Vitamina E, cunoscută și sub denumirea de tocoferol, este una dintre substanțele nutritive necesare în organismul uman pentru o funcționare de calitate, dar și pentru a fi sănătos. Acesta nu are doar rol de antioxidant asupra radicalilor liberi, dar și susține sistemul imunitar. Așadar, ținând cont de rolul major și numeroasele beneficii ale vitaminelor în corp, am decis să-ți prezentăm rolul vitaminei E și tot ce ar trebui să cunoști despre aceasta.
Ce este vitamina E?
Vitamina E, cunoscută și sub denumirea de tocoferol, este o vitamină liposolubilă, adică care se dizolvă în uleiuri și grăsimi. Organismul uman stochează această vitamină pentru o perioadă scurtă de timp și o folosește după cum are nevoie. Termenul „vitamina E” prezintă 8 compuși chimici diferiți, numiți tocoferoli. Totodată, se cunoaște că cel mai activ dintre ei, în corpul omului, este alfa tocoferolul.
Care este rolul vitaminei E?
- Aceasta are rol de antioxidant, contribuind la protejarea celulelor de acțiunile radicalilor liberi:
Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care conțin un număr impar de electroni, dar și care pot fi periculoși atunci când devin reactivi. Astfel, apărând dezechilibre, inclusiv la nivel celular. Prin urmare, vitamina E încetinește procesul de îmbătrânire celulară.
- Susținerea sistemului imunitar, deoarece contribuie la menținerea sănătății vaselor sangvine.
- Vitamina E întinerește pereții capilarelor și optimizează elasticitatea pielii.
- Echilibrează activitatea hormonală a organismului.
- Are rol în reducerea stresului oxidativ.
Doza zilnică recomandată de administrare a vitaminei E
- Sugarii de la 7-11 luni – 5 mg/zi;
- Copii cu vârsta de la 1 la 3 ani – 6mg/zi;
- Copii cu vârsta între 4 și 8 ani – 7 mg/zi;
- Copii cu vârsta între 9 și 13 ani – 11 mg/zi;
- Persoanele cu vârsta de 14 ani și cei peste această vârstă – 15 mg/zi;
Carența vitaminei E în corpul uman
Multe afecțiuni pot cauza organismul uman să absoarbă în mod adecvat grăsimile. Câteva dintre acestea sunt:
- pancreatita cronică;
- fibroza chistică;
- boala Crohn;
- etc.
Alimente ce conțin vitamina E
- nucile și semințele;
- uleiurile din surse vegetale;
- cerealele integrale;
- kiwi;
- mango;
- avocado;
- porumbul;
- broccoli.
Cert este faptul că această vitamină joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului nostru. Așadar, nu uitați să consumați în cantități recomandate nu doar vitamina E, dar și D, precum și celelalte vitamine.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporteră Youth.md: Geru Andreea
No Comment