Descoperă 4 mituri despre sănătatea mintală


sănătate mintală

După secole în care a fost ocolită și ignorată, starea noastră mintală primește treptat atenția pe care o merită. Cu toate acestea, încă persistă multe mituri la această temă. Aici, vom aborda 4 concepții comune despre sănătatea mintală care sunt greșite:

1. Problemele de sănătate mintală nu sunt frecvente

Astăzi, afirmația respectivă este mai departe de adevăr decât a fost vreodată. În 2001, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că 1/4 persoane din lume sunt afectate de tulburări mintale sau neurologice la o anumită etapă a vieții. Pandemia nu a făcut decât să înrăutățească statisticile. În prezent, circa 450 de milioane de oameni se confruntă cu astfel de probleme.

2. Doar persoanele fără prieteni au nevoie de terapeut

Există o mare diferență între sesiunile terapeutice profesioniste și vorbirea cu prietenii. Ambele pot ajuta persoanele cu boli mintale în moduri diferite, dar un terapeut specializat poate aborda problemele în mod constructiv și imparțial. De asemenea, nu toată lumea se poate deschide în fața celor apropiați. Terapia este confidențială, obiectivă și se concentrează în totalitate asupra individului, ceea ce nu este, în general, posibil în discuțiile mai informale cu prietenii.

3. Acest tip de diagnostice sunt permanente

Un diagnostic de sănătate mintală nu este neapărat o „condamnare pe viață”. Experiența fiecărei persoane cu boli mintale este individuală. Este, de asemenea, important să se ia în considerare faptul că „recuperarea” înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Unii ar putea considera recuperarea ca o revenire completă la ceea ce simțeau înainte de a începe simptomele. Pentru alții, recuperarea ar putea fi o ușurare a simptomelor și o revenire la o viață satisfăcătoare, oricât de diferită ar fi aceasta.

4. Problemele de sănătate mintală sunt semne de slăbiciune

Tulburările de sănătate mintală sunt boli, nu indicatorii unui caracter slab. Societatea adesea transmite mesajul că afișarea emoțiilor sau solicitarea ajutorului denotă lipsă de caracter. În realitate, se poate spune că lupta împotriva unei afecțiuni de sănătate mintală necesită foarte mult efort.

În concluzie, deși chestiunile de sănătatea mintală sunt frecvente, tratamentul este posibil. Dezinformarea afectează nu numai numărul persoanelor care solicită ajutor, ci și numărul de resurse disponibile pentru un tratament adecvat. Trebuie să lucrăm cu toții împreună pentru a elimina stigmatul legat de problemele psihice și a ne bucura de o viață de calitate!

Puteți găsi mai multe informații despre activitățile noastre pe site-ul Youth.md sau pe paginile noastre de Facebook, Instagram și canalul de Telegram!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la o sesiune de instruire gratuită despre inovații și mass-media
Next Încrederea în sine are mai multe beneficii decât crezi!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − one =