Expoziție // Moldova sovietică între mituri şi gulag


Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei organizează o expoziție despre Moldova sovietică.

Expoziția prezintă fenomenul totalitar în contextul general istoric al epocii sovietice. Prin utilizarea unor mijloace muzeografice specifice autorii expoziției au încercat să prezinte publicului cele două componente ale societății sovietice: lumea iluzorie a celor care au îmbrățișat “visul sovietic”, crezând cu naivitate în idealurile libertății și dreptății, în “viitorul luminos” modelat de propaganda sovietică și lumea celor care aveau să cunoască infernul lagărelor și închisorilor comuniste.

Piese muzeale

  • fotografii
  • documente
  • scrisori din Siberia
  • afișe de epocă
  • obiecte personale ale foștilor deportați și deținuți politici
  • liste ale averii confiscate
  • memorii semnate de martori și supraviețuitori ai gulagului sovietic

Pentru prima dată sunt expuse unele materiale și documente din arhiva fostului KGB cu referință la persoanele supuse represiunilor pentru convingerile lor politice și religioase.

Potrivit unor date incomplete, între 1920-1951, în RASSM și RSSM, pentru “crime politice” au fost condamnate 31677 de persoane, dintre care peste 5 mii la moarte. Alte 3 mii au decedat în pușcării și izolatoare.

Circa 60 mii de persoane au fost deportate în timpul celor 3 deportări la scară națională: iunie 1941, iulie 1949 și 1 aprilie 1951.

Despre drama acestor oameni cu destine incredibile vorbesc materialele prezentate în cadrul expoziției muzeale “Moldova sovietică: între mituri și gulag”.

Nu este o expoziție obișnuită, este un mic memorial al durerii și umilințelor victimelor terorii roșii, o expoziție care amintește contemporanilor de trecutul comunist totalitar, trecut pe care trebuie să-l cunoaștem, dar care trebuie să rămână în istorie și să nu se mai repete niciodată.

Pentru mai multe detalii despre expozițiile inaugurate în incinta Muzeului de Istorie a Moldovei, urmăriți pagina de Facebook a instituției.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Text – Alexandra-Luiza Popov, redactor youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 seriale istorice de care te vei îndrăgosti instant
Next Descoperă aici metoda de aur pentru planificarea unui buget personal
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − one =