Descoperă-i pe cei patru fabuloși ai formației The Beatles, cea mai influentă formație din istoria muzicii rock a secolului XX


Muzica reprezintă, fără îndoială, limbajul propriu al artiștilor ce e capabil să îi sensibilizeze pe ascultători. Astăzi îţi prezentăm una din cea mai influentă trupă din secolul XX- The Beatles!

În multitudinea de genuri muzicale existente, muzica rock este preponderent preferată de majoritatea oamenilor, care a reușit, datorită ritmicității sale, să cucerească lumea și să dea naștere multor formații legendare.

Apărută în a doua jumătate a secolului XX, muzica rock s-a bucurat de un succes impresionant. În acea perioadă își fac apariția o mulțime de formații ce debutează în diverse genuri muzicale. Nu toate, însă, au reușit să atingă inimile ascultătorilor la fel de mult precum formația The Beatles. Învăluiți de frenezia artei lor, au dat o nouă pată de culoare și un nou înțeles muzicii lor și rămân a fi până în ziua de astăzi inspirație noii generații.

Punctul de pornire și înființarea celei mai îndrăgite formații ai anilor ’60

Înainte ca formația The Beatles să ia naștere, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr erau niște simpli adolescenți din Liverpool care nu s-ar fi gândit nici o clipă că urmează să ajungă una dintre cele mai de succes formații și să cucerească cele mai înalte culmi. 

Totul a început în vara anului 1957, când John Lennon cânta alături de formația din care făcea parte, The Quarrymen, în grădina bisericii. Paul McCartney alese să cânte partitura unei versiuni proprii după un cântec la modă al lui Eddie Cochran, lucru care l-a impresionat pe Lennon, care în cele din urmă i-a propus lui McCartney să se alăture trupei, datorită iscusinței de care dăduse dovadă, iar acesta nu a ezitat să accepte.

Deși formația The Quarrymen a preluat numele de The Beatles abia peste trei ani, întâlnirea dintre cei doi a reprezentat punctul de plecare al acestora pe drumul succesului.

Pe parcursul acestor trei ani, trupa s-a mărit. În 1958 George Harrison s-a alăturat trupei la sugestia prietenului său Paul. Chiar dacă la început a fost respins de John datorită vârstei sale fragede, în urma unei audiții interpretate perfect, a fost acceptat să se alăture trupei. 

În 1960, formația încercase mai multe variații de nume, însă s-a oprit la cea de The Beatles când au cântat pentru prima dată la Hamburg. În timpul șederii, au întâlnit pentru prima dată pe Rory Storm și Hurricanes, care avea un baterist numit Richard Starkey, pe care îl cunoaștem cu toții ca Ringo Starr. De atunci au început să cucerească lumea sub entuziasmul și dăruirea celor pe care îi știm până în zilele noastre.

Marele fenomen Beatlemania și influența culturală pe care o răspândeau întregii lumi

Membrii The Beatles au stârnit un adevărat fenomen sub numele de Beatlemania în anul 1963, când popularitatea grupului crescuse considerabil datorită single-urilor „Please Please Me”, „From Me To You” și „She Loves You”. Presa a adoptat acest termen pentru a descrie scenele de adulație ale oamenilor care participau la concertele acestora. 

Recunoaștere lor internațională îi făcuse să pornească într-o serie de turnee în 1964, începând din Europa și vizitând ulterior Statele Unite, Hong Kong, Australia și Noua Zeelandă. În februarie 1964, când au ajuns în SUA, spectacolele lor televizate în cadrul emisiunii „Ed Sullivan Show” au fost vizionate de aproximativ 72 milioane de oameni.

Multe mișcări culturale din anii ’60 au fost inspirate sau asistate de The Beatles. Au inspirat mulți tineri să preia cariere muzicale, au îndreptat dominația artiștilor americani de rock and roll la cei britanici și au influențat schimbările produse în societate în perioada postbelică.

Erau atât de venerați și iubiți de fani încât albumele pe care le scoteau dominau topurile naționale de vânzări în numeroase țări. Melodiile lor sunt printre cele mai înregistrate din istorie, cu versiuni de cover-uri ale piesei „Yesterday” ce depășesc miile.

În 2009, au fost declarați cea mai vândută trupă din istorie, cu vânzări estimate la peste 600 milioane de înregistrări în întreaga lume. Revista Time i-a inclus în lista celor mai influente persoane ale secolului XX.

Destrămarea formației și viața de după a acestora

John Lennon a fost primul care și-a anunțat plecarea în septembrie 1969, dar au decis să păstreze această veste pentru ceva vreme, deoarece lucrau la lansarea materialelor rămase. Destrămarea formației, a devenit cunoștință publică când Paul McCartney, care începuse să lucreze la un album solo, a anunțat că va părăsi The Beatles.

După despărțirea lor din 1970, fiecare s-a bucurat de cariere muzicale de succes, de lungimi variate. McCartney și Starr, membrii supraviețuitori, rămân activi muzical. Lennon a fost împușcat și ucis în decembrie 1980, iar Harrison a murit de cancer pulmonar în noiembrie 2001.

Succesul lor ce a debutat cu zeci de ani în urmă este purtat și pe culmile momentului actual, iar la petrecerile cu tematice, piesele lor sunt nelipsite din playlist. Fiind considerați idoli de mulți artiști ai momentului, faimoasele trupe continuă să inspire generațiile viitoare. 

Poţi asculta muzica lor aici: https://www.youtube.com/thebeatles

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Youth.md îți prezintă: 5 țări sigure pentru a călători de una singură!
Next Oportunitate pentru absolvenții programului Humphrey: Grant pentru dezvoltare profesională
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + thirteen =