Descoperă 3 femei inventatoare ale secolelor trecute


Women of different races standing together. Profile silhouettes of three female characters with varaious hairstyles. Minimal line art style illustration. Feminist movement concept

Este cunoscut faptul că de-a lungul istoriei omenirea a căutat să se dezvolte, ieșind treptat din umbră numeroase invenții care să ne faciliteze activitățile regulate ale vieții. Astfel, realizăm că în spatele fiecărei descoperiri de succes se află cineva. Îți prezentăm 3 femei care în ciuda stereotipurilor de gen ale secolelor trecute au reușit să se remarce.

Josephine Cochrane (08.03.1839 – 03.08.1913) 

Cine, cand si de ce a inventat mașina de spălat vase?

Josephine Cochrane a fost o inventatoare americană, care în 1887 reușește să creeze prima mașină de spălat vase. Primul model pe care și-l programase, a fost proiectat în magazia din spatele casei sale, susținută de mecanicul George Butters. Pentru a construi mașina, ea a măsurat mai întâi vasele și a construit compartimente din sârmă, fiecare special conceput pentru a se potrivi fie cu farfurii, cupe sau alte vase mai voluminoase. Compartimentele au fost plasate în interiorul unei roți care se întindea în interiorul unui cazan de cupru. Un motor întoarcea roata în timp ce apa fierbinte cu săpun se strecura din fundul cazanului și curgea pe vase.

Mașina a fost prima care a folosit presiunea apei pentru a curăța vasele din interior. În anii 1950, mașinile de spălat vase au devenit un obiect obișnuit pentru gospodărie după ce au fost construite noi case suburbane cu instalațiile sanitare necesare pentru a trata apa caldă suplimentară.

Virginia Apgar (07.06.1909 – 07.08.1974)

Biographical Overview | Virginia Apgar - Profiles in Science

Virginia Apgar a fost un medic american, specializată în anestezie și pediatrie. S-a remarcat ca fiind una din primii doctori de sex feminin de la Universitatea Columbia și prima femeie din SUA care s-a specializat în chirurgie. După finalizarea studiitor, a constatat cu dezamăgire că chirurgia era o ramură dominată de bărbați, dându-i de înțeles că i-ar fi imposibil să își formeze o carieră. Astfel a fost nevoită să se specializeze în anestezie, care datorită ei a devenit o disciplină separată a medicinei.

În 1938, ea a acceptat postul de director al secției de anestezie al Centrului Medical Columbia Presbyterian, fiind și prima femeie șef de departament a universității. De asemenea, ea a devenit în 1949 și primul profesor de anestezie al Colegiului de Medici și Chirurgi de la Universitatea Columbia, funcția ce a deținut-o până în 1959. În același timp a lucrat la clinica Spitalului Sloane pentru Femei, unde a făcut și muncă de cercetare. În 1949, Virginia Apgar a inventat Scorul Apgar (prezentat în 1952 și publicat în 1953), care a devenit foarte popular atât în Statele Unite ale Americii cât și în restul lumii. Scorul Apgar reprezintă o metodă utilizată pentru a evalua rapid starea de sănătate a nou-născuților în vederea prevenirii mortalității infantile, utilizat strict și în zilele noastre la fiecare naștere. 

Ruth Handler (04.11.1916 – 27.04.2002)

The Amazing Ruth Handler, The Woman Behind Barbie - Antique Trader

Ruth Handler a fost o inventatoare americană ce a creat iconica păpușă Barbie în anul 1959. În 1945 pune pe roate o afacere împreună cu Harold Matson, care inițial se baza pe crearea ramelor pentru tablori. Ulterior s-a încercat producerea de mobile pentru case de păpuși din resturi de cadre. Acest lucru a avut un succes neașteptat, iar compania a trecut doar la confecționarea de jucării. 

Mai târziu, Ruth se tot uita la fiica ei, Barbara, cum împreună cu prietenele ei se  jucau cu păpuși din hârtie. Fetele se foloseau de aceste păpuși imaginându-și tot felul de roluri din viața reală, precum acelea de studente, majorete sau adulți cu cariere. Handler aspira să inventeze o păpușă care să faciliteze mai bine felul în care fetele tinere se jucau cu păpușile lor. Reușește într-un final și scoate la iveală prima păpușă Barbie (numele a fost inspirat după cel al fiicei lui Ruth – Barbara. Barbie a venit în două versiuni, brunetă și blondă, iar în 1961 a luat naștere o Barbie roșcată și primul iubit al păpușii – Ken Doll.  În 1980, au fost introduse primele Barbie afro-americane și Barbie hispanice. De atunci încoace, păpușile respective au ajuns să fie nelipsite din colecțiile fetițelor nu doar din SUA, ci din întreaga lume.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află care sunt beneficiile tenisului
Next EDU+ Forum: "Educația participativă în instituțiile de învățământ formal" - Apel pentru pedagogi si formatori
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 15 =