Descoperă prezentările și stilul artiștilor din trei țări, la FAȚADE PUBLICE

istorii din cartier, oberliht, fatade publice

Vino marți, 23 iulie 2019, ora 20:00, la Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Șciusev 103, Chișinău) și descoperă prezentările artiștilor Viktor VEJVODA [CZ] / Marlene HAUSEGGER [AT] / Ira Merzlichin [RO].

  1. Manifestul termal – o prezentare de Viktor VEJVODA [CZ]

Manifestul imprimării termice este denumit după tehnologia de imprimare fără cerneală pe role de hârtie folosite la casele de marcat. Prezentarea lui Viktor Vejvoda se concentrează asupra utilizării tehnicilor de tipărire termică în cultură și artă. El explorează generarea de printuri personale sau colective create cu ajutorul programelor și a driverelor obținute din surse libere, gratuite.

       2. Détournements – prezentare de Marlene Hausegger [AT]

De obicei, lucrează într-o manieră situațională, cu un scop anume – merge la o plimbare pentru a descoperi comori, mici ajustări ale vieții, lucruri sau situații întâmplătoare și neașteptate. Transformând aceste descoperiri în ceva sculptural, folosește fotografia pentru a documenta aceste intervenții.

Marlene HAUSEGGER [AT] este născută în anul 1984 în Leoben, Austria, a studiat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena și la Școala de Arte din Montpellier. Începând cu anul 2015 predă la Universitatea de Artă din Linz. Ea este interesată de limitele ascunse și posibilitățile limitate ale situațiilor sociale, pe care le descoperă în primul rând în domeniul public. Acest lucru rezultă deseori în intervenții temporare și instalații, precum și desene sau videoclipuri, care se deosebesc prin ușurința lor formală, umorul critic și puterea vizuală.

       3. Paradaiz Beatbox Mașina – o prezentare de Ira MERZLICHIN [RO]

Un nou gen, beatbox, se dezvoltă într-un ghetou izolat de romi din Baia Mare, România. Nu există instrumente de percuție atunci când crești în sărăcie extremă. Ăsta e momentul unde începe să apară beatboxing-ul, iar acești copii îl combină cu Manelele – un gen de muzică care folosește deseori elemente orientale și țigănești.

Ira MERZLICHIN [RO] este regizoare de filme documentare care lucrează independent în România. Ea face parte din PARADAIZ, o organizație a cărei principalele obiective sunt explorarea și sprijinirea schimburilor interculturale ca motoare ale păstrării diversității culturale și creării de toleranță între ceea ce este considerat minoritate și majoritate, periferică și centrală.

Acest eveniment este organizat în cadrul programului Edu-Art („Fațade Publice: Istorii din Cartier” – Școala Internațională de Vară) și este susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Proiectul Edu-Art urmărește să contribuie la formarea unei generații de artiști active din punct de vedere civic și pregătite din punct de vedere profesional, pentru a se realiza în plan național și internaţional.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB//Compania Media Show Grup este în căutarea unui office-manager
Next Susține-l pe Ion Lazarenco, candidatul la Premiul Nobel pentru Pace, la „Înot pentru pace. Pentru copii”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =