Cu toții am auzit de celebrul Muzeu Luvru. Situat în inima Parisului, acesta este cel mai mare muzeu de artă din Franța și unul dintre cele mai importante din lume.
Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până în 1848. Colecțiile de artă reprezintă un amalgam de cultură care poate impresiona profund orice vizitator.
O destinație de vis pentru pasionații de artă, acest grandiose muzeu ascunde nenumărate secrete și lucruri interesante. Citește în continuare pentru a descoperi 4 curiozități despre acest renumit templu al artei!
100 de zile pentru o vizită
Muzeul Luvru este cel mai mare din lume, iar suprafața lui ajunge la peste 60.000 metri pătrați. Se consideră că vizitarea sa într-o singură zi este imposibilă. În realitate, sunt necesare 100 zile pentru a admira fiecare operă de artă expusă în cadrul celebrului muzeu din Paris.
Un muzeu construit pe ruinele unei fortărețe din 1190
Grandios și opulent, Muzeul Luvru impresionează prin proporții și arhitectură. Totuși, clădirea de astăzi nu este prima ce poartă numele de Luvru. La originea popularului muzeu se află o cetate construită de către Filip al II-lea al Franței în anul 1190. Dotată cu Marele Turn al Luvrului, o construcție fortificată, cetatea avea misiunea de a supraveghea zonele folosite de invadatori.
Fiind fără nici un folos, Marele Turn al Luvrului este demolat de către Francisc I în 1528, iar în anul 1546 a fost începută construcția Muzeului. Baza acestuia este reprezentată pe ruinele cetății. Au fost realizate numeroase extinderi ale acestei clădiri, până la obținerea dimensiunilor sale impresionante de astăzi.
Muzeul Luvru adăpostește colecții vaste de artă egipteană
Cunoscut pentru colecția vastă de picturi medievale și renascentiste, Muzeul Luvru poate suprinde și prin impresionantele vestigii ale artei egiptene. Dintre cele peste 350.000 de opere de artă expuse, peste 50.000 sunt parte a colecției de artă egipteană. Aceasta este una dintre cele mai faimoase colecții din lume, reprezentând în ansamblu grandoarea și frumusețea culturii poporului egiptean.
Și Luvrul are o fantomă
Luvrul poate satisface chiar și pasionații de legende și de poveștile cu fantome, nu doar pe cei de artă. Muzeul are propriul său personaj legendar, fantoma Belphegor. Despre aceasta se spune că este o mumie înzestrată cu puteri malefice, care se ascunde ziua în Piramida lui Pei, iar noaptea bântuie întregul muzeu.
Misterioasa apariție este bazată pe romanul de crimă “Belphegor” din 1927 al scriitorului francez Arthur Bernède. Cartea spune povestea unei “fantome” care bântuie Muzeul Luvru. Înspăimântătorul protagonist este în realitate un ticălos mascat, care încearcă să fure o comoară ascunsă.
Reporter Youth.md: Jangă Alexandru
No Comment