Natura este una dintre cele mai mari muze din lumea artei. Grandoarea și frumusețea acesteia a inspirat timp de generații artiștii plastici, care s-au dedicat spiritual pentru a o reprezenta. Astăzi îţi prezentăm 4 pictori, care au avut ca inspiraţie continuă, natura.
Utilizând finețea și puritatea culorilor, aceștea au imortalizat în eternitate splendoarea peisajelor. Astăzi, tablourile lor sunt simboluri ce semnifică impactul și influența directă pe care o are natura aupra firii umane.
Citește în continuare și descoperă 4 pictori care, fiind cuceriți de delicatețea naturii, au reușit să-și expună ideile și viziunile prin intermediul ei!
1. Claude Monet (1840-1926)
Claude Monet a fost un pictor renumit francez și inițiator al curentului Impresionism. Arta a avut o deosebită influență pentru acesta încă din copilărie. Fiind un băiat tânăr cu aspirații timpurii, a început să vândă caricaturi de cărbune localnicilor. Apoi a început să urmeze Școala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris.
Sub îndrumarea artistului Eugene Boudin, Monet a aflat despre căteva tehnici ale picturii în ulei și cum să picteze în aer liber. Pictorul s-a lăsat cucerit de natură, dedicându-i un rol aparte în viața sa de artist. Acesta a încercat prin intermediul picturilor sale să redea impresia pe care o transmitea o imagine a realității.
Claude Monet a imortalizat peisaje și scene ale naturii în diferite ipostaze și faze, încercând să cuprindă esența luminii și a atmosferei pe care o simțea. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui este “Nuferi, armonie verde”, pictată în 1899.
2. Vincent Van Gogh (1853-1890)
Vincent Van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist cu un mare impact în lumea artei, considerat printre cei mai importanţi pictori ai istoriei. Lucrările au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea. Totuși, viața pictorului a fost plină de dificultăți și lipsită de succes. Acesta a suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.
Dragostea pentru natură a jucat un rol important pentru el, aceasta fiindu-i companion și muză. Tablourile lui sunt caracterizate de liniile învolburate și vibrante, dar și de culorile vii. A pictat într-o relativă obscuritate până la moartea sa, după care picturile sale au început să obțină popularitate largă. Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Vincent Van Gogh este “Noaptea înstelată”, care a fost pictat în 1889.
3. Paul Cézanne (1839-1906)
Paul Cézanne a fost un artist francez și o figură proeminentă în revoluționarea picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pictura lui Cézanne a reprezentat puntea de trecere de la Impresionism spre Cubism. Făcându-și studiile la Academia “Charles Suisse”, este sfătuit de prietenul său, Camille Pissarro, să picteze în aer liber.
Pasionat de ipostazele scenelor din natură, Cézanne a pictat cu o mulțime de peisaje. Acesta a fost inspirat de împrejurimile orașului în care trăia. Tablourile lui sunt caracterizate de culori îndrăznețe și superbe, care par să sară de pe pânză. Printre numeroasele sale lucrări se numără pictura “Muntele Sainte-Victoire cu un pin mare”, realizată în 1887.
4. Henri Rousseau (1844-1910)
Henri Rousseau a fost un pictor francez post-impresionist. Acesta a trăit două existențe diferite. În prima a fost vameș la Vama Rutieră din Paris, iar în a doua, începând de la vârsta de 41 de ani, a fost pictor. El a fost un artist autodidact, arta lui fiind etichetată ca naivă. Mulțumită excepționalei sale voințe, a devenit unul din cei mai mari pictori ai epocii sale.
Creația sa depășește însă mult granițele artei naive, stilul său se caracterizează prin originalitate, modernism, fantezie și visare. El a afirmat faimos că nu are „alt profesor decât natura”. Henri Rousseau este renumit pentru reprezentările sale ale junglei. Acesta reușește să redea din plin frumusețea naturii exotice și luxuriante. Una dintre cele mai importante picturi este „Tigru într-o furtună tropicală (Surprins!)”, pe care artistul a terminat-o în 1891.
Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
No Comment