Află mai multe despre programul Flex de la – Vlada Mangâr


În live, Erica, o reporteră din echipa Youth.md organizează un interviu cu beneficiara programului Flex, Vlada Mangâr. Urmărește articolul de mai jos pentru a afla mai multe despre cum este să fii elev într-o școală din America.

Vlada are 19 ani și este studentă la drept în al doilea an la USM. A plecat în Statele Unite în 2018 cu programul de schimb de experiență Flex. A fost plasată într-un orășel mic din Texas. Hobby- urile ei includ pictatul, sportul și cititul. 

Cum ai aflat de acest program?

Vlada ne-a spus că a aflat despre Flex înainte de a fi eligibilă să participe, de la o prietenă de familie care plecase deja cu acest program. 

Cum a fost procesul de aplicare?

Din experiența Vladei, a fost destul de simplu. Ea doar s-a înregistrat online, a completat formularul, iar apoi ești invitat la prima rundă. Prima rundă constă de un scurt test de engleza. Dacă treci de prima rundă, în a doua trebuie sa scrii trei eseuri în Engleza. Daca treci și de runda a doua. ești invitat la a treia, care era însăși interviul. Vlada ne-a spus că cea mai grea parte a fost așteptatul rezultatelor. 

Cum ai reacționat când ai aflat că ai trecut de primele două runde?

La prima încercare, Vlada ne spune că era foarte emoționată deoarece totul era nou. La a doua incercare, a încercat să-și restrângă emoțiile din frica că nu va fi printre finaliști, însă se bucura în adancul sufletului când trecea de câte o etapa. 

Care a fost reacția părinților tăi când ai câștigat?

Vlada ne-a spus ca ea însăși nu a crezut cand a aflat veștile bune, însă s-a luat în mâini și i-a spus mamei sale a doua zi. Familia gazdă încerca să o faca sa se simtă comod încă dinainte de a ajunge acolo și i-au trimis poze cu ei și cu casa în care avea să trăiasca. A spus că mama ei era puțin sceptică, însă tatăl ei era foarte bucuros știind cât de mult înseamnă asta pentru Vlada. 

De ce ai avut nevoie înainte de plecare?

Din experientele altor colegi, Vlada a reținut să nu-și ia prea multe lucruri deoarece ai multe de adus acasă la sfârșitul anului, și nu ai nevoie de prea multe lucruri. 

A fost greu sa obții Visa?

Vlada ne spune ca a fost ușor să obțină Visa, deoarece programul Flex este sponsorizat din Statele unite. 

De ce documente ai nevoie ca să pleci în America?

Vlada ne-a spus ca la început a trebuit sa completeze un dosar în care avea informațiile de la școala, scrisoare de recomandare de la profesori și fișe de la medic. 

Cum a decurs adaptarea în noul mediu?

Vlada ne spune ca nu a avut dificultăți cu adaptarea, unicul lucru care era nou pentru ea era faptul ca familia gazdă nu avea copii, însă avea trei sau patru căței. Ea a spus că s-a obișnuit sa petreacă timpul singură. 

Au coincis așteptările cu realitatea?

Cum a spus și mai devreme, Vlada nu și-a facut așteptări pentru aceasta călătorie. Când era în avion se pregătea moral, și stia că „cum va fi așa va fi”. 

Ai avut probleme cu familia gazda?

Vlada ne-a spus ca în cazul ei, a avut nevoie sa îsi schimbe familia de gazda din anumite circumstanțe, însă sunt destul de multe cazuri în care elevii și-au păstrat familia gazdă din prima. 

Care au fost regulile de baza?

Cateva reguli care trebuiau numaidecît respectate erau sa nu fumezi sau să bei în timpului anului, și să menții note mai sus de un procent anumit. Daca aveai o problema, trebuia sa respecti „ierarhia”. Nu îți sunai coordonatorul din Moldova primul, dar începeai cu cei mai aproape de locația ta, și apoi treceai prin ierarhie.  Încă una dintre regulile obligatorii era că trebuie să faci minimum 20 de ore de voluntariat. 

Ce activități ai avut în timpul școlii?

Vlada ne-a spus că la școală unde ea a mers erau multe cluburi extrașcolare, și ea a ales tenisul și teatrul. Ea ne-a spus ca ajutat-o mult sa devină mai deschisă și mai puțin timidă. 

Te-ai intalnit cu bullying-ul?

Vlada recunoaște că se simțea foarte norocoasă ca a ajuns într-o comunitate foarte primitoare unde s-a simțit bine venită de la început și că nu a trecut prin perioada de bullying.  

Cum a fost sistemul de învățământ?

Vlada a fost surprinsa de faptul ca fiecare elev din școală la care a mers avea cate un chromebook personal pe care putea lucra. Ea ne-a spus că era foarte individualizat și puteai sa intri doar cu username-ul și parola ta ca sa îți vezi notele, să îți faci temele etc. 

Ea ne-a mai spus că se vorbea despre evenimente noi și care afectează lumea la moment. Un alt lucru pe care a luat-o prin surprindere a fost ca niciun profesor nu a ridicat vocea timp de un an întreg, și faptul că nu era sensul de „superioritate” dintre profesor și elev. 

Ai avut nevoie sa dai niște teste cand ai venit înapoi?

Vlada ne-a spus că notele de la materiile comune au fost transferate fără nici o problema, și a avut nevoie să dea doar tezele și teste la obiectele pe care nu le-a trecut în America (româna, geografia, fizica).

Ai mers în alte orașe/locații cât ai fost în America?

Ni s-a spus că cu prima familie, Vlada a vizitat multe orașe din America, și au fost organizate și excursii din partea școlii. Vlada ne-a mai spus că pentru  beneficiarii programului Flex au fost organizate concursuri în timpul anului. 

Au fost acoperite toate cheltuielile?

Vlada ne-a spus că își primea alocația odată la două luni, și primea 250$. Ea este recunoscatoare că familia gazdă nu o făcea să plateasca cand ieșeau în oraș, așa ca îi ajungea alocația. 

Ce relații ai avut cu coordonatorii din America?

Vlada ne-a spus ca coordonatorii ei erau foarte receptivi și erau foarte buni la ceea ce făceau și o ajutau mereu cum puteau. 

Mai comunici cu prietenii pe care ți i-ai facut în America?

Vlada ne-a spus că chair vara asta a mers în vizită la una dintre prietenele ei cu care s-a întâlnit în America. A mers în Italia și au aranjat să se întâlnească în Napoli și cu unul dintre profesorii ei care tot era acolo. 

Cum a fost întoarcerea acasă?

Am aflat că Vladei i-a fost mai greu sa se adapteze când s-a întors înapoi acasă, și îi era dor de cum erau lucrurile în America. 

Un cuvânt/propoziție despre experiența ta

Cuvintele Vladei au fost „Life changing” și „oxymoron”.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Sîrbu Bianca

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous O nouă ediție Sigmoid Spectrum te așteaptă!
Next LIVE: Cum să ajungi să îți faci Licența și PhD în Statele Unite?
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − four =