit celebri datorită unei cărţi
Next Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci 2020
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 6 =