Top 3 discursuri ALTFEL despre violența în familie și egalitatea de gen


Cum depășim stereotipurile? Cât de mult ne influențează alegerile egalitatea de gen și ce trebuie să facem când suntem martori ai violenței în familie? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care au răspuns 8 invitați speciali la evenimentul „Altfel de modele. Altfel de discursuri.” Protagoniștii și-au prezentat poveștile lor inspiraționale în cadrul evenimentului online, organizat de către Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Sociale și Familie și cu suportul financiar al Suediei.

Iată top 3 discursuri, inspirate din experiențe personale, care au emoționat urmăritorii online și le-au oferit lecții de viață.

De la cărți la victimele violenței în familie

Nina Burduh activează la Biblioteca Publică din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia și este implicată în activități de prevenție a violenței domestice. Ea a abordat în discursul său acțiunile pe care trebuie să le facem atunci când suntem martori a violenței în familie. Povestea ei începe cu o experiență de la 17 ani care a determinat-o să conștientizeze câtă suferință și nedreptate poate provoca violența în familie. Astfel, a încercat întotdeauna să ajute victimele abuzului și să intervină în situații complicate cu grijă și răbdare.

Bibliotecara este convinsă că „ajutorul victimelor este similar cu munca unui chirurg, unde principiul «să nu faci un rău mai mare» este esențial.” Mai mult, Nina Burduh a povestit că atenția și empatia au determinat-o să depisteze drama unei cunoscute aparent fericite, pentru a o scoată din cercul vicios al violenței, oferindu-i o șansă la o familie armonioasă și la un viitor în siguranță.

Discursul integral, poate fi urmărit AICI.

Religie versus violență

„Familia creștină nu se intersectează cu violența”. Acesta este crezul parohului Andrian Lupu de la biserica „Sfântul Gheorghe” din orașul Cornești, raionul Ungheni. Preotul a urcat pe scena „Altfel de modele. Altfel de discursuri” pentru a dezvălui viziunea și experiența sa în promovarea egalității de șanse și a combaterii violenței în familie.

„Familia în care există violență între soți nu e o familie creștină. Nu trebuie să existe violență nici din partea soțului, nici din partea soției. Femeia a fost făcută din coastă și nu din picior – ca să fie călcată; nu din cap ca să fie superioară, ci dintr-o parte – ca să fie egală; de sub mână ca să fie protejată și de lângă inimă ca să fie iubită”, a menționat preotul în discursul său, îndemnând cuplurile să convețuiască în iubire, respect și egalitate.

Discursul integral, poate fi urmărit AICI.

Femeile în poliție

Cristina Shimbov și Mariana Carabanov au stat la baza creării primei Asociaţii a Femeilor din Poliţie (AFP) prin intermediul căreia promovează drepturile femeilor şi egalitatea de şanse. La momentul actual, Asociația întrunește 1.600 de femei polițiste care inspiră și motivează tinerele și tinerii să aibă o carieră în poliție.

Prin discursul lor Cristina și Mariana și-au povestit istoria de peste 20 de ani de experiență, dar și rezultatele comune, care le-au ajutat să devină o voce a femeilor din poliție. „Epoleții pot fi purtați de orice fetiță sau băiețel care visează să devină polițist sau polițistă, orice fată sau băiat, orice femeie sau bărbat care dorește să pună umărul pentru a dezvolta o societate mai sigură. Nu există profesie pentru femei și pentru bărbați, există vreau, pot și voi reuși”, au conchis polițistele.

Discursul integral, poate fi urmărit AICI.

Evenimentul „Altfel de modele. Altfel de discursuri” s-a desfășurat în contextul Campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care are loc anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. Urmărește toate discursurile invitaților speciali pe privesc.eu sau pe platformele online ale Centrului de Drept al Femeilor.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous #EUDebatesCafe: dezbatere publică despre priorități și arii de intervenții a reformei Codului Electoral
Next Cunoaște mai bine profesia de psihoterapeut în cadrul seriei de evenimente „Cariere în psihologie”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × one =