Deținători ai Premiului Nobel în medicină care își trag rădăcinile din Republica Moldova


Sunt savanți cunoscuți în toată lumea pentru descoperirile lor valoroase în domeniul medicinei, dar puțini sunt cei care cunosc despre rădăcinile lor din Republica Moldova. Este vorba despre 3 dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru medicină, care provin din familii cu origini basarabene: Ilia Mecinicov, Ralph Steinman și Randy Schekman. Află mai multe despre meritele și cercetările acestor personalități de valoare ale medicinei:

Ilia Mecinicov (1908)

llia Mecinicov a descoperit mecanismul imunității contra bacteriilor și rolul globulelor albe, astfel încât a reușit să trateze și să combată holera. Pentru acest merit, în anul 1908 a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină. Omul de știință provine dintr-o familie cu origini basarabene. Mecinikov s-a născut la Ivanovka, un sat de lângă Harkov, Ucraina (pe atunci, Imperiul Țarist).

Tatăl său, Ilia Ivanovici Mecinikov, a fost ofițer-colonel în Garda Imperială, fiind un urmaș al lui Iuri Ivanovici Milescu-Spafarii, care era nepot al cărturarului, diplomatului Nicolae Milescu-Spătaru. Fiul lui Iuri Milescu-Spafarii ar fi schimbat numele românesc pe care l-a rusificat în Spafarii = Spătarul, care în traducere înseamnă Mecinik = purtător de spadă, de unde provine numele de familie Mecinikov.

Ilya Mechnikov. Everyone knows his last name, but few know what he did for  the planet.

Ralph Steinman (2011)

Ralph Steinman s-a născut în Montreal, Canada, după ce tatăl lui a emigrat din Basarabia și și-a deschis un mic magazin de haine. Steinman a studiat domeniul științei și are descoperiri importante în domeniul activării imunității înnăscute.

Acesta s-a ales cu Premiul Nobel pentru medicină în anul 2011, pentru descoperirea celulei dendritice și rolul acesteia în imunitatea adaptivă”. Ralph Steinman, Bruce A. Beutler și Jules A. Hoffmann au împărțit jumătate din premiu „pentru descoperirile lor referitoare la activarea imunității înnăscute”. Pe lângă activitatea de cercetare, Steinman a oferit consultanță pentru mai multe organizații și instituții, inclusiv Fundația Charles A. Dana, Rețeaua Universității de Medicină din Toronto și pentru Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, Centrele de Cercetare SIDA.

Steinman a murit în Manhattan pe 30 septembrie 2011, de cancer pancreatic. Moartea sa a avut loc cu doar trei zile înainte de a fi anunțat Premiul Nobel.

Ralph M. Steinman, a Nobel Recipient for Research on Immunology, Dies at 68  - The New York Times

Randy Schekman (2013)

Randy Schekman s-a născut în anul 1948, Saint Paul, Minnesota. Este un biolog american la Universitatea Berkeley din California. Pe parcursul activității sale, acesta a descoperit mecanismele care reglează transportul veziculelor. În anul 2013, Schekman a fost numit câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină.

Buneii lui materni au crescut în satul Lipcani, Briceni, R. Moldova. „Părinții mamei, Raymond și Ida, au crescut într-un sat din Basarabia, care la acea vreme făcea parte din România, iar în prezent, din Republica Moldova. Bunicul meu a fost înrolat în armata română, iar apoi a câștigat la loterie dreptul de a emigra cu bunica mea în SUA, în 1927.

Majoritatea membrilor familiilor lor au fost măcelăriți în primii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, dar unii au reușit să evadeze în Israel, unde trăiește astăzi o ramură a familiei noastre. Bunicii mei au aterizat în Providence, Rhode Island și și-au găsit drumul spre New York. În cele din urmă, au adus pe lume două fiice, mătușa mea – Mary, și apoi un an mai târziu, mama mea, Esther”, a relatat, într-un interviu, Randy Schekman.

Randy Schekman – Geisel News

Sursa: https://unimedia.info/ro

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Digi Talents – o oportunitate fascinantă pentru tinerii din Moldova
Next AI Talks cu Ana-Maria Brânză. Cum gestionăm un proiect de date și ML?
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − thirteen =