Déjà vu – ce înseamnă și cum se manifestă


Déjà vu este o expresie franceză însemnând „deja văzut” și se referă la experiența de a simți că o situație din prezent pare să mai fi fost trăită deja anterior. Fiind un sentiment comun desprins dintr-o realitate necunoscută, proveniența acestuia reprezintă un mister enigmatic, deja vu-ul reprezentând o consecință a psihologiei umane.

Urmărește articolul pentru a afla unele dintre cele mai acceptate ipoteze ale originii acestui sentiment de déjà vu.

Déjà vu reprezintă un sentiment complicat de explicat și definit, așadar oamenii de știință au mai multe teorii, referitoare la originea și modul de formare a acestuia. Mai jos sunt câteva dintre cele mai proeminente ipoteze.

Similitudine

Nu putem să ne amintim în mod conștient de scenele anterioare, dar creierul nostru recunoaște asemănarea. Așadar, déjà vu este o manifestare particulară a familiarității. Ai cunoștință despre o situație, când crezi că nu ar trebui să o ai.

Familiaritate cu un singur element

Ipoteza de familiaritate cu un singur element sugerează că experimentați deja vu dacă un element al scenei vă este cunoscut, dar nu îl recunoașteți conștient, deoarece este într-un cadru diferit. În acel moment, creierul transpune elementul din trecut în situația prezentă.

Activitate cerebrală spontană

Unele explicații afirmă că deja vu este experimentat atunci când există activitate spontană a creierului fără legătură cu ceea ce se petrece în prezent. Unele dovezi provin de la persoane cu epilepsie lobulară temporală, când apare o activitate electrică anormală în partea din creier care se ocupă de memorie. Atunci când creierul acestor pacienți este stimulat electric ca parte a unei evaluări pre-chirurgicale, ei pot experimenta deja vu.

Viteză de transmisie neuronală

Alte ipoteze se bazează pe modul în care informațiile rapide circulă prin creier. Diferite zone ale creierului transmit informații către zonele „de ordin superior” care combină informațiile împreună pentru a vă ajuta să înțelegeți lumea. Dacă acest proces complex este perturbat în orice mod – poate o parte trimite ceva mai lent sau mai repede decât se întâmplă de obicei – atunci creierul tău interpretează împrejurimile incorect.

Déjà Vu VI, 2018 | Pia Männikkö
  • Totodată, o ultimă ipoteză a numerologiei este manifestată prin retrăirea acelorași momente dintr-o altă viață anterioară.

 Nota Bene:

„Jamais vu” reprezintă opusul fenomenului deja vu, atunci când oamenii, lucrurile, peisajul sau terenul par nefamiliare, înspăimântătoare, apare un sentiment de disconfort psihologic, anxietate sau panică. Sentimentul „Jamais vu” este o trăsătură caracteristică a unor boli mentale. Spre deosebire de deja vu, procesul dat este mai accesibil pentru înţelegerea oamenilor obişnuiţi, în sensul că Jamais vu într-o oarecare măsură seamănă cu procesul normal de uitare, cu excepţia faptului că acesta apare brusc, în mod neaşteptat.

  • Déjà vu reprezintă un sentiment misterios, pe care oamenii de știință nu l-au explicat detaliat încă, așadar ipotezele prezentate anterior sunt, până când, simple teorii. Totodată, corectitudinea acestora aparține analizei voastre individuale.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Reporter Youth.md: Bogdan Maria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află aici beneficiile uleiului de măsline
Next INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI ARTA
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply