Tinerii activi se pot implica în cadrul proiectul ecologic URBAN REMEDY


urban remedy voluntariat ecologie

Dacă ai vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani și ești interesat de grădinărit comunitar, completează formularul și devino voluntar Primăria Mea, în cadrul proiectului URBAN REMEDY. Împreună cu o echipă de tineri activi vei participa la realizarea unei grădini comunitare în Chişinău. 

Pentru a aplica, este nevoie să completezi acest formular.

Termen limită: 17 februarie 2020, 23:59.

Patru dintre cei mai activi voluntari vor participa la un atelier internațional de grădinărit comunitar în Georgia (27 martie – 7 aprilie).  Atelierul va avea loc în Rustavi, Georgia, suburbia capitalei Tbilisi, iar participanții vor fi din țări ca Ungaria, Germania, Palestina, Georgia și Egipt.

Scopul programului URBAN REMEDY este ca tinerii, prin grădinărit comunitar, să  devină membri activi care construiesc o comunitate mai bună, totodată conștientizând rolul spațiilor publice și verzi în orașul lor, dar și problemele ce țin de schimbările climatice.

Grădinile comunitare sunt parcele de teren aflate în oraș sau la periferia acestuia utilizate de locuitori orașelor, asociațiilor de locatari sau organizații pentru cultivarea în comun a legumelor, florilor etc. sau ca spații verzi. Acest tip de grădină este rar întâlnit în Moldova, suntem mai mult obișnuiți cu grădinile de familie sau individuale.

Grădinile comunitare oferă oamenilor și comunității multe avantaje. Acestea oferă oportunități atât pentru grădinărit recreativ, cât și pentru producția de alimente în spații neutilizate. Grădinile comunitare sunt, de asemenea, minunate pentru mediu. Alimentele cultivate local reduc gazele cu efect de seră produse prin transportul pe distanțe lungi de produse alimentare. Grădinile contribuie, de asemenea, la bio-diversitatea speciilor și ajută la susținerea populațiilor de polenizatori. În cele din urmă, grădinile comunitare reunesc oamenii și pot reduce ratele criminalității în cartier prin creșterea vizibilității și implicarea cetățenilor în inițiative pozitive.

Grădinile comunitare contribuie la un stil de viață sănătos prin:

– furnizarea de plante, fructe și legume proaspete, sigure, la prețuri accesibile;
– ameliorarea stresului și la creșterea sentimentului de bunăstare;
– activizarea oamenilor, ceea ce îmbunătățește sănătatea fizică generală;
– oferă de oportunități sociale care construiesc un sentiment de comunitate și apartenență;
– oferă oamenilor o oportunitate de a învăța și de a împărtăși cunoștințe despre grădinărit, natură și gătit.

Proiectului URBAN REMEDY: youth empowerment through community gardening este finanțat prin programul Erasmus+ și este coordonat de Kulturlabor Trial & Error e. V. Berlin. Primăria Mea asigură coordonarea locală în Republica Moldova.

Descoperă mai multe oportunități de voluntariat, urmărind pagina noastră youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Oficiul FES Moldova angajează coordonator de program
Next USM pregătește o serie de activități pentru tinerii interesați de dezvoltare profesională
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =